راهنمای نوشتن فصل بحث پایان نامه
- 28 دی 1401
- آموزش آکادمیک
نتیجه گیری و پیشنهادات بخش مهمی از پایان نامه یا تز دکتری هستند که تحت عنوان فصل بحث (Discussion) مورد نگارش قرار میگیرند. دانشجویان باید در این فصل به تفصیل دادههایی که در جریان تحقیقات خود جمع آوری کردهاند را توضیح دهند و بر روی نتایج پژوهش با در نظر گرفتن تمام محدودیتهای مطالعه خود بحث کنند.
با این حال بسیاری از دانشجویان هنگام کار کردن بر روی فصل آخر پایان نامه خود با مشکلاتی مواجه میشوند؛ چرا که نوشتن این قسمت مستلزم داشتن مهارتهای تفکر تحلیلی و انتقادی قوی است. به علاوه باید ثابت کنند که مطالعه آنها به پیشبرد تحقیقات موجود در این زمینه کمک میکند.
در این راستا ما در این مطلب شبکه مترجمین راستین سعی کردهایم نکات مفیدی را در مورد نحوه نوشتن یک بحث قانع کننده مطرح کنیم که رعایت آنها میتواند در کنار آمدن با این کار چالش برانگیز به شما کمک کند.
اهداف و ساختار بخش بحث
هدف از نوشتن فصل نتیجه گیری و پیشنهادات پایان نامه، تفسیر و ارزیابی نتایج مطالعه و تحلیل نحوه کمک آنها به پاسخ سوال تحقیقاتی یا اثبات فرضیهای است که پایان نامه در اصل بر پایه آن نوشته شده است. به علاوه شما باید رویکرد خود را توجیه کرده و نحوه ارتباط آن با پیشینه تحقیق را نشان دهید. در هنگام استدلال باید بر توضیح مفهوم یافتههای خود، اهمیتشان، چیزهایی که آنها نمیتوانند به ما بگویند و روشهایی که برای مطالعات و تمرینات بیشتر توصیه میکنید، تمرکز داشته باشید.
فراموش نکنید که فصل بحث پایان نامه همواره با مقدمه آن ارتباط دارد؛ زیرا این بخش درباره سوال تحقیقاتی یا فرضیهای است که تدوین کردهاید و با پیشینه تحقیقاتی که مورد بررسی قرار دادهاید ارتباط دارد. اما باید بدانید که نمیتوانید آنچه در فصل اول پایان نامه گفتهاید را تکرار کنید. شما باید به وضوح بگویید که مطالعه شما چگونه میتواند به پیشبرد درک خواننده از مسئله (به خصوص از جاییکه پیشینه تحقیق را مرور کردهاید) کمک کند.
روشهای مختلفی برای نوشتن این فصل وجود دارد. هر چند ساختار بخش بحث ممکن است در رشتههای مختلف تحصیلی متفاوت باشد؛ اما معمولاً شامل جزئیات زیر است:
- خلاصه یافته های کلیدی؛
- بحث در مورد یافته ها و تفاسیر؛
- محدودیت ها و ضعف های مطالعه؛
- دستاوردهای اصلی و کاربردی تحقیق؛
- توصیه هایی برای انجام تحقیقات بیشتر (ارائه پیشنهادات)؛
- جمع بندی نهایی.
شما میتوانید از این عناوین برای سازماندهی محتوا در فصل پنجم پایان نامه خود استفاده کنید.
خلاصه یافته های کلیدی
این بخش باید با بیان مجدد مسئله تحقیقاتی و خلاصهای مختصر از یافتههایتان شروع شود. شما در اینجا نباید دادههایی که قبلاً ذکر کردهاید را تکرار کنید؛ بلکه باید نتایج شفافی را بیان نمایید که به سوال اصلی تحقیقاتی (که اساس مطالعه شما بر آن استوار است) پاسخ میدهد. فراموش نکنید که این قسمت نباید بیشتر از یک پاراگراف باشد. از نمونههای زیر میتوانید در این خصوص استفاده کنید:
- دادهها به ما نشان میدهند که ...
- نتایج این مطالعه تائید میکنند که ...
- این پژوهش نشان میدهد که ...
- تجزیه و تحلیلها بیانگر آن هستند که ....
بحث در مورد یافته ها و تفاسیر
توجه داشته باشید هر چند ممکن است نتایج اکتسابی برایتان واضح و قابل درک باشند؛ اما وظیفه شما در فصل بحث این است که اهمیت آنها را برای خوانندگان خود توضیح دهید و بگویید که این نتایج چگونه به پاسخ سوال تحقیقاتی شما کمک میکنند.
نوع تفسیر دادهها بسته به نوع تحقیق شما ممکن است متفاوت باشند؛ اما میتوانید از روشهای زیر بهره بگیرید:
- الگوها، همبستگیها و روابط بین دادههای اکتسابی خود را تعریف کنید.
- اگر دادههای به دست آمده شما انتظارات تحقیقاتیتان را برآورده و فرضیههای شما را پشتیبانی کردهاند؛ آنها را تحلیل نمایید.
