6 روش یادداشت برداری مناسب برای دانش آموزان و دانشجویان

برای تبدیل شدن به یک دانشجو موفق، به یک روش مناسب یادداشت برداری نیاز دارید. در واقع این فرآیند شما را وادار می‌کند تا به مطالب ارائه شده در کلاس درس توجه کنید و درگیر آنها شوید. هر چند روش‌های مختلفی برای نت برداری وجود دارند؛ ولی اگر دانشجویان بتوانند روش مناسب را پیدا کرده و در آن ماهر شوند، بسیار در زمینه تحصیلی خود به موفقیت خواهند رسید. با این حال مهم این است که شما در ابتدا آن روش خاص را یاد بگیرید؛ در این صورت در هنگام ترک کلاس درس، بسیار متفاوت‌تر از قبل خواهید بود.

 

رایج ترین روش های یادداشت برداری

بسیاری از دانش آموزان استراتژی خود را برای ثبت اطلاعات دارند. معمولاً استفاده از یادداشت‌های مزین به اعداد رومی و حروف بزرگ، رایج ترین روش یادداشت برداری در میان دانش آموزان مقطع متوسطه است. اما سیستم دانشگاه فرق می‌کند؛ در آنجا شما بهتر است روش یادداشت برداری خود را براساس سبک یادگیریتان انتخاب کنید. خوشبختانه سیستم‌های مختلفی برای نت برداری وجود دارند؛ در این راستا شبکه مترجمین راستین در ادامه 6 مورد از آنها را به شما معرفی می‌‌کند که می‌توانید به انتخاب خود یکی از آنها را برگزینید.

 

1. روش کرنل (Cornell Method)

روش یادداشت برداری روش یادداشت برداری کرنل دارای یک قالب سیستماتیک است که به شما کمک می‌کند تا اطلاعات خود را در فرمت یک نسخه کنترل شده و فشرده سازماندهی کنید. برای استفاده از آن باید یک خط در حدود 5 سانتیمتری حاشیه سمت راست کاغذ بکشید و یک قسمت 15 سانتیمتری را در کنار آن خالی بگذارید.

شما باید اطلاعات مربوط به موضوع هر درس را در ستون سمت راست بنویسید و وقتی استاد موضوع را تغییر می‌دهد از یک یا دو خط صرفنظر کنید. در ضمن با یک علامت در ستون سمت راست می‌توانید نوشته‌های خود را علامت گذاری کنید. در نهایت بعد از کلاس درس می‌توانید عبارات و جملاتی که نوشته‌اید را کامل کنید.

مزیت اصلی این روش یادداشت برداری، ماهیت سیستماتیک آن است. در این رویکرد شما می‌توانید هر چیزیکه ارزشمند است ثبت کنید؛ سپس می‌توانید ایده‌های خود در مورد آنها را بعد از پایان کلاس و در بخش خلاصه بیاورید. در ضمن این کار مرور نوشته‌ها را آسان می‌کند. همچنین در این رویکرد قادر خواهید بود تا با پنهان کردن یادداشت‌های خود و سپس خواندن نشانه‌ها، آموخته‌هایتان را محک بزنید؛ به این صورت متوجه می‌شوید که چه میزان از درس را فراگرفته‌اید.

این روش یادداشت برداری بسیار کارآمد است و نقطه ضعف چندانی ندارد. ممکن است کمی طول بکشد تا به آن عادت کنید؛ اما به محض عادت می‌توانید به راحتی از آن در هر کلاسی استفاده کنید. از آنجاییکه روش کرنل بسیار کامل است؛ تقریباً برای هر سناریوی یادداشت برداری مناسب است. در ضمن ‌بخش‌های خلاصه و نشانه‌ها باعث می‌شوند تا دانشجویان راحت‌تر آنها را به خاطر بسپارند و از خود امتحان بگیرند.

