نحوه نوشتن پیوست مقاله و پایان نامه

پیوست (Appendix) این امکان را برای خوانندگان فراهم می‌کند تا درک بهتری از اطلاعات موجود در یک نوشته علمی داشته باشند. چنانچه قصد نوشتن پیوست را دارید؛ می‌توانید از سبک‌های خاصی برای نوشتن آن استفاده کنید. این سبک‌ها در مجلات و دانشگاه‌های مختلف با هم تفاوت‌های جزئی دارند؛ ولی اساس آنها یکی است. بنابراین در وهله نخست بهتر است با تعریف و اطلاعاتی که باید در پیوست به آنها ذکر کنید، آشنا شوید و سپس به سراغ گام‌های دیگر بروید. اگر این راهنمای جامع شبکه مترجمین راستین را دنبال نمایید؛ به تمام پاسخ‌هایتان خواهید رسید.

 

پیوست چیست؟

معمولاً این سوال برای اکثر دانشجویان پیش می‌آید. پاسخ این است که پیوست شامل تمام چیزهایی می‌شود که نمی‌توان در قالب ساختار رایج پژوهش به آن اشاره نمود؛ اما وجود آن برای توضیح مؤثرتر تحقیق الزامی است. پیوست جزئی جدایی ناپذیر از تمام مجلات علمی است. در هر کتاب دانشگاهی، می‌توانید این ساختار را پیدا کنید؛ به همین خاطر معمولاً تمام اساتید از دانشجویان خود چنین بخشی را می‌خواهند.

آنها حاوی تمام اطلاعاتی هستند که در یک تحقیق مورد استفاده قرار می‌گیرند. در پیوست تمام مطالبی که در یک مقاله یا پایان نامه ذکر شده‌اند، به صورت خلاصه و به وضوح توضیح داده می‌شوند؛ بدین وسیله توانایی مخاطب برای درک اطلاعات ارائه شده افزایش می‌یابد. در واقع هر جزئیات ریزی که در طول پژوهش به کار رفته (از اثبات فرمول و توسعه نرم افزار گرفته تا تحقیقات میدانی و نظرسنجی) در بخش پیوست آورده می‌شود.

 

هدف از نوشتن پیوست

در صورتیکه می‌خواهید مطالب پیچیده را توضیح دهید و یا بحثی خارج از هدف تحقیق را به صورت جزئی بیان کنید؛ باید از بخش پیوست کمک بگیرید. این بخش به گونه‌ای طراحی می‌شود تا اطلاعات بیشتری در مورد موضوع تحقیق در اختیار مخاطب بگذارد. به همین خاطر بیشتر پایان نامه‌های کاربردی یا مقالات علمی ارزشمند همیشه در ساختار خود دارای Appendix هستند.

 

چگونگی ساختاربندی

اگرچه پیوست‌ سبک‌های مختلف رفرنس نویسی مثل APA و MLA با یکدیگر تفاوت‌هایی دارند؛ اما آشنایی با نحوه ساختاربندی کلی آنها، اولین گام برای یادگیری نحوه نوشتن یک پیوست است. در حالت کلی یک Appendix باید شامل موارد زیر باشد:

  • عنوان پیوست که شامل یک عدد یا حرف است.
  • فهرست مرجع
  • جدول شاخص که بعد از لیست Appendix می‌آید.
  • شماره صفحات
  • پانویس ها.

 

تعریف پیوست

تعریف پیوست

 

پیوست شامل چه نوع اطلاعاتی است؟

همانطور که پیشتر عنوان کردیم؛ مشتمل بر اطلاعاتی است که بیشتر موضوع تحقیق را روشن می‌کنند. لذا این اطلاعات ممکن است انواع مختلفی داشته باشند؛ در ادامه به چند نمونه از آنها می‌پردازیم:

 

نظرسنجی‌ها و مصاحبه‌ها

از آنجاییکه بسیاری از محققان روش کار خود را بر مبنای نظرسنجی‌ها پایه‌گذاری می‌کنند؛ لذا اینها معمولاً در پیوست آورده می‌شوند. نظرسنجی‌ها باید همانگونه که هستند ارائه گردند؛ پس باید سوالات و پاسخ‌های شرکت کنندگان عیناً آورده شوند تا خواننده بتواند تصویری دقیق از یافته‌های پژوهش داشته باشد. همچنین باید یک رونویسی دقیق از مصاحبه به عنوان Appendix درج گردد. در این بخش باید لیست سوالات و پاسخ‌های واقعی برای ایجاد شفافیت کامل به دقت آورده گردند.