- نشان دهید که یافتههایتان چگونه با تحقیقات قبلی در این زمینه ارتباط دارند.
- اگر دادههای غیر منتظرهای دارید؛ آنها را توضیح دهید و اهمیت آنها را در تحقیقات خود مورد ارزیابی قرار دهید.
- توضیحات ثانویه را نیز در نظر داشته باشید و موضع خود را توجیه کنید.
در این بخش میتوان در مورد فرضیهها، سوالات تحقیقاتی و موضوعات کلیدی نیز بحث کرد. در واقع میتوانید از همان ساختار بخش نتایج استفاده کنید. در ضمن بهتر است این قسمت را با برجسته کردن مهمترین یا غیر منتظرهترین دادههای اکتسابی خود شروع نمایید.
محدودیت های مطالعه
هر تحقیقی دارای محدودیتهای خاص خود است که شما برای اثبات کار خود، آنها را قبول کردهاید. به یاد داشته باشید که محدودیتها، اشتباهات شما را نشان نمیدهند؛ بلکه تنها تصویری واضح از آنچه مطالعهتان میتواند و یا نمیتواند به آن برسد ارائه میدهند.
محدودیتها ممکن است به دلیل روش پژوهش، نحوه طراحی مطالعه یا موانع دیگری که در طول روند تحقیق رخ میدهند، به وجود بیایند. هدف اصلی شما در اینجا تنها بیان محدودیتهای مطالعه و مشخص کردن نحوه تاثیر آنها بر رسیدن شما به اهداف تحقیقاتیتان است.
به عنوان مثال اگر در هنگام جمع آوری و تحلیل دادههای خود به مشکلاتی برخوردهاید؛ باید آنها را شرح دهید و تاثیر آنها را بر نتایج تحقیقات خود بیان نمایید. بعد از اینکه محدودیتهای خود را ذکر کردید؛ باید توضیح دهید که چرا دادههای اکتسابی شما هنوز معتبر هستند و به سوال تحقیقاتیتان به صورت کامل پاسخ میدهند. از نمونههای زیر میتوانید استفاده کنید:
- نتایج این مطالعه به دلیل محدودیت تعمیم پذیری نمیتوانند تائید کنند که ...
- قابلیت اطمینان دادهها تحت تاثیر ... قرار میگیرند.
- انتخاب روش تحقیق به دلایل ... محدود بود.
دستاوردهای اصلی و کاربردی تحقیق
پایان نامه شما تنها نیاز به تفسیر ندارد؛ بلکه باید دادههای اکتسابی خود را به پژوهشهای قبلی که در فصل پیشینه تحقیق خود ذکر کردهاید، ربط دهید. باید در فصل بحث پایان نامه خود نشان دهید که نتایج مطالعه شما چگونه با اطلاعات موجود مطابقت دارند، چه نتایج جدیدی به بار آوردهاند و چگونه بر نظریات فعلی تاثیر میگذارند. بهتر است سوالات زیر را مطرح کنید:
- آیا نتایج مطالعه شما متناسب با تحقیقات قبلی است؟ آنها چه چیزی را به پژوهشهای موجود میافزایند؟
- آیا نتایج اکتسابی شما با سایر تحقیقات متفاوت است؟ اگر به این صورت است؛ دلیل آن را بیان کنید.
- دادههای شما نظریههای موجود را به چالش میکشند یا تائید میکنند؟
- آیا مطالعه شما دستاوردهای اصلی و کاربردی دارد؟
در اینجا هدف اصلی این است که اهمیت و نقش کار خود را برای خوانندگانتان توضیح دهید.
توصیه هایی برای تحقیقات بیشتر
براساس بحث نتایج مطالعه خود میتوانید توصیههایی در مورد تحقیقات بیشتر ارائه دهید. گاهی اوقات میتوانید این توصیهها را در بخش نتایج خود نیز بیاورید.
پیشنهاد میکنیم ارائه پیشنهادات را براساس محدودیتهای مطالعه خود ارائه دهید. تنها به نوشتن اینکه امکان انجام پژوهشهای بیشتر وجود دارد اکتفا نکنید؛ بلکه توصیههایی واضح و شفاف در مورد چگونگی انجام تحقیقات آینده در بخشهایی که مطالعه شما به دلایلی قادر به بررسی آنها نبوده، ارائه دهید.
قوانین کلی در زمینه نگارش بخش بحث پایان نامه
- در اینجا تنها میتوانید در مورد یافتههایی که در فصل نتایج مطالعه آمدهاند، بحث کنید.
- نوشتههای خود را در این بخش در زمان حال بنویسید؛ به ویژه هنگامی که در مورد حقایق اثبات شده در مطالعه خود صحبت میکنید.
- واضح و مختصر بنویسید، و فقط بر دلایلی تمرکز کنید که به پاسخ شما به سوال تحقیقاتیتان کمک میکنند و یا اینکه از فرضیه شما پشتیبانی میکنند. از بحث در مورد مسائل اضافی اجتناب نمایید.
