زبان سوئیسی ها چیست؟ نگاهی به 4 زبان رسمی این کشور
- 19 اردیبهشت 1401
- دنیای زبان
کشور سوئیس با زیباییهای طبیعی فراوان و شکلاتهای لذیذ، هر کسی را جذب و مبهوت خود میکند. اما این کشور جدا از کوههای زیبا و شیرینیهای خوشمزه، از گروههای زبانی متعددی نیز تشکیل شده است. در واقع مردم سوئیس توانستهاند چند زبانی خود را به یکی از بزرگترین نقاط قوتشان تبدیل کنند.
به عقیده آنها، چند زبانگی یک هنجار روزمره است؛ زیرا کشورشان دارای چهار زبان ملی رسمی است که اکثر آنها محدود به مناطق خاصی از آن هستند. اما منظور از این همه سیستم ارتباطی چیست و آنها چه هستند؟ برای پاسخ به این سئوالات در این مطلب با شبکه مترجمین راستین همراه باشید.
زبان های ملی سوئیس
هر کدام از زبان های رسمی سوئیس را بدون توجه به وضعیت جلسه، میتوان برای سخنرانی در مجلس فدرال این کشور مورد استفاده قرار داد. زبان های آلمانی، فرانسوی و ایتالیایی به ترتیب با حدود 63، 23 و 8 درصد گویشور، پر مخاطب ترین زبان های سوئیس هستند؛ در حالیکه تنها حدود 1 درصد از مردم این کشور به زبان رومانش صحبت میکنند.
آلمانی سوئیسی
قسمت اعظم مردم سوئیس قادر به تکلم به زبان آلمانی هستند. در واقع آلمانی، زبان 17 کانتون (نوعی تقسیمات کشوری) سرزمین شیر و عسل است. این کانتونها عبارتند از: آرگاو (Aargau)، آپنتزل آوسرهودن (Appenzell Ausserrhoden)، آپنتزل اینرهودن (Appenzell Innerrhoden)، بازل - اشتاد (Basel-Stadt)، بازل - لاندشافت (Basel-Landschaft)، گلاروس (Glarus)، لوسرن (Luzern)، نیدوالدن (Nidwalden)، ابوالدن (Obwalden)، شفوزان (Schaffhausen)، اشووتس (Schwyz)، سولوتورن (Solothurn)، سنت گالن (St. Gallen)، تورگاو (Thurgau)، اوری (Uri)، زوگ (Zug) و زوریخ (Zürich).
تقریباً 4/4 میلیون نفر از جمعیت سرزمین ساعتها به زبان آلمانی صحبت میکنند. با این حال آنها معمولاً از گویش آلمانی سوئیسی برای برقراری ارتباط استفاده مینمایند که خود به گویشهای منطقهای تقسیم میشود. به همین دلیل هیچ فرم نوشتاری رسمی از سیستم مذکور وجود ندارد و سوئیسیها از آلمانی استاندارد (گویش آلمانی علیا = High German) برای نوشتن بهره میگیرند.
حدود 11% از جمعیت سوئیس که شامل 950 هزار نفر میشوند؛ در خانه از طریق آلمانی علیا با هم صحبت میکنند که اکثر آنها مهاجران اتریشی و صد البته آلمانی هستند. آلمانی علیا، اولین زبان خارجی است که آلمانیهای مقیم سوئیس در مدارس این کشور فرا میگیرند. زبان آلمانی سوئیسی، شیوه کلامی غالب شهرهای زوریخ و برن است که به ترتیب بزرگترین شهر و پایتخت غیر رسمی این کشور هستند؛ هر چند در برن، فرانسوی زبان رسمی به شمار میآید.
حتما بخوانيد: 10 تفاوت کلیدی بین زبان انگلیسی و آلمانی
فرانسوی سوئیسی
فرانسوی زبانان حدود 22% از جمعیت سوئیس را تشکیل میدهند که حدود 1/5 میلیون نفر هستند. زبان فرانسوی سوئیسی، برخلاف سیستم ارتباطی فوق که دارای لهجههای فراوانی است؛ بسیار شبیه به همان کلامی است که در فرانسه به آن صحبت میشود و تنها تفاوتهای اندکی با آن دارد. تنوع کلمات و عبارات زبان فرانسوی در سوئیس کمتر است، و یک کیفیت منحصر به فرد و قدیمی دارد.
کانتون های ژنو (Geneva)، ژورا (Jura)، وو (Vaud) و نوشاتل (Neuchâtel) به طور انحصاری به زبان فرانسوی حرف میزنند. در حالیکه کانتون های فریبورگ (Fribourg)، برن (Berne)، واله (Valais) و بخشهایی از بازل (Basel) جزء کانتون های دو زبانه هستند، و علاوه بر فرانسوی، به آلمانی سوئیسی نیز صحبت میکنند.
