10 دلیل برای تمرین خط شکسته

خط شکسته نوعی دستخط است که در آن تمام حروف یک کلمه به هم متصل می‌شوند. در آمریکا نوشتن با خط شکسته در دهه 1840 آغاز شد؛ یعنی زمانیکه پلات راجرز اسپنسر (Platt Rogers Spencer) برنامه‌ای را برای آموزش این نوع دستخط به دانش آموزان آماده کرد. از آن زمان کارشناسان نگارش، همپای پیشرفت فناوری و تغییرات در برنامه درسی آموزشی مدرن، سبک‌‌های مختلف شکسته‌ نویسی را توسعه داده‌اند.

مزایای فراوان این روش، آن را به یک استاندارد در سیستم آموزشی تبدیل کرده است. حتی پس از ورود دستگاه چاپ و فناوری‌های مدرن‌تر نیز تمرین خط شکسته در برنامه درسی بعضی کشورها اجباری است.

 

دلایل نوشتن با خط شکسته

چرا باید با خط شکسته بنویسیم؟ این کار چه مزایایی دارد و در توسعه مهارت‌های ما چه نقشی ایفا می‌کند؟ در این مطلب با شبکه مترجمین راستین همراه شوید تا بیشتر در این باره صحبت کنیم.

 

1. سرعت نویسندگی را افزایش می‌دهد

وقتی شما بخواهید به صورت عادی چیزی بر روی کاغذ بنویسید؛ باید بعد از نوشتن هر حرف توقف کوتاهی کنید، خودکار را بردارید و مجدداً حرف بعدی کلمه را بنویسید. مثلاً فرض کنید می‌خواهید کلمه "بادبادک" را بنویسید؛ در این صورت تنها برای نوشتن بخش "باد" باید دو بار دست خود را بلند کنید. اما در خط شکسته تمام حروف به هم متصل می‌شوند؛ در نتیجه تعداد دفعات بلند کردن خودکار کاهش می‌یابد. وقتی معلم یا استاد اطلاعات مهمی را سر کلاس به شما دیکته می‌کند؛ افزایش سرعت نوشتن برای یادداشت برداری بسیار مهم است.

 

2. باعث ارتقاء مهارت‌های حسی و حرکتی میشود

خط شکسته یکی از بهترین روش‌ها برای بهبود مهارت‌های حسی و حرکتی است. نوشتن به این شیوه مستلزم رعایت درست گرفتن قلم، و رعایت زاویه و فشار مناسب برای کنترل آن جهت نوشتن روی کاغذ است. در ضمن نیازمند برنامه ریزی حرکتی برای حفظ حرکت سیال قلم در جهات مختلف در هنگام نوشتن کلمات است.

شما با تمرین مستمر نه تنها در نوشتن با خط شکسته مهارت پیدا می‌کنید؛ بلکه این کار باعث می‌شود تا مهارت‌های حرکتی ظریفی که در هنگام انجام کارهای مختلف مانند بستن کفش، تکرار کلمات و خواندن به آنها نیاز دارید پرورش پیدا کنند. به همین دلیل است که کودکان در سن چهار سالگی تشویق می‌شوند تا با خط شکسته بنویسند.

 

خط شکسته

 

3. برای مغز مفید است

پروفسور ویرجینیا برنینگر (Virginia Berninger) می‌گوید که تولید یک حرف به صورت دستخط، مستلزم ایجاد یک سری ضربات با انگشتان است؛ در حالیکه برای تایپ روی صفحه کلید کافی است فقط کلیدها را فشار دهید. این حرکات انگشت نه تنها بخش متفکر مغز، بلکه نواحی درگیر در زبان و حافظه را نیز فعال می‌کنند. در واقع خط شکسته، هماهنگی بین نیمکره راست (خلاقیت و توانایی) و چپ (گفتار و درک) مغز را تقویت می‌کند.

 

4. وسیله‌ای برای ارتباط با گذشته و کسب درآمد محسوب می‌شود

از زمان ایجاد ماشین تحریر، حروف شکسته معمولاً فقط در اسناد قانونی یا دعوت نامه‌های رویدادهای رسمی دیده می‌شوند. به همین اکثر جوانان تصور می‌‌کنند که خط شکسته یک نوع دستخط قدیمی است.

برخی معتقدند خط شکسته منسوخ شده است؛ اما اینطور نیست. کاهش تمایل به استفاده از این شیوه نگارش چیزی از اهمیت آن به عنوان یک وسیله پرورش استعدادهای دانش آموزان کم نمی‌کند. در ضمن کسانیکه وقت خود را به یادگیری آن اختصاص می‌دهند؛ احتمال اینکه برای مشاغل خاص استخدام شوند به مراتب بیشتر است.

از طرفی خط شکسته همانند تماشای نقاشی‌ها یا عکس‌های عتیقه، حس نوستالژیک هنری ما را بیدار می‌کند. خیلی از نویسندگان می‌خواهند نامه‌های خصوصی آنها را با این خط بازنویسی کنند تا به این شکل ارادت خود را به عزیزانشان نشان دهند. بعضی نیز ترجیح می‌دهند برای تهیه کارت دعوت مراسم‌هایی مانند عروسی یا رویدادهای شرکتی از افرادی کمک بگیرند که در نوشتن با خط شکسته مهارت دارند.

 

5. راهی برای اصلاح امضا است

اگر از امضای فعلی خود ناراضی هستید؛ با تمرین خط شکسته می‌توانید این روند را اصلاح کنید. امروزه اکثر افراد هنگام امضای اسناد قانونی یا چک‌های بانکی، فقط از این نوع دستخط استفاده می‌کنند. با این وجود در برخی از موارد، امضای شخص نامعتبر تلقی می‌شود (حتی اگر هیچ تقلبی در کار نباشد).