- منطقی باشید، و اهمیت یافتههای خود را به ترتیبی که هنگام توصیف آنها در بخش نتایج برشمردهاید، توضیح دهید.
- به زبان ساده بنویسید، و زیاد اصطلاحات قلمبه سلمبه و زبانهای فنی نامفهوم را به کار نبرید.
- برای اینکه متهم به سرقت ادبی نشوید؛ باید مطمئن شوید که همه منابع را ذکر کردهاید.
10 نکته مفید برای نوشتن یک بحث مستدل و قوی
1. دلایل و استدلالهای خود را از حالت کلی به حالت اختصاصی سازماندهی کنید. در ابتدا باید یافتههای خود را با مطالعات موجود مطابقت دهید؛ سپس باید آنها را با یک نظریه خاص مرتبط کنید و در نهایت در صورت مناسب بودن با موارد کاربردی ارتباط دهید. باید حتماً انسجام مطالب خود را حفظ نمایید، و از اصطلاحات کلیدی، تعاریف و شیوه روائی مقدمه مطالعه خود تبعیت کنید.
2. مسئله تحقیقاتی خود را مجدداً بیان کنید و یافتههای اصلی خود که مستقیماً به سوالات شما پاسخ میدهند را خلاصه کنید. فراموش نکنید که باید روشهای کلیدی که در طول پژوهش از آنها استفاده کردهاید را ذکر کنید.
3. یافتههایتان را توضیح دهید و درباره اهمیت آنها در زمینه مطالعاتی خود صحبت کنید. آنها را با پیش زمینههای نظری مطالعه خود ادغام کنید. در هنگام تفسیر دادهها میتوانید از رویکردهایی مانند شناسایی الگوها، همبستگیها، اصول و روابط بین یافتههای اصلی خود استفاده کنید؛ در مورد اینکه آیا یافتههای شما فرضیهتان را پشتیبانی میکنند یا خیر نیز توضیح دهید. اگر در پژوهشتان به یافتههای غیرمنتظرهای برخوردهاید آنها را تجزیه نمایید و سعی کنید دلیل قانع کنندهای برای ظاهر شدن این دادهها بیاورید.
4. در مورد نحوه مطابقت نتایج مطالعه خود با تحقیقات قبلی و دانش موجود صحبت کنید. توضیح دهید که نتایج کار شما چگونه با یافتههای دیگر مطابقت دارند (آنها را با هم مقایسه کنید). هدف شما این است به خوانندگان نشان دهید که تحقیقاتتان چه دیدگاههای جدیدی را به این حوزه افزودهاند.
5. برای اینکه بخواهید بر اعتبار مطالعه خود مهر تائیدی بگذارید؛ باید محدودیتها را تصدیق کنید. درباره مسائل و سوالاتی که در مطالعه شما به آنها پرداخته نشده پس صحبت کنید. توضیح دهید که آیا آنها بر اعتبار یافتههایتان تاثیر میگذارند یا خیر.
6. در مورد دستاوردهای نتایج مطالعه خود صحبت کنید و توضیح دهید که چرا این نتایج از گستره بزرگتری از اطلاعات در این زمینه پشتیبانی میکنند.
7. براساس نتایج کارتان توصیههایی برای تحقیقات بعدی ارائه دهید. پیشنهادات شما ممکن است براساس محدودیتهای خاصی باشند. شما باید در این زمینه بسیار دقیق عمل کنید و ایدههای مشخصی در مورد نحوه پیاده کردن تحقیقات بعدی در مورد مسائلی که پژوهشتان قادر به پوشش آنها نبوده ارائه دهید.
8. هرگز در فصل بحث پایان نامه، نتایج جدید را معرفی نکنید و درباره آنها به تحلیل نپردازید؛ تنها در مورد نتایجی که قبلاً گزارش شده حرف بزنید.
9. از حدس و گمان و ارائه نتایجی که توسط دادهها پشتیبانی نمیشوند، اجتناب کنید.
10. بر نقاط ضعف مطالعه یا شکستهای خود تاکید نکنید؛ برای افزایش اعتبار کارتان درباره محدودیتهایتان صحبت کنید.
کلام پایانی
همانطور که دیدید نوشتن فصل بحث پایان نامه یک فرآیند پیچیده و وقت گیر است که نیاز به صرف زمان و تلاش زیاد دارد. شما نه تنها باید نتاج اصلی تحقیقات خود را به شیوهای قانع کننده ارائه دهید؛ بلکه باید ثابت نمایید که کارتان واقعاً با ارزش است و به نظریه پردازی در رشته شما کمک میکند.
در فصل آخر باید نشان دهید که تحقیق شما دست اول و جدید است و سعی کنید کمیته داوران را قانع کنید که پایان نامه شما را تائید کنند. بنابراین دلایل قانع کنندهای ارائه دهید که کاملاً با دادههای معتبر و مرتبط با اطلاعات موجود در رشته شما پشتیبانی شوند.
در ادامه حتما بخوانيد: بهترین راهنمای نوشتن نتیجه گیری مقاله به همراه مثال