 

2. روش طرح کلی (Outlining Method)

روش طرح کلی یکی از رویکردهای رایج یادداشت برداری است که آموزش آن بسیار متداول است. در آن باید یک چارچوب کلی که شامل اصلی‌ترین سرفصل‌های علامت گذاری شده با اعداد رومی است به عنوان یک ستون در سمت راست صفحه قرار بگیرد. سپس عنوان‌های فرعی در زیر آنها می‌آیند و هر کدام فرورفتگی دارند. توجه داشته باشید که در این روش باید علائم نگارشی نقاط گلوله‌ای بر اعداد رومی اولویت داشته باشند. همچنین از تو رفتگی‌های سطرها نیز باید برای مشخص کردن آغاز و پایان عناوین فرعی استفاده شود.

یکی از مزایای روش طرح کلی این است که در پایان مجموعه‌ای سازمان یافته و منظم از یادداشت‌های دست نویس را خواهید داشت. در این صورت نکات مهم به راحتی قابل تشخیص هستند؛ زیرا سرتیترهای اصلی با اعداد رومی مشخص می‌شوند. در ضمن می‌توانید با سوالی کردن این سرتیترهای اصلی، به سرعت با یادداشت‌هایتان از خودتان امتحان بگیرید.

با این حال برای مشخص کردن نکات کلیدی باید درک درستی از مطلب داشته باشید. این مورد بر توانایی شما برای فکر کردن و گوش دادن به درس در سر کلاس، تاثیر منفی می‌گذارد. در ضمن اگر سرعت تدریس استاد بالا باشد و یا اینکه مرتباً به سراغ موضوعات نامرتبط برود؛ ممکن است این رویکرد چندان کارساز نباشد.

 

3. روش نقشه برداری (Mapping Method)

روش نقشه برداری به شما کمک می کند تا یک نقشه ذهنی از موضوع اصلی بسازید. در این صورت باید برای ایجاد یک قالب نت برداری، یک دایره را در مرکز کاغذ بکشید و موضوع اصلی را داخل آن بنویسید. در طول کلاس و مطرح شدن موضوعات فرعی، خطوطی را از دایره اصلی منشعب می‌کنید، و در صورت نیاز (مطرح شدن موضوعات زیر شاخه) می‌توانید خطوطی را از این خطوط نیز منشعب نمایید.

در روش نقشه برداری می‌توانید کل محتوای سخنرانی استاد را مجسم کنید. کسانیکه با استراتژی یادگیری بصری راحت‌تر هستند؛ این رویکرد برایشان بسیار کارآمد است. در ضمن برای دستیابی به اطلاعات در طول کلاس، به تلاش چندانی نیاز ندارید. در عوض کافی است موضوع مورد نظر را در جای مناسب خود در تصویر یادداشت کنید تا بعدها به راحتی بتوانید آن را بخوانید.

البته این روش نیز یک نقطه ضعف دارد. در واقع در آن نمی‌دانید که استاد چه زمانی قرار است به بخش جدیدی از نقشه شما برود و یا اگر استاد در حال توضیح شاخه‌ای باشد که شما قبلاً کشیده‌اید؛ نوشتن توضیحات اضافی دشوار خواهد شد.

 

روش یادداشت برداری

 

4. روش نموداری (Charting Method)

روش یادداشت برداری در این روش یادداشت برداری باید نمودارها را با سرفصل‌ها روی کاغذ مطابقت دهید. در اینجا هر عنوانی که پیش بینی می‌کنید و ممکن است در طول کلاس مورد بحث قرار گیرد را باید در بالای یک ستون بنویسید. سپس در عین حالیکه به درس گوش می‌دهید؛ باید از مهارت‌های یادداشت برداری خود برای پر کردن کادرهای نمودار استفاده کنید.

روش یادداشت برداری نموداری بسیار کاربردی است؛ زیرا میزان نوشتن را کاهش می‌دهد. در ضمن شما در هنگام حفظ کردن درس با یک نمودار تصویری مواجه هستید که به خاطر سپردن آن به مراتب راحت‌تر است. این رویکرد به خصوص برای زمان‌هایی مناسب است که باید چیزهایی را با هم مقایسه کرده و حفظ کنید. در ضمن بررسی و حفظ آمارها، و حقایق درسی را برای شما راحت‌تر می‌کند.

