مقاله پژوهشی و مقاله مروری: تفاوت در چیست؟ [اینفوگرافیک]
- 14 تیر 1399
- آموزش آکادمیک
مقاله پژوهشی و مقاله مروری به دو گونه از مقاله اشاره دارند که اغلب مورد توجه محققین و دانشجویان تمام رشتههای تحصیلی قرار میگیرند. نمیتوان صد در صد گفت که نوشتن کدام مقاله برای پژوهشگران از اهمیت بیشتری برخوردار است، اما یقینا بدون نگارش مقاله پژوهشی، نمیتوان به حوزه مقاله مروری ورود کرد. شاید برای شما هم سئوال پیش آمده باشد که اساسا این دو مقاله چه تفاوتهایی با هم دارند و ویژگیها و خصوصیات هر کدام چیست؟
ما در این مطلب با رسم یک اینفوگرافیک به تفاوتهای اصلی و بنیادین مقاله پژوهشی و مقاله مروری اشاره خواهیم کرد، اما در ابتدای این گفتار برای آشنایی بیشتر کاربران به ذکر خصوصیات اندکی در مورد این مقالات خواهیم پرداخت. با مطالعه این مطلب در وبلاگ شبکه مترجمین راستین قادر خواهید بود تا به تفاوتهای مهم اینگونه مقالات پی ببرید و برای خودتان در آینده مشخص کنید که میخواهید کدام مقاله را بنویسید.
مقاله پژوهشی (Research Paper)
وقتی در یک تحقیق اصیل مشارکت میکنید، بایستی یافتهها و نتایج را در قالب یک مقاله پژوهشی یا تحقیقی ارائه دهید. تحلیل، بررسی و نتیجهگیری جزء بخشهای اصلی اینگونه مقاله به شمار میآیند. بخش پیشینه پژوهش (literature review) نیز یکی از ارکان اصلی مقاله تحقیقی محسوب میشود. مقاله پژوهشی سعی دارد تا به سئوالات تحقیق پاسخ دهد و از فرضیات، منابع مورد نیاز و روشهای دنبال شده تشکیل میگردد. این مقاله بایستی راه را برای دیگر محققین هموار کند و به آنها ایده و فکر برای پژوهشهای بیشتر دهد. قالب نوشتاری مقالات پژوهشی معمولا در میان موضوعات و رشتههای مختلف یکسان است، اما شاید بین ژورنالها از نظر نگارش اندکی تفاوت داشته باشند.
مقاله پژوهشی چه مشخصه برجستهای دارد؟
مقاله پژوهشی منحصر به فرد است و موضوع آن قبلا توسط محققین دیگر کار نشده است. داشتن نوآوری یکی از مشخصههای کلیدی این نوع مقاله است. اساسا اگر یک مقاله فاقد نوآوری باشد و نتواند در راستای گسترش علم حرکت کند، هیچگاه ژورنالهای معروف به پذیرش و چاپ آن اقدام نمیکنند. نتایج اینگونه مقالات با استفاده از روشهای آزمایشگاهی یا از طریق نرمافزارها و تحلیل به دست میآیند. نویسندگان وظیفه دارند تا این نتایج را در یک قالب مشخص به رشته تحریر در آورند.
مقاله پژوهشی چگونه نوشته میشود؟
پس از اینکه ایده جذاب و مناسب را برای نوشتن مقاله پیدا نمودید و توانستید به نتایج مهم دست پیدا کنید، تازه کار نوشتن مقاله پژوهشی آغاز میگردد. ما برای ساده کردن کار شما، مراحل نوشتن یک مقاله پژوهشی را در 7 گام خلاصه کردهایم که میتوانید با مراجعه به این مطلب، آگاهیهای لازم را در این زمینه به دست آورید. در این بخش فقط به چند نکته کلی در این زمینه اشاره میگردد:
- مقاله پژوهشی به یک عنوان قوی و در عین حال ساده نیاز دارد؛
- عنوان مقاله پژوهشی باید به آسانی قابل درک باشد؛
- اگر چکیده به درستی نوشته نشود، عاملی برای از بین رفتن مقاله است، پس نحوه نوشتن چکیده را یاد بگیرید؛
- مقدمه تنها باید 25% از کل مقاله را شامل شود؛
- انگیزه و هدف پژوهش نشان میدهد که آیا مقاله پژوهشی مؤثر بوده است یا خیر، پس آن را به درستی تشریح کنید؛
- نتیجهگیری باید مهمترین یافتههای پژوهش را منعکس کند؛
- به شیوه های رفرنس دهی مقاله توجه داشته باشید.
