8 زبان عجیب و غریب دنیا

زبان ویژگی منحصر به فردی است که انسان‌ها را از بقیه موجودات متمایز می‌کند. بیش از 8 میلیارد نفر روی کره زمین زندگی می‌کنند که از طریق نزدیک به 7000 زبان با هم در حال ارتباط هستند (با این حال حدود 2400 مورد از آنها در معرض انقراض می‌باشند). اگر چه تعداد سیستم‌های ارتباطی بسیار زیاد است؛ اما برخی از آنها بیشتر از سایرین بین مردم رواج دارند.

به عنوان مثال، بیش از یک میلیارد نفر در جهان از زبان چینی استفاده می‌کنند و 360 میلیون نفر دنباله‌رو زبان انگلیسی هستند. به همین ترتیب ممکن است شیوه‌های کلامی وجود داشته باشند که هرگز درباره آنها نشنیده باشید. این مشکلی است که در مورد گفتارهای انسانی مطرح است.

 

عجیب ترین زبان های دنیا کدام ها هستند؟

برخی از زبان‌ها وجود دارند و زنده هستند؛ در حالیکه برخی دیگر اصلاً کاربردی نیستند. از آنجاییکه آنها در اصل کلید برقراری ارتباط بین نوع بشر هستند؛ لذا آشنایی با عجیب ترین و غریب ترین نوعشان شاید یک الزام باشد. پس در ادامه مطلب با شبکه مترجمین راستین همراه باشید تا با برخی از زبان های عجیب و غریب رایج در جهان آشنا گردید.

 

1. تویوکا (Tuyuca)

حدود هزار نفر در برزیل و کلمبیا به زبان تویوکا صحبت می‌کنند. از آنجاییکه در این ساختار کلامی بیش از 100 جنسیت برای کلمات وجود دارد؛ لذا به یکی از عجیب ترین و سخت ترین زبان ها برای یادگیری تبدیل شده است. تویوکا یک زبان پیوندی به شمار می‌آید؛ زیرا چند تک واژه برای ساختن یک کلمه طولانی با هم جمع می‌شوند. این کلمه طولانی نقش یک جمله را ایفا می‌کند؛ مثل hóabãsiriga که معنای "من نمی‌دانم چگونه بنویسم" را می‌دهد. به همین دلیل مجله اکونومیست (Economist)، زبان تویوکا را سخت ترین زبان جهان نامیده است.

 

2. پیراها (Piraha)

پیراهاپیراها یکی دیگر از زبان های عجیب و غریب جهان است که بین مردم منطقه برزیل رواج دارد. در این زبان هیچ کلمه‌ای را نمی‌توان یافت که برای توصیف رنگ‌ها و اعداد از آن استفاده نمود. در حقیقت مردم این منطقه نمی‌توانند رنگ‌های بنفش یا قرمز را با کلمات توصیف کنند. تنها می‌توانند این رنگ‌ها را تاریک یا روشن بنامند. برای توصیف اعداد هم زیاد یا کم را به کار می‌گیرند. در ضمن زبان پیراها تنها 10 تا 12 صدا دارد؛ به همین دلیل گویشوران آن گاهی از طریق صوت و زمزمه با هم ارتباط برقرار می‌کنند تا به این شکل بیان خود را ساده‌تر نمایند. بدون شک پیراها از هر نظر زبان عجیب و غریبی است.

 

3. کوتنی یا کوتنای (Kutenai)

مردم ایالت مونتانای آمریکا و بریتیش کلمبیا (British Columbia) در کانادا از این سیستم ارتباطی استفاده می‌کنند. کوتنایی یک زبان تک خانواده است که به نام‌های Ksanka ،Kootenay و Kootenai نیز شناخته می‌شود. قسمت اعظم گویشوران آن 50 ساله‌ها به بالا هستند. کوتنی شامل حروف بی صدای غنی شده، و فهرست کوچکی از حروف صدادار و چند صدایی است که در سال 1984 برای اولین بار توسط فیلیپو کانسترلی (Philippo Canestrelli) مستند شده است.

مردم قبیله Ktunaxa در کانادا سالهاست برای احیای این شیوه کلامی تلاش می‌کنند. آنها علاوه بر کار بر روی فرهنگ لغت، سعی کرده‌اند کلمات قدیمی ثبت شده، آهنگ‌ها و داستان‌های خود را نیز جمع آوری نمایند. موسساتی در ایالات متحده و کانادا به منظور فراموش نشدن این زبان، آن را ترویج می‌دهند.