 

مکاتبات

همه مکاتبات و اطلاعاتی که بین نویسنده تحقیق و همکاران وی رد و بدل شده‌اند؛ باید در پیوست مقاله درج شوند. چنین چیزی ممکن است ایمیل، پیام‌های متنی، نامه‌ها، رونویسی‌پیام‌های صوتی و غیره باشد.

 

ابزارهای تحقیق

هر وسیله‌ای که برای انجام تحقیق مورد استفاده قرار گرفته است، باید در پیوست پایان نامه قید شود تا خواننده بهتر بتواند با روند اجرای کار آشنایی پیدا کند. دستگاه‌های ضبط صدا، دوربین‌ها، نرم افزارهای برنامه‌نویسی و مواردی از این دست می‌توانند جزء ابزارهای تحقیق به شمار آیند.

 

موارد غیرمتنی و داده‌های آماری

چنانچه تحقیق شامل نمودارها، جدول‌ها، شکل‌ها، تصاویر و عکس‌های بسیار زیادی باشد؛ باید بخشی از آنها که تکراری و کم اهمیت هستند به Appendix منتقل گردد. همچنین زمانیکه داده‌های خام تحقیق طولانی و زیاد هستند؛ باید به پیوست ضمیمه شوند. حتی اگر تنها یک قسمت از داده‌ها مورد استفاده قرار گرفته باشد؛ باز هم باید آنها به صورت کامل در اینجا آورده شوند.

 

نکات پایانی نوشتن پیوست

وجود پیوست در یک تحقیق علمی این ذهنیت را به خوانندگان می‌دهد که نویسنده پژوهش برای انجام تحقیقات خود وقت زیادی را صرف کرده و دلایل فراوانی برای اثبات ادعاهایش دارد. لذا به مرور زمان تعداد استنادات به مقاله پژوهشی افزایش پیدا می‌کند و افراد بیشتری به خواندن پایان نامه تمایل می‌یابند. البته این شرایط زمانی پیش خواهد آمد که براساس نکات زیر به نگارش پیوست اقدام فرمایید.

  • پیوست باید به یک موضوع یا مجموعه‌ای از داده‌ها اختصاص داده شود.
  • معمولاً قبل یا بعد از فهرست منابع قرار می‌گیرند.
  • هر Appendix باید در یک صفحه جدید آغاز گردد.
  • محدودیت خاصی برای طول پیوست وجود ندارد؛ اما باید براساس دستورالعمل‌های اعلامی مجله یا دانشگاه این بخش مورد نگارش قرار گیرد.
  • متداو‌ل‌ترین عنوان، "پیوست 1 یا الف" است که با حروف بزرگ و پررنگ در مرکز صفحه قرار می‌گیرد، و پس از آن عنوانی می‌آید که توضیح دهنده محتوای Appendix است.
  • همه باید در فهرست مطالب گنجانده شوند.

حال که با نحوه نوشتن پیوست آشنا گردیده‌اید و متوجه شده‌اید که باید برای چه موضوعاتی از این بخش استفاده کنید؛ راحت‌تر می‌توانید نوشتن مقاله، و مراحل دفاع کردن از پایان نامه و رساله دکتری را طی نمایید. اگر در این مسیر به راهنمای دیگری نیاز دارید؛ می‌توانید از سایر مقالات موجود در سایت ما برای پیشبرد اهداف‌تان یاری بگیرید. در صورتیکه چیزی را در این خصوص از قلم انداخته‌ایم و یا نکات دیگری به ذهنتان می‌رسد؛ خوشحال خواهیم شد تا آنها را در بخش نظرات به اطلاع ما برسانید.