مقاله پژوهشی | مقاله مروری
مقاله مروری (Review Paper)
مقاله مروری که به عنوان مروری بر منابع پژوهش (literature review) نیز شناخته میشود، به بررسی تحقیقات منتشر شده گذشته درباره یک موضوع خاص میپردازد. این نوع مقاله برخلاف مقاله پژوهشی، نتایج جدیدی ارائه نمیدهد. با تحلیل طیف وسیعی از دادههای مطالعات موجود، برخی از مرورهای نظاممند (systematic reviews) میتوانند حاصل شوند. مقالات مروری میتوانند جهتگیری تحقیقات آینده را نیز مشخص کنند و ایدههای جذابی به محققین ارائه دهند. هر چند که مقالات مروری در همه ژورنالها چاپ نمیشوند، اما دستهای از ژورنالها وجود دارند که صرفا این نوع مقالات را به چاپ میرسانند. در کل میتوان گفت که مقاله مروری
- شامل مقالات اورجینال (original research) نیست؛
- تحقیقات سایر محققین را مشخص میکند و
- خلاصهای کامل از موضوع ارائه میدهد.
مقاله مروری چرا باید نوشته شود؟
اگر مدتی بر روی یک موضوع کار کرده باشید، خواهید فهمید که نوشتن یک مقاله مروری به شما فرصتی را برای به اشتراک گذاشتن آنچه که آموختهاید، میدهد. این کار در آینده برای سایر محققین بسیار ارزشمند خواهد بود، و آنها را با منابع پژوهش کلیدی و خلاصهای از وضعیت فعلی موضوع آشنا میکند. اگر در مورد موضوعی آشنایی چندانی ندارید، میتوانید با نوشتن یک مقاله مروری سبب افزایش آگاهی و اطلاعات خود گردید.
مقاله مروری چگونه نوشته میشود؟
یک مقدمه قوی با اطلاعات دقیقی در مورد پیشینه پژوهش بنویسید. نتایج مقالات پژوهشی اخیر و نظرات در مورد ارزش آنها را در بدنه مقاله وارد نمایید. روشهای حل مسئله را تشریح کنید، شکلها و جداول را توصیف نمایید و اختلاف بین پژوهشها را بیان کنید. اطلاعات جمعآوری شده را خلاصه و در مورد آنها بحث کنید، و اهمیت آنها را توضیح دهید. در پایان به لیست منابع اشاره کنید. در کل مقاله مروری از بخشهای زیر تشکیل شده است:
- صفحه عنوان
- چکیده
- مقدمه
- بحث
- مرور نتایج
- نتیجهگیری
- منابع
مقاله پژوهشی و مقاله مروری چه تفاوتی با هم دارند؟
تفاوت میان مقاله پژوهشی و مقاله مروری
نویسنده در مقاله پژوهشی بر روی یک موضوع خاص به تحقیق میپردازد، و ارائه گزارشها و نتایج تحقیق جزء اهداف اصلی این مقاله است. اینگونه مقالات بر مبنای نتایجی که نویسنده مقاله به دست آورده ایجاد میگردند و به عنوان منبع پژوهش اولیه نیز شناخته میشوند. برای نوشتن مقاله پژوهشی، نویسندگان ابتدا سئوال تحقیق را مطرح مینمایند، سپس دادهها را جمعآوری کرده و یک مطالعه اصیل انجام میدهند. مقاله تحقیقی سپس براساس تحلیل و تفسیر دادهها نوشته میشود. اینگونه مقاله هر مرحله از جزئیات پژوهش را گزارش میدهد.
مقاله پژوهشی شامل چکیده، فرضیه، پیشینه پژوهش، روشهای بررسی مسئله، نتایج و تفسیر دادههاست. بحث در مورد پیامدهای احتمالی نتایج و پیشنهاداتی برای تحقیقات آینده از دیگر بخشهای این مقاله است. حجم این مقاله به تعداد کلمات مشخص شده توسط ژورنال بستگی دارد، اما محدودیت تعداد کلمات معمولا بین 3 تا 6 هزار کلمه متغیر است. در بعضی از ژورنالها شاید تا 12 هزار کلمه هم بتوان مقاله را نوشت.
اما مقاله مروری با بررسی ادبیات منابع پژوهش بر روی یک موضوع مشخص سعی میکند تا یک تحلیل انتقادی و دقیق از آنها ارائه دهد. مقالات منتشر شده موجود، عامل شکلگیری مقاله مروری هستند، به همین دلیل به آن منبع پژوهش ثانویه گفته میشود. نویسندگان در این مقاله یک موضوع مشخص را انتخاب میکنند و منابع پژوهش موجود در آن زمینه را گردآوری مینمایند. سپس تلاش میکنند تا یک مرور کلی از وضعیت علمی حال حاضر موضوع ارائه دهند.
مقاله مروری، مشترکات بین نتایج پژوهشهای انتخابی را شناسایی و گزارش میکند. اگر اختلافی بین نتایج وجود داشته باشد، نویسندگان سعی میکنند تا دلایلی برای آنها ذکر نمایند. اطلاعات موجود از کارهای انجام شده با دیدگاه متعادلی تحلیل میشوند. تعداد کلمات این مقاله معمولا بین 3 تا 5 هزار کلمه تغییر میکند. در بعضی از موارد، احتمال چاپ مقاله مروری نبستا کوتاه و بلند در بعضی از مجلات خاص وجود دارد.
در ادامه حتما بخوانيد: چگونگی نوشتن مقاله مروری