10 مورد از قدیمی ترین زبان های جهان
- 27 فروردین 1400
- دنیای زبان
در حال حاضر به حدود 7 هزار زبان در سراسر دنیا صحبت میشود. آنها به خانواده حوزههای کلامی مختلفی تعلق دارند و ریشهشان به هزاران سال قبل بر میگردد. محققان هنوز هم موفق نشدهاند که قدیمی ترین زبان را از بین آنها پیدا کنند. اما اولین زبان نوشتاری ثبت شده، خط میخی (Cuneiform) است که در بینالنهرین کشف شده و قدمت آن به هزاره هشتم قبل از میلاد مسیح مربوط میگردد. همچنین خط سومری (Sumerian) در هزاره سوم قبل از میلاد برای کتیبههای تدفین به کار برده میشده؛ زیرا سومریان نگران زندگی خود پس از مرگ بودند.
با این حال در طول تاریخ زندگی بشر بر روی کره زمین، شیوههای گفتاری متعددی توسط اقوام مختلف مورد استفاده قرار گرفته که شبکه مترجمین راستین قصد دارد تا در این مطلب به این موضوع ورود کرده و ده مورد از قدیمی ترین زبان های دنیا را به کاربران خود معرفی نماید.
10 زبان قدیمی دنیا
انسانهای اولیه، مدتهای مدیدی از اصوات و حرکات بدوی به عنوان ابزار ارتباطی استفاده میکردند. ردپای شیوههای سخن گفتن ساختار یافته در کتابهای مقدسی که حدود 10 هزار سال پیش به رشته تحریر در آمدهاند، دیده میشود. زبان شناسان معتقدند که سن یک زبان براساس اولین باری که در متون مورد استفاده قرار گرفته و کاربرد آن در حال حاضر باید تعیین شود.
بسیاری از انواع گفتارها و کلامها هزاران سال قدمت دارند؛ پس میتوان برخی از آنها را در لیست کهن ترین زبان های جهان قرار داد. برخی از آنها در حال حاضر در فهرست زبانهای منقرض شده قرار گرفتهاند، بعضی هنوز به دلایلی وجود دارند و پارهای دیگر نیز با وجود اینکه گویشوران آنها به شدت کم شده است؛ اما هنوز هم مورد استفاده قرار می گیرند.
1. لاتین (Latin)
به عنوان خط اولین بار در سال 75 قبل از میلاد ظاهر شد. البته لاتین قدیمیتری هم وجود دارد که گویا پیش از این کلام مورد استفاده قرار میگرفته است. فاتحان بسیاری از نبردهایی که در شبه جزیره ایتالیا رخ میداد، از طریق Latin صحبت میکردند. امپراطوری رم این نوع طریقه بیان خواستهها را به عنوان زبان رسمی خود معرفی کرد و به همین دلیل لاتین به یک زبان مهم در آن زمان تبدیل شد.
منشاء تمام زبانهای رومانس (Romance)، یعنی اسپانیایی، فرانسوی، ایتالیایی، پرتغالی، کاتالان (Catalan)، رومانیایی، و بسیاری از کلمات و حروف الفبای انگلیسی، Latin است. لاتین هنوز هم به عنوان یک زبان حاشیهای وجود دارد، و در واتیکان و لهستان به صورت گسترده به کار برده میشود. در حال حاضر میلیونها نفر در حال یادگیری آن هستند، هر چند که عمدتاً به صورت دورههای آموزشی در مقاطع تحصیلی عالی تدریس میگردد.
2. ارمنی (Armenian)
از خانواده زبان های هندو اروپایی (Indo European language) است. قدیمی ترین متن بر جای مانده از آن، ترجمهای از کتاب مقدس است که در قرن پنجم به رشته تحریر در آمده است. طبق آخرین متونی که کشف گردیده، احتمالاً منشاء Armenian به 450 سال قبل از میلاد مسیح مربوط شود. ارمنی یک زبان مرده نیست، و حدود 5 میلیون نفر در جهان از طریق آن با هم ارتباط برقرار میکنند. گویشوران ارمنی در ایران، گرجستان، ارمنستان، روسیه و اوکراین قرار دارند.