 

 

4. آرچی (Archi)

موردیکه باعث شده تا آرچی یکی از عجیب و غریب ترین زبان های دنیا باشد؛ این است که تنها 900 نفر در 8 روستا از طریق این سیستم ارتباطی صحبت می‌کنند. گویشوران آرچی در روسیه ساکن هستند و به دلیل تعداد کم آنها، این کلام به یک زبان منحصر به فرد تبدیل شده است. این زبان حاوی نزدیک به 1/5 میلیون صرف چندگانه است. به عنوان مثال ما یک فعل را در زمان‌های مختلف صرف می‌کنیم؛ اما همین فعل در زبان آرچی می‌تواند به 1/5 میلیون روش مختلف صرف شود.

 

5. سیلبو گومرو (Silbo Gomero)

سیلبو گومرو آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که از طریق سوت زدن با همنوعان خود ارتباط برقرار کنید؟ در واقع سوت زدن می‌تواند به زبان سیلبو گومرو تبدیل شود که در آن سوت‌ها دارای صداها، سبک‌ها و بخش‌های متعددی هستند. این زبان برای رسیدن به هدفی خاص ایجاد شده است. منطقه لا گومرا (La Gomera) توسط دره‌های بزرگ و عمیق احاطه شده، و استفاده از این روش باعث می‌شود تا صدای فرد در حدود 1 تا 2 مایل منتشر گردد. این شیوه کلامی متعلق به مردمی است که در سواحل اسپانیا زندگی می‌کنند. در حال حاضر یادگیری سیلبو گومرو جذابیت زیادی دارد؛ چرا که یکی از منحصر به فرد ترین و عجیب ترین زبان های زنده دنیا محسوب می‌شود.

 

6. خوسایی (Xhosa)

زمانیکه حرف از عجیب ترین زبان ها به میان می‌آید؛ نمی‌توان به نام زبان خوسایی آفریقای جنوبی اشاره نکرد. خوسایی شیوه کلامی اول حدود 8/2 میلیون نفر از جمعیت آفریقای جنوبی است. در ضمن دومین ساختار ارتباطی دماغه غربی، شمالی و شرقی آفریقا نیز محسوب می‌شود. نام دیگر آن، isiXhosa است. این زبان آهنگین دارای 15 صدای کوتاه است که به عنوان صامت در آن ادغام شده‌اند. زبان‌های انگلیسی و آفریقایی به شدت بر خوسایی تاثیر گذاشته‌اند.

 

 

7. میکستکی (Mixtec)

یکی از عجیب ترین زبان ها، میکستکی است که حدود 6 هزار نفر در ایالت‌های گررو (Guerrero)، اوآخاکا (Oaxaca) و پوئبلا (Puebla) در مکزیک بدان تکلم می‌کنند؛ حتی برخی از ساکنان ایالت کالیفرنیا نیز به زبان میکستکی حرف می‌زنند. خود Mixtec یک کلمه ناهواتل (Nahuatl) است که معنای "ابر" را می‌دهد.

گویشوران میکستکی در طول دوران پسا کلاسیک در تاریخ منطقه آمریکای میانه (Mesoamerica)، سیستم نوشتاری لوگو گرافیک خود را توسعه دادند. این کلام شامل مجموعه‌ای پیچیده از گویش‌های منطقه ای است که در زمان تسلط اسپانیایی‌ها بر منطقه میکستا (Mixteca) مورد استفاده قرار می‌گرفته‌اند.

 

8. چاکتاوی (Choctaw)

یکی دیگر از زبان های عجیب و غریب این لیست، چاکتاوی نام دارد که گویشوران آن سرخپوستان آمریکا هستند. سیستم نوشتاری چاکتاوی براساس نسخه انگلیسی الفبای رومی است. این زبان ساختارمند است و دارای افعال، چینش کلمات و نظم پیچیده از نظر صرفی است. امروزه بیش از 10 هزار نفر چاکتاوی زبان وجود دارند که بیشتر آنها در اوکلاهاما ساکن هستند.

 

جمع بندی

این واقعیت را نمی‌توان انکار کرد که همه زبان‌ها دارای سبک، لحن و گویش مشابهی نیستند. این اصل از منطقه‌ای به منطقه‌ای دیگر متفاوت است. برخی از سیستم‌های ارتباطی مانند چینی و اسپانیایی در بین مردم بسیار رایج هستند و بعضی مثل انگلیسی، زبان بین المللی به شمار می‌آیند؛ اما برخی مانند لاتین در دسته زبان مرده قرار می‌گیرند و برخی از جمله موارد این مطلب، منحصر به فرد و عجیب هستند. شیوه‌های کلامی که در این گفتار معرفی گردید تنها به این دلیل که گویشوران کمتری دارند عجیب نیستند؛ چرا که درک آنها مشکل است و به سختی هم قابلیت فراگیری دارند.

 

در ادامه حتما بخوانيد: 10 مورد از قدیمی ترین زبان های جهان