وقتی اسناد قانونی را امضا می‌کنید؛ باید با اعتماد به نفس و اطمینان این کار را انجام دهید. هرگونه ضربه اشتباه یا عدم قطعیت در هنگام امضا، به طور خودکار امضایتان را باطل می‌کند. تمرین خط شکسته، اعتماد به نفس شما را در هنگام امضای اسناد افزایش می‌دهد؛ زیرا در این صورت با اعتماد به نفس کافی بر روی کاغذ می‌نویسید و کیفیت امضای شما به مراتب ارتقا می‌یابد.

 

6. باعث کاهش اشتباهات در هنگام تعیین موقعیت حروف میشود

نوشتن با دست خط کتابی برای افرادیکه در تمرکز مشکل دارند، و از ناتوانی‌هایی در زمینه یادگیری مانند خوانش پریشی (Dyslexia) و اختلال در نوشتن (Dysgraphia) رنج می‌برند، توصیه نمی‌شود. آنها معمولاً در هنگام نوشتن نمی‌توانند برخی حرف‌ها را از هم تشخیص دهند و به کمک نیاز دارند؛ به همین دلیل اغلب اشتباه می‌نویسند. افراد دارای این ناتوانی‌ها می‌توانند به راحتی حروف شکسته را تشخیص دهند؛ در نتیجه خطاهای آنها کاهش پیدا می‌کند.

 

7. خلاقیت‌های فردی را ارتقاء می‌دهد

آماندا استدکه (Amanda Stedke) از شرکت Zaner-Bloser که به مدت 30 سال میزبان مسابقات ملی دستخط در ایالات متحده بوده است؛ معتقد است خط شکسته اولین روش برای نشان دادن خلاقیت کودکان است. به عبارت دیگر صرفنظر از نحوه نوشتن، خط شکسته به دلیل ایجاد ایده‌های جدید و یافتن راهکارهای نوآورانه برای حل مشکلات، خلاقیت را تقویت می‌کند. یادگیری و تمرین مدل‌های مختلف این شیوه نگارش، این امکان را برایتان فراهم می‌کند تا راه حل‌های مبتکرانه‌‌ای را برای نوشتن ایده‌هایی که از تخیلتان بر می‌خیزند پیدا کنید.

خط شکسته فواید شناختی زیادی دارد؛ مثلاً یک تکنیک مدیتیشن موثر برای آرام کردن ذهن است. در ضمن فعالیت‌هایی مانند خوشنویسی نیز بخش‌های مختلف مغز را فعال کرده و با هم هماهنگ می‌کنند.

 

خط شکسته

 

8. سطح املا را بهبود می‌بخشد

استفاده از خط شکسته با تقویت حافظه عضلانی، باعث تقویت سطح املا می‌شود. زیرا وقتی شما در حال نوشتن هستید؛ حرکت دست سیگنال‌هایی را ارسال می‌کند که سبب می‌شوند تصویری از حروف در مغز شما نقش ببندد. از اینرو از آنجاییکه مغز شکل حرف را حفظ کرده است؛ پس تشخیص حروفی که یک کلمه را کامل می‌کنند آسان‌تر می‌شود.

این کار مانند یادگیری نحوه نواختن پیانو است؛ در آنجا نیز به خاطر سپردن الگوی صحیح حرکات دست ضروری است. در واقع شما با تکرار مداوم دستخط شکسته، به طور ناخودآگاه الگوهای املای صحیح هر کلمه را یاد می‌گیرید و در حافظه خود ذخیره می‌کنید.

 

9. از طریق آن میتوان به راحتی سایر دستخط‌ها را خواند

برخی از افراد دستخط شکسته‌ دارند که معمولاً ناشی از نوشتن سریع است. معمولاً منشی‌ها، پزشکان، وکلا و دیگر متخصصان پرمشغله در این دسته قرار می‌گیرند. اگر به این شیوه بنویسید؛ احتمال اینکه راحت‌تر بتوانید دستخط آنها را بخوانید و درک کنید افزایش می‌یابد.

در ضمن اگر در زمینه نوشتن خط شکسته مبتدی هستید و هنوز در حال تمرین می‌باشید؛ نمی‌توانید به درستی برای یادداشت برداری از آن استفاده کنید، و احتمالاً قادر به خواندن آنچه که نوشته‌اید نیستید. در اینگونه مواقع اگر با موضوع آشنایی چندانی نداشته باشید؛ برای رمزگشایی نوشته به کمک نیاز دارید. تنها راهکار مقابله با مشکلاتی از این دست، تمرین مستمر خط شکسته و خواندن آن است.

 

10. قابلیت یادآوری حافظه را افزایش می‌دهد

نوشتن با دست، قابلیت یادآوری حافظه را افزایش می‌دهد؛ زیرا وقتی اطلاعات به صورت فیزیکی روی کاغذ نوشته می‌شوند، فعالیت مغز بیشتر می‌گردد. مطالعات نشان می‌دهند که خط شکسته به مغز اجازه می‌دهد تا اطلاعات بیشتری را دریافت نماید و شرایط مغز را برای یادگیری بهینه کند.

 

کلام پایانی در مورد اهمیت خط شکسته

با توجه به دلایلی که در این مطلب برشمردیم؛ بهتر است در سریعترین زمان ممکن به تمرین خط شکسته بپردازید. یادگیری این نوع نگارش به صبر و خویشتن داری نیاز دارد؛ پس مرتباً تمرین کنید تا این مهارت را از یاد نبرید.