3. کره ای (Korean)
یکی از قدیمی ترین زبان های زنده به حساب میآید. کره ای یک زبان مجزا است که از کره ای اولیه (Proto-Korean) و کره ای قدیم (Old Korean) سرچشمه گرفته، و در طی توسعه به کره ای میانه (Middle Korean) و سپس کره ای مدرن (Modern Korean) تبدیل شده است. از Old Korean در سه دوره پادشاهی استفاده میشده؛ اما در پادشاهی شیلای متحد (Unified Silla) غالب بوده است. در دورهای که این کشور جنوب شرقی آسیا تحت نفوذ امپراطوری چین قرار داشت؛ بعضی از متون کره ای قدیمی از حروف چینی که در آن زمان توانسته بودند خود را با زبان کره ای موجود تطبیق دهند، استفاده میکردند. این موضوع باعث شده تا رمز گشایی مفاهیم Old Korean دشوار باشد.
کره ای میانه از حدود قرن پانزدهم به وجود آمد و از آن در سامانه نوشتاری هانگول (Hangul) استفاده میشد؛ حروف منحصر به فرد آن توسط پادشاه سجونگ (Sejong) کبیر و دانشمندان آن زمان طرح ریزی شده است. کره ای مدرن که در قرن هفدهم ایجاد گردیده، متمایز از Middle Korean است. اکنون در کره جنوبی، کره شمالی، روسیه، قزاقستان، ازبکستان، چین، ژاپن و سایر نقاط جهان از طریق این گفتار صحبت میشود. به همین دلیل در سراسر جهان، تقاضا برای خدمات ترجمه زبان کره ای وجود دارد.
قدیمی ترین زبان های دنیا
4. آرامی (Aramaic)
واژههای بیشماری را به عربی و عبری قرض داده است. براساس اسناد دیپلماتیک، زبان آرامی از قرن دهم قبل از میلاد در کشورهای منطقه آرامی (شرق رود اردن و دریای مرده) مورد استفاده قرار میگرفته؛ به همین دلیل توانسته تا به فهرست زبان های قدیمی جهان راه پیدا کند. امروزه از گویش های مختلف آرامی در چندین کشور مانند لبنان، فلسطین، سوریه، ایران، عراق، و سایر کشورهای غربی مثل ایالات متحده، استرالیا، اروپا و روسیه استفاده میشود. بین 579 هزار تا یک میلیون نفر از جمعیت دنیا تنها از طریق این سیستم گفتاری با هم صحبت میکنند.
5. چینی (Chinese)
اولین نسخه خطی که با حروف چینی پدیدار گردیده، مربوط به 1250 سال قبل از میلاد مسیح است؛ به همین دلیل قدمت آن بیش از 3 هزار سال تخمین زده میشود. در حال حاضر بیشترین تعداد گویشوران جهان در این کشور آسیایی مشغول زندگی هستند. طبق آخرین آمارها، حدود 1/24 میلیارد نفر در سراسر دنیا با گویشها و لهجههای مختلف به عنوان شیوه گفتاری نخست از چینی استفاده مینمایند. گویشورانی که زبان اول آنها چینی است؛ در 37 کشور دنیا زندگی میکنند.
از چینی قدیمی (Old Chinese) از اوایل تا اواسط حکمرانی سلسله ژو (Zhou Dynasty)، یعنی از قرن هفتم تا یازدهم قبل از میلاد مسیح استفاده میشده است. شواهدی از متون Old Chinese در آثار هنری ساخته شده از برنز در شوچینگ = Shujing (کتاب تاریخ یا کتاب رویدادها)، شی چینگ = Shijing (کتاب شعر) و بخشهایی از ئی چینگ = Yijing (کتاب دگرگونیها یا I-Ching) وجود دارد.
