پوستر علمی چیست و برای ساخت آن باید به چیزهایی توجه داشت؟

پوستر علمی یک نوع ابزار بصری است که از آن برای ارائه اطلاعات پژوهشی به روشی آسان و قابل درک استفاده می‌شود. معمولاً آنها در نشست‌های تحقیقاتی و کنفرانس‌ها به کار می‌روند. بسیاری از دانشمندان، محققان و کارشناسان پزشکی در سراسر جهان با استفاده از پوسترهای علمی، یافته‌های جدید خود را به ساده‌ترین و ملموس‌ترین شیوه برای مخاطبانشان توضیح می‌دهند.

اگر شما می‌خواهید در آینده در یک کنفرانس پژوهشی شرکت کنید؛ حتما بایستی یک پوستر علمی بسازید. پس این مطلب شبکه مترجمین راستین را دنبال کنید تا اولاً با اهداف این ابزار آشنا شوید و ثانیاً بدانید که چگونه باید آن را بسازید.

 

چرایی نیاز به ارائه پوستر علمی

معمولاً قبل از نوشتن یک مقاله علمی - پژوهشی یا پایان نامه ارشد، فرصتی برای ارائه پوستر در یک کنفرانس پیدا می‌کنید. ارائه پوستر بیشتر در نشست‌های محلی یا ملی رواج دارد؛ هر چند گاهی اوقات حتی در کنفرانس‌های بین المللی نیز ارائه می‌شود.

در واقع شما باید برای مدت طولانی خود را برای شرکت در چنین نشست‌هایی آماده کنید. زیرا در تمام دوران تحصیلات تکمیلی و حتی در طول دوره فوق دکتری نیز ملزم به شرکت در چنین رویدادهایی هستید. حتی بعد از اتمام تحصیلات نیز در صورتیکه در زمینه‌های تحقیقاتی علمی و صنعتی کار کنید؛ باز هم در هنگام دعوت به کنفرانس‌ها به احتمال زیاد باید پوستر ارائه دهید.

 

اهداف پوستر پژوهشی

داورها تنها کسانی هستند که می‌توانند یک مقاله تحقیقاتی را بخوانند، به طور کامل آن را درک کنند و تمام جنبه‌هایش را تشریح کنند. اما برای یک خواننده معمولی، خواندن زبان ثقیل مقالات پژوهشی سخت و چالش برانگیز است. زیرا در هنگام نوشتن متون تحقیقاتی، سهل الفهم بودن آنها در اولویت قرار ندارد؛ بلکه فقط ارائه داده‌‌ها، روش‌‌ها و نتایج مطالعه در اولویت هستند.

در صورت ارائه یک پوستر علمی خوش ساخت، خواندن یک مقاله فنی آسان‌تر می‌شود. پوسترهای عالی دارای تصاویری هستند که به سرعت پیچیده‌ترین اصطلاحات را توضیح می‌دهند. در ضمن ساختاربندی و طراحی آنها به گونه‌ای است که خواندن داده‌ها و متن حتی از فاصله چند متری نیز برای مخاطب آسان است. در نهایت یک پوستر عالی از زبان ساده‌ای برخوردار است؛ به همین دلیل حتی افراد عادی نیز می‌توانند مفاهیم آن را درک کنند.

 

عوامل برتری یک پوستر علمی

معمولاً نتایج کارهای پژوهشی در قالب تصاویر، نمودارها، گراف‌ها و جداول به تصویر کشیده می‌شوند، و غالباً همه این موارد بر یک یا دو نقطه اصلی تمرکز دارند. اگر این موارد در قالب یک پوستر ارائه گردند؛ تصویری جذاب و خوانا از تحقیقات علمی ایجاد خواهد شد.