با این حال باید قبل از کشیدن نمودارها با تیترهایی که قرار است در آنها بنویسید آشنایی داشته باشید. در این صورت اگر موضوع کلاس از قبل مشخص نباشد و یا شما از قبل مطالعه نکرده باشید؛ نمی‌دانید که باید چه تیترهایی را در این نمودارها بنویسید. به علاوه به نظر خیلی‌ها این یک روش پیچیده برای سازماندهی یادداشت‌هاست.

پس بهتر است تنها زمانی از این روش یادداشت برداری بهره بگیرید که می‌خواهید یک سری حقایق را بیاموزید و آنها را به هم ارتباط دهید. در بیشتر مواقع توصیه می‌گردد برای نت برداری زیر نظر استاد از این استراتژی استفاده کنید؛ زیرا آنها اغلب سریع صحبت می‌کنند و شما نمی‌توانید سرعت نوشتن خود را با آنها تنظیم نمایید.

 

5. روش جمله نویسی (Sentence Method)

در آن مطالب جدید را به صورت جمله و با استفاده از کلمات خودتان می‌نویسید، و به ترتیب آنها را شماره گذاری می‌کنید. البته برای ساده‌تر کردن نوشته‌های خود می‌توانید از مخفف‌ها یا روش‌های ‌اختصارنویسی نیز استفاده کنید؛ اما در هر صورت روال کار همین است. سازماندهی آن از نوشتن یک پاراگراف اطلاعات راحت‌تر است و این یکی از مزایای شاخص این سیستم است. در ضمن در این روش شما می‌توانید اطلاعات بیشتری را بر روی کاغذ خود یادداشت کنید.

یکی از معایب بزرگ این روش، حجم بالای اطلاعاتی است که باید ثبت کنید. در اینجا تفکیک مطالب اصلی از همدیگر ممکن است سخت باشد. در ضمن این چارچوب در صورتیکه یادداشت‌های شما به سازماندهی مجدد نیاز داشته باشند، بسیار چالش برانگیز است.

بهتر است هنگامی از روش یادداشت برداری جمله نویسی استفاده کنید که سخنرانی استاد از نظر محتوایی سنگین بوده و به خوبی سازماندهی شده است. در این صورت به جای تمرکز بر روی نت برداری می‌توانید بر روی سخنرانی استاد تمرکز کنید؛ این کار شانس موفقیت شما را در کلاس درس افزایش می‌دهد.

 

6. روش یادداشت برداری کادری (Boxing Method)

در آن از باکس‌های جدا جدا در یک صفحه برای درج اطلاعات استفاده می‌شود. این روش برای یادداشت برداری در دستگاه‌های دیجیتال طراحی شده است؛ اما می‌توان از آن برای نت برداری با خودکار و کاغذ نیز استفاده کرد. شما باید در این کادرها موضوعات مهم مرتبط با عنوان اصلی را بنویسید.

در روش یادداشت برداری کادری، نگاه کردن به مطالب نوشته شده بسیار لذت بخش است و در عین حال شما را قادر می‌سازد تا حجم یادداشت‌های خود را کاهش دهید. این استراتژی برای کسانیکه سبک یادگیری بصری را ترجیح می‌دهند، مناسب است. با این حال قدری زمانبر است؛ زیرا باید برای هر عنوان تازه یک کادر جدید بکشید. به علاوه ممکن است بهترین رویکرد برای سخنرانی‌های غیرقابل پیش بینی نباشد.

 

به سبک حرفه‌‌ای‌ها به یادداشت برداری مشغول شوید

حال که با رایج ترین و مؤثرترین روش های یادداشت برداری آشنا شدید؛ می‌توانید در استراتژی ثبت اطلاعات خود تجدید نظر نمایید و همانند افراد حرفه‌ای به مطالعه مشغول گردید. امیدواریم این رویکردهای نوین و کارآمد در این مسیر به کارتان آیند. اگر در این خصوص تجربه‌ای دارید و یا از روش‌های بهتری استفاده نموده‌اید؛ لطفاً در بخش ثبت نظرات آنها را با ما در میان بگذارید.

 

در ادامه حتما بخوانيد: 8 اپلیکیشن‌ ضروری برای دانشجویان