توسعه و تکامل زبان چینی در طول هزاران سال و در دوران چندین سلسله پادشاهی صورت گرفته است. امروزه در مناطق مختلف جهان به اشکال گوناگون چینی صحبت میشود. ماندارین (Mandarin) و کانتونی (Cantonese)، برجستهترین اشکال این سیستم گفتاری هستند.
حتما بخوانيد: 10 حقیقت جالب در مورد زبان چینی
6. یونانی (Greek)
پیدایش آن به 1450 سال قبل از میلاد مسیح بر میگردد. حدود 13 میلیون نفر از جمعیت قبرس، آلبانی و یونان از طریق این نوع ادبیات کلامی با هم ارتباط برقرار مینمایند. تاریخچه طولانی این سیستم گفتاری باعث شده تا یونانی یکی از قدیمی ترین زبان های اروپا محسوب گردد. شیوه کلامی مورد استفاده مردم آلبانی، شاخهای از زبانهای هندو اروپایی است و حدود 34 قرن سند مکتوب دارد. همچنین الفبای یونانی از خط مورد استفاده فنیقیها (Phoenicians) نشات گرفته است. بعدها این الفبا به منبعی برای سیستمهای نوشتاری گوتیک (Gothic)، قبطی (Coptic)، ارمنی، سیریلیک (Cyrillic) و لاتین تبدیل گردید.
زبان یونانی اهمیت تاریخی زیادی دارد. نسخههای اصلی اشعار حماسی ایلیاد (Iliad) و ادیسه (Odyssey) به یونانی سروده شدهاند. بسیاری از اسناد اولیه در فلسفه غرب مانند آثار ارسطو و افلاطون، متون علمی منطق و ریاضیات، نجوم و سایر شاخههای علوم در اصل به این شیوه گفتاری مورد نگارش قرار گرفتهاند. برای نوشتن نسخه عهد جدید کتاب مقدس مسیحیان از زبان کوینه یونانی (Koiné Greek) استفاده شده است. شکل مدرن یونانی، زبان رسمی امروزی قبرس و یونان است و در جوامع یونانی سراسر جهان منجمله ترکیه، آلبانی و ایتالیا از طریق آن صحبت میشود.
7. سانسکریت (Sanskrit)
زبان شناسان تصور میکنند که سانسکریت تاثیر زیادی بر چندین زبان اروپایی (از جمله زبان قدیمی لیتوانیایی که بیش از 3 میلیون نفر در اروپا، استرالیا و کانادا از طریق آن سخن میگویند) داشته است. در ضمن آنها معتقدند که این شیوه حرف زدن از زبان تامیل گرفته شده است. سانسکریت که حدود 4000 سال قدمت دارد (هر چند برخی اعتقاد دارند که قدمت آن به 6 هزار سال نیز میرسد)، قبلاً زبان کلاسیک هندیها بوده است. امروزه علیرغم استفاده محدود، همچنان سیستم کلامی اصلی شبه جزیره هند محسوب میشود.
پیدایش سانسکریت به 2 هزار سال قبل از میلاد مسیح مربوط میگردد و به عنوان زبان خدایان مورد ستایش قرار میگرفته است. از اصول و ساختار این سیستم کلامی در هنگام ساخت زبان اصلی کامپیوتر استفاده شده است. سانسکریت دارای 49 حرف است و استفاده از آن در اوتاراکند (Uttarakhand) در شمال هیمالیای هند رواج زیادی دارد. ترکیبی از ارتعاشات صوتی است؛ لذا اغلب برای مراقبه مانترا (Mantra) در منطقهای که پر از معابد هندو است، به کار برده میشود.
