ریشه شناسی واژه واکسن (Vaccine)
- 09 شهریور 1400
- فراتر از ترجمه
واکسیناسیون طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) یکی از موثرترین روشها برای پیشگیری از بیماریهاست. واکسنها در زمینه مبارزه با انواع ویروسها و عوامل بیماریزا به سیستم ایمنی کمک میکنند. در واقع آنها بشریت را از شر بیماریهای تهدیدکننده و فلجکنندهای مانند سرخک، فلج اطفال، کزاز، دیفتری، مننژیت، آنفولانزا و غیره نجات دادهاند. اما واژه واکسن (Vaccine) از کجا آمده و ریشه آن به چه دورانی بر میگردد؟ شبکه مترجمین راستین در این مطلب به این پرسش پاسخ میدهد.
تعریف واکسن و تاریخچه استفاده از آن
در فرهنگ لغت کمبریج، واکسن به این صورت تعریف شده است: "مادهای حاوی ویروس یا باکتری به شکل غیر مضر است که به فرد یا حیوان داده میشود تا او را از ابتلا به بیماری که ویروس یا باکتری ایجاد میکند، مصون دارد". بنابراین ممکن است واکسنها کمی فنی و ترسناک به نظر برسند؛ اما در حقیقت این مواد برای بقای انسان لازم هستند.
واکسن آبله (Smallpox) که در سال 1796 اختراع شد، اولین درمانی بود که علیه یک بیماری مسری به تولید انبوه رسید. یکی از واکسنهایی که انتظار طولانی برای مصرف آن سپری شد، مربوط به بیماری فلج اطفال بود؛ این واکسن در سال 1953 ساخته شد، اما در سال 1955 مجوز استفاده گرفت. این Vaccine از مرگ هزاران کودک جلوگیری کرد و در نهایت باعث ریشهکنی این بیماری شد. در حال حاضر جهان قصد دارد تا با کمک واکسن کووید - 19 با همهگیری بیماری کرونا مبارزه کند.
حتما بخوانيد: ویروس کرونا و تأثیر آن بر روی صنعت ترجمه
ریشه کلمه واکسن (Vaccine)
ریشه کلمه واکسن به آن معنی که امروز از آن استفاده میکنیم، به بخشی از تاریخچه اولین واکسن اختراع شده، یعنی واکسن آبله بر میگردد. در واقع در پایان قرن هجدهم یک پزشک انگلیسی به نام ادوارد جنر (Edward Jenner) تصمیم گرفت تا خرافاتهای شهری که در آن زمان وجود داشت را بررسی کند. بسیاری از مردم اعتقاد داشتند دختران شیردوشی که با گاوهای مبتلا به آبله در تماس بودهاند، نمیتوانند به این بیماری مبتلا شوند.
روند تحقیقاتی او براساس معیارهای امروزی بسیار غیراخلاقی بود: جنر یک پسر بچه 8 ساله را به آبله گاوی (Cowpox) مبتلا کرد. او چند هفته بعد، پسر بچه را در معرض آبله قرار داد و خوشبختانه کودک به این بیماری مبتلا نشد. جنر این آزمایش را بر روی 22 فرد خوششانس دیگر تکرار کرد. بعدها ثابت شد که روش جنر، یعنی قرار گرفتن فرد از قبل در معرض بیماری، نسبت به روشهای قبلی ایمنتر است و عوارض جانبی کمتری به دنبال دارد. در نهایت روش واکسیناسیون جنر به اولین وسیله برای جلوگیری از بیماری آبله در سراسر جهان تبدیل شد. این بیماری حدود دو قرن بعد، یعنی در سال 1979 رسماً ریشهکن گردید.
جنر در سال 1798 میلادی، گزارش مفصلی با عنوان "تحقیقی در مورد علل و تاثیرات واکسن آبله (An Inquiry into the Causes and Effects of the Variolae Vaccinae)" منتشر کرد. وی واژه Vaccinae را از کلمه لاتینی به معنی "تاولهای گاوی" ترجمه نمود. این واژه به نوبه خود از کلمات Vacca (یعنی گاو) و Vaccinus (به معنای از گاو) گرفته شده است.
پس از گزارش جنر، اصطلاحات انگلیسی جدیدی در این حوزه به کار گرفته شدند. عبارتهای "اهمیت واکسن" و "ویروس واکسنی (Vaccine virus)" از جمله این اسامی هستند که در مایه کوبی آبله گاوی مورد استفاده قرار میگیرند. در ضمن واژه "واکسیناسیون (Vaccination)" نیز به عنوان یک روش تلقیح، جزئی از این کلمات بود. به زودی نویسندگان مختلف فرانسوی که درباره آثار جنر مینوشتند، از همین اصطلاحات استفاده کردند. این کلمه با گذشت زمان از نظر معنایی توسعه یافت، و امروزه واژه Vaccine برای اشاره به هر نوع تلقیحی مورد استفاده قرار میگیرد.
ریشه کلمه واکسن
تولد واژه واکسن عامل ریشهکنی بیماریهای مسری
بررسی تاریخچه واژه واکسن نشان میدهد که معنی یک کلمه ممکن است با گذشت زمان تغییر کند؛ به ویژه زمانیکه ریشه شناسی (Etymology) یک واژه تحت تاثیر یک رویداد مهم تاریخی قرار گرفته و یا با آن مرتبط باشد. واژه Vaccinus تا قرن هجدهم یک واژه لاتین و به معنی "گرفته شده از گاو" بود؛ اما زمانیکه جنر در گزارش علمی خود از آن به عنوان موردی استفاده کرد که برای بشریت اهمیت داشت (این واژه در آن زمان در رابطه با تلقیح آبله بود)، در سراسر جهان گسترش یافت و سرانجام کاملاً به جای واژه تلقیح پذیرفته شد.
هر چند تاریخچه این کلمه به دلیل استفاده از آزمایشات غیراخلاقی انسانی ممکن است خیلی زیبا نباشد و نتواند بار آموزشی چندان مثبتی را منتقل نماید؛ با این حال باید توجه داشت که علم همیشه زیبا نبوده، و جلوههای منفی بسیاری داشته و خواهد هم داشت. اما نتیجه آزمایشات جنر، جهان را از شر یک بیماری کشنده نجات داد و نهایتاً واژه واکسن که امروزه در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرد، متولد شد.
واژهای که امروزه دنیا با آن سر و کار بسیار دارد و تقریباً بسیاری از کشورها و دانشمندان حوزه طب، وقت و تخصص خود را صرف ساخت واکسنی جدید برای بیماری کووید - 19 کردهاند. امیدواریم تمام داروهای جدیدی که تولید میشوند؛ در ابتدا تیری در تاریکی نباشند و بتوانند جامعه هدف را در برابر بیماریها ایمن نگه دارند. هر چند اطلاعات دقیقی در خصوص نحوه ساخت واکسنهای کووید - 19 در دسترس نیست؛ اما امید است که آنها از نظر اخلاقی به صورت پاک تولید شوند و امکان زندگی عادی را برای همگان مهیا نمایند.
در ادامه حتما بخوانيد: وضعیت ترجمه متون پزشکی پس از پایان بحران کووید- 19