ترکیب داده‌‌های علمی و طراحی پوستر در کنار هم، به لطف صفحه آرایی جالب توجه باعث می‌شود تا تحلیل اطلاعات برای مخاطبان بسیار آسان‌تر شود. این طرح ‌بندی به شما این امکان را می‌دهد تا اطلاعات را اولویت‌ بندی کنید و آنها را به کادرهای مجزا تقسیم نمایید؛ در این صورت خوانندگان زمان کمتری را هنگام خواندن یک متن صرف درک آن می‌کنند.

 

پوستر علمی

 

نکات اصلی برای ساخت یک پوستر علمی مفید

بیایید به اصل موضوع بپردازیم؛ زیرا ما قرار است در اینجا درباره نحوه ساخت یک پوستر علمی صحبت کنیم. پس با ما همراه باشید تا بگوییم در این ابزار ارائه مطالب تحقیقاتی باید به چه چیزهایی توجه کنید.

 

بایستی از فاصله دور قابل خواندن باشد

اینکه چرا پوسترهای علمی باید از فاصله دور، مثلاً 10 فوتی قابل خواندن باشند، دلایل زیادی دارد. اصلی‌ترین دلیل این است که به خوانندگان امکان بدهیم مفاهیم پوستر را از جاییکه ایستاده‌اند یا راه می‌‌روند، درک کنند. به عنوان مثال در راهروی یک مدرسه یا سالن اداری، تابلوهای اعلانات معمولاً در فاصله 5 تا 10 فوتی از بینندگان احتمالی قرار دارند. اگر پوستری در این محدوده قابل مشاهده باشد؛ مخاطب را ترغیب می‌کند تا نزدیک‌تر شود و جزئیات آن را دقیق‌تر بخواند.

دلیل دیگر این است که خوانندگان بتوانند پوستر را به سرعت درک کنند. خوانندگان معمولاً زمانی برای توقف و خواندن پوستر ندارند. کمی توجه کنید در یک مدرسه یا اداره، همه به دنبال انجام کارهای خود هستند و همه به گونه‌ای عجله دارند. بنابراین چنین افرادی نمی‌توانند زمان زیادی را صرف خواندن اصطلاحات و مفاهیم دشواری کنند که حتی داورهای دانشگاهی نیز ساعت‌‌ها و بلکه روزها برای خواندن و تفسیر آنها وقت می‌گذارند.

خوانایی پوستر از فاصله 10 فوتی، درک تحقیق شما را برای خوانندگان آسان می‌کند. شما می‌توانید از فونت‌های مختلف با اندازه‌های متفاوت برای ساخت این ابزار ارائه تحقیقات استفاده کنید. در مورد کمپین‌های دیجیتال نیز باید مطمئن شوید که پوسترتان برای مرورگرهای مدرن مناسب است.

 

باید تیتر کوتاه و جذابی داشته باشد

عناوین جالب که توجه مخاطبان را به خود جلب می‌کنند تاثیر زیادی در جذاب کردن مقالات و پوسترهای علمی دارند؛ بنابراین از روش‌های مناسب برای خلق تیترهای جذاب بایستی استفاده نمود. معیارهای زیر در این زمینه می‌توانند به شما کمک کنند.

  • موضوعات پرطرفدار: تیتر پوستر علمی را با توجه به موضوعات پرطرفدار روز خلق کنید. به عنوان مثال اگر شما در تحقیق‌تان تا حدودی در مورد موضوع گرمایش زمین صحبت می‌کنید؛ بهتر است عنوان پوستر خود را با این موضوع همسو کنید تا خوانندگان زیادی را به سمت خود جذب نمایید.
  • تحولات بحث برانگیز: به چالش کشیدن یک واقعیت اثبات شده که مدت‌هاست مورد وثوق همگان است و طرح غلط بودن آن، موضوعی بحث برانگیز است که می‌تواند خیلی سریع توجه همه را به خود جلب کند.
  • مسائلی که به کنجکاوی بشر پاسخ می‌دهند: انسان‌ها به طور طبیعی کنجکاو هستند؛ به همین دلیل تحریک حس کنجکاوی مخاطب، راهی عالی برای خلق یک عنوان جذاب است.