به بخش فرانسوی زبان سرزمین ساعتها، روماندی (Romandy) گفته میشود. این اصطلاح ابداً جنبه سیاسی ندارد و بیشتر راهبردی برای متحد کردن شهروندان توسط یک زبان مشترک است. هر ساله در 20 مارس، فستیوال فرانکوفونی (Francophone) توسط جمعیت فرانسوی زبان این کشور برگزار میشود.
زبان های کشور سوئیس
ایتالیایی سوئیسی
تقریباً 8/5% از جمعیت سوئیس که حدود 60 هزار نفر را شامل میشوند به زبان ایتالیایی صحبت میکنند. این زبان عمدتاً در بخش جنوبی این کشور به کار میرود؛ یعنی کانتونهای تیچینو (Ticino)، دره گوندو (Gondo) در واله و منطقه جنوبی گریسونز (Grisons) یا گراوبوندن (Graubünden). کم و بیش حدود 20% از جمعیت تیچینو از نظر ملیت، ایتالیایی هستند؛ اگر چه ایتالیاییهای زیادی در سایر مناطق سوئیس زندگی میکنند که به شهروندی این کشور درآمدهاند.
زبان نوشتاری ایتالیایی سوئیسی به استثنای برخی موارد جزئی، با زبان ایتالیایی یکسان است. با این حال وقتی صحبت از گویشهای تیچینو به میان میآید؛ تفاوتهای آن با ساختارهای اصلی مشخص میگردد. معمولاً جوامع منزوی، گویشهای متمایزی دارند. به نظر میآید مردم لوگانو (Lugano) زبان ایتالیایی استاندارد را ترجیح میدهند؛ در حالیکه مردم لوکارنو (Locarno) لهجه خاص خود را دارند.
حتما بخوانيد: 110 کلمه و عبارت ضروری برای سفر به ایتالیا
رومانش
هر چند زبان رومانش قرنهاست که در سوئیس مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما در سال 1938 به یک زبان ملی تبدیل شد و در سال 1996 رسمیت یافت. مقامات فدرال از نسخه استاندارد شده این کلام که Romansh Grischun نامیده میشود و در سال 1982 ایجاد گردیده، استفاده میکنند. زبان رومانش در اصل پنج گویش دارد که عبارتند از:
- والادر (Vallader)
- پوتر (Puter)
- سورمری (Surmerian)
- سوتسلوان (Sutselvan)
- سورسلوان (Surselvan)
رومانش تنها در گراوبوندن (Graubünden) زبان رسمی است؛ اما سورسلوا (Surselva)، سورسس (Sursés) یا اوبرهالبشتاین (Oberhalbstein)، انگادین پایین (lower Engadin) و وال موستایر (Val Müstair) نیز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین گویشوران رومانش برخلاف سایر سیستمهای ارتباطی، معمولاً از گویش خود برای فرم نوشتاری نیز بهره میگیرند. آنها ترجیح میدهند برای عبور از سد زبانی و ارتباط با بقیه جمعیت کشورشان، از زبان آلمانی سوئیسی هم استفاده نمایند.
کمتر از 1 درصد جمعیت سوئیس قادر به تکلم به زبان رومانش هستند؛ اما همچنان به میراث زبانی خود افتخار میکنند. آنها آلمانی را به عنوان یک زبان خارجی در مهد کودک یاد میگیرند، و بعدها ایتالیایی و فرانسوی را نیز به گنجینه زبانی خود اضافه میکنند؛ به همین دلیل به راحتی میتوانند در کل کشور با همه ارتباط برقرار نمایند.
دیگر زبان های کاربردی در سوئیس
توانایی صحبت به یکی از زبان های ملی سوئیس، شرط لازم برای ادغام در این کشور و پذیرش ملیت آن است. با این حال بسیاری از مهاجران همچنان زبان مادری خود را در این کشور حفظ میکنند. ارقام زیر نشان دهنده درصد جمعیت کسانی هستند که هنوز کلام اصلی خود را در این سرزمین حفظ کردهاند:
- انگلیسی: 5/8%
- پرتغالی: 3/6%
- آلبانیایی: 3/1%
- صربی- کرواتی: 2/3%
- اسپانیایی: 2/3%
- ترکی: 1/1%
- سایر زبان ها: 7/6%
کلام پایانی در خصوص زبان های رسمی سوئیس
سوئیس کشوری مملوء از زیباییهای طبیعی است. اما از آنجاییکه چهارگوشه این کشور، میزبان زبانهای مادری متفاوتی است؛ لذا ارتباط برقرار کردن در این کشور هم سخت است و هم آسان. این به خود شما و قابلیتهای زبانیتان برمیگردد؛ اما به هر حال مرفه ترین کشور دنیا، ارزش یک بار سفر را دارد، حتی با وجود موانع زبانی. با این حال اگر به ترجمه زبان های رسمی کشور سوئیس احتیاج داشتید؛ به یاد داشته باشید که مترجمین مؤسسه راستین میتوانند به شما کمک نمایند.
در ادامه حتما بخوانيد: زبان کشور نروژ؛ از نروژی و سامی تا رودی و کوِن