8. مصری (Egyptian)
یکی از کهن ترین زبان های جهان محسوب میشود؛ چون بیش از 4700 سال قدمت دارد. اولین نوشتههای مکتوب این زبان، وصف حالهایی هستند که در فاصله بین سالهای 2600 تا 2000 قبل از میلاد بر روی دیوار مقبرههای مصری حکاکی شدهاند. قدمت حروف تصویری (هیروگلیف) اولیهای که در این کشور پیدا شدهاند، مربوط به 600 سال قبل از پیدایش متون نوشته شده به زبان مصری هستند. کارت پستالهایی که اخیراً از دروازه معبد فیله (Philae) کشف شدهاند، دارای حروف تصویری هستند که قدمت آنها به سال 396 بعد از میلاد مسیح بر میگردد. این سیستم گفتاری هنوز به زبان نادر تبدیل نگردیده و همچنان در کلیسای قبطی از آن استفاده میگردد.
حتما بخوانيد: تکامل هیروگلیف (Hieroglyph): کشف خط مصریان باستان
9. تامیل (Tamil)
ظاهراً قدیمی ترین زبان جهان، تامیل است؛ چرا که از زمان پیدایش آن بیش از 5 هزار سال میگذرد و اولین بار در حدود 3 هزار سال قبل از میلاد مسیح ظهور گردیده است. تامیل یک زبان کلاسیک و بسیار متنوع است که مجموعه متون ادبی نوشته شده به آن بسیار وسیع هستند. تامیل یک زبان بسیار زنده است و هنوز هم هزاران روزنامه از طریق آن منتشر میشوند.
تامیل در سنگاپور و سریلانکا، دارای کاربرد گستردهای است و زبان رسمی این کشورها به حساب میآید. گویشورانی که به عنوان شیوه کلامی نخست، تامیل را مورد استفاده قرار میدهند؛ در حدود 34 سرزمین و ایالت هندوستان منجمله تامیل نادو (Tamil Nadu)، کارناتاکا (Karnataka)، آندرا پرادش (Andhra Pradesh)، پودوچری (Puducherry)، کرالا (Kerala)، دهلی، گجرات (Gujarat)، گوا (Goa) و آسام (Assam) زندگی میکنند.
10. عربی (Arabic)
از حدود 512 سال قبل از میلاد مسیح به عنوان شیوه ارتباطی در چندین کشور خاورمیانه از جمله عربستان سعودی، امارات متحده عربی، سوریه، لبنان، عمان، ایران، عراق، مصر، کویت و اردن کاربرد داشته است. امروزه سیستم گفتاری اصلی بیش از 22 کشور، عربی است و میلیونها نفر در سراسر جهان به واسطه وجود قرآن کریم با این زبان سر و کار دارند. عربی در طول تاریخ از گویشهای مختلفی تشکیل شده که مصری، باختری، شامی و شرقی بخشی از آنها هستند.
خدمات ترجمه برای زبان های قدیمی دنیا
در حقیقت تعیین اینکه کدام یک از این زبانها قدمت بیشتری دارند، دشوار است؛ اغلب محققان زبان شناسی از کمبود شواهد برای نتیجه گیری در این زمینه ابزار تاسف کردهاند. به همین خاطر نمیتوان به صورت دقیق گفت که فرآیند برگردان کدام یک از این زبانها از سابقه بیشتری برخوردار است. ولی آنچه در این بین مهم است، زنده بودن برخی از این شیوههای ارتباطی مثل کرهای، عربی، چینی و یونانی است.
هنوز هم ترجمه متون عربی و کرهای جزء نیازهای کاربران ایرانی است. ما در شبکه مترجمین راستین خوشحال خواهیم شد تا به خواستههای این نوع مشتریان جامه عمل بپوشانیم و آنها را برای رسیدن به اهدافشان یاری نماییم. پس با ثبت سفارش ترجمه در این مجموعه یک گام به سمت موفقیت نزدیکتر شوید؛ چون ما خیالتان را از دریافت یک ترجمه خوب راحت میکنیم.
در ادامه حتما بخوانيد: اسامی کشورها به چه معناست؟