 

پوستر علمی

 

برای خواناتر شدن پوستر می‌توان از خالک ها و شماره‌ گذاری استفاده کرد

خالک‌ها (نشانه‌ای سجاوندی معمولاً به شکل دایره توپر است که برای فهرست بندی بخش‌های گوناگون یک مطلب به کار می‌رود)، فهرست‌‌ها و زبان گیرا، همه و همه جزء ابزارهایی هستند که باعث خواناتر شدن یک محتوا می‌شوند. حتی بدون ساختارهای گرافیکی فانتزی و پس زمینه پوستر، ارائه مطالب به کمک خالک‌ها و لیست‌های مختلف، درک هر موضوعی را برای خوانندگان آسان می‌کند.

لیست‌هایی که به کمک خالک‌ها ایجاد می‌شوند؛ بخش‌های فرعی اینفوگرافیک را به راحتی قابل خواندن می‌کنند. در ضمن به خوانندگان امکان می‌دهند از یک موضوع فرعی به موضوع دیگر بپرند؛ بدون اینکه احساس کنند بخش زیادی از اطلاعات را در طول مسیر از دست داده‌اند.

معمولاً در طراحی اینفوگرافیک‌ها زمینه برای ارائه مطالب در قالب خالک‌ها و فهرست‌های مختلف مهیا می‌شود؛ با درج محتوا در این قالب، پوستر علمی خوانا می‌شود و به راحتی قابل درک است. به عنوان مثال اگر برای توضیح تمام موضوعات فرعی در پوستر به جای کادرهای مختلف از خالک‌ها استفاده شود؛ نه تنها از فاصله 10 فوتی، بلکه تقریباً از هر فاصله معقولی به راحتی قابل خواندن خواهد بود.

 

از انسجام طرح بندی آن بایستی مطمئن گردید

انسجام طرح بندی به ظاهر یکنواخت عناصر درون یک طرح اشاره دارد. این مهم با استفاده از طرح، رنگ و حروف نگاری یکسان در کل طرح به دست می‌آید. به عنوان مثال اگر یک طراح وب انسجام طرح بندی را پایه کار خود قرار دهد؛ هر صفحه وب سایت او با وجود متفاوت بودن محتوا، ظاهری یکدست دارد.

انسجام طرح بندی با استفاده از الگو، رنگ و حروف نگاری یکسان در کل طرح، قابل دستیابی است. این ظاهر یکنواخت باعث می‌شود تا خوانندگان با ساختار منسجم‌تری مواجه شوند و راحت‌تر آن را هضم کنند. ایجاد انسجام طرح بندی در بازاریابی دیجیتال و توسعه برند از اهمیت زیادی برخوردار است؛ زیرا حال و هوای آشنا و دلبستگی را برای خوانندگان به دنبال دارد.

 

تشکر، ذکر نام ها و وابستگی ها را نباید فراموش کرد

در نهایت باید در تمام پوسترهای علمی به مواردی همچون تقدیر و تشکر، نام محققان و وابستگی آنها در پایین قالب اشاره شود. از یک پاورقی یا یک کادر منبع برای گنجاندن این جزئیات می‌توانید استفاده کنید. در صورت استفاده از لینک‌های مرجع، آنها را نیز به این بخش اضافه کنید.

 

کلام پایانی

معمولاً در پوستر علمی از کلمات کمی استفاده می‌شود (بین 300 تا 800 واژه)؛ بنابراین بایستی مهمترین مطالب در آن خلاصه گردد. همچنین نرم افزارهای فراوانی برای ساخت آن وجود دارند که در این بین پاورپوینت از بقیه محبوب‌تر است. با این حال امکان ساخت پوستر در فتوشاپ، ادوبی ایلاستریتور (Adobe Illustrator) و ادوبی این ‌دیزاین (Adobe InDesign) نیز وجود دارد.