20 تن از بهترین نویسندگان ترکیه + معرفی آثار
- 24 فروردین 1401
- جهان کتاب
زبان ترکی از تاریخچهای غنی برخوردار است که با مطالعه کتاب های نویسندگان ترک میتوان با آن بیشتر آشنا گردید. بسیاری از آثار متخصصان ادبی مشهور ترک زبان، به فارسی و انگلیسی ترجمه شدهاند و همین باعث گردیده تا فرهنگهای مختلف بتوانند فضای این نوشتهها را تجربه نمایند. شبکه مترجمین راستین در این مطلب قصد دارد تا جهت آشنایی خوانندگان، 20 نفر از معروف ترین و بهترین نویسندگان ترکیه ای را معرفی نماید و اشاره کوتاهی به آثارشان داشته باشد.
مطرح ترین نویسندگان ترکیه ای
دانستن اینکه از کجا باید آشنایی با فرهنگ و زبان ترکی را شروع کرد؛ شاید کمی سخت باشد. با این حال بررسی آثار نویسندگان مشهور ترک زبان میتواند یکی از بهترین روشها برای آغاز این فرآیند محسوب گردد. تنها یکی از آثار نویسندگانی که در ادامه معرفی می کنیم؛ میتواند شما را تا حد زیاد با این فرهنگ و زبان آشنا نماید. پس فرصت مطالعه لیست جامع زیر را از دست ندهید.
1. اورهان پاموک (Orhan Pamuk)
برنده جایزه نوبل ادبیات سال 2006، یعنی اورهان پاموک در کارنامه خود آثار معروفی چون "کتاب سیاه (Black Book)"، "استانبول: خاطرات و شهر (Istanbul: Memories and the City)"، "موزه معصومیت (The Museum of Innocence)"، و "نام من قرمز است (My Name Is Red)" را ثبت کرده است. پاموک یکی از برجسته ترین رمان نویسان ترکیه است و پرفروش ترین نویسنده این کشور نیز به شمار میرود.
وی در سال 1952 در استانبول به دنیا آمده و برخی از ایدههای پشت آثار او به زندگیاش در دوران کودکی در این کشور برمیگردند. پاموک کار خود را به عنوان یک نویسنده در 23 سالگی آغاز کرد و تمام رویاهای شغلی خود را فدای نوشتن تمام وقت کرد.
2. الیف شافاک (Elif Shafak)
الیف شافاک یکی از نویسندگان مدرن ترک است که به زبانهای انگلیسی و ترکی مینویسد. او 19 اثر به نام خود دارد که در این میان رمانهایش باعث معروف شدن وی شدهاند. کتاب "سه دختر حوا (Three Daughters of Eve)"، "حرام زاده استانبول (The Bastard of Istanbul)" و "ملت عشق (The Forty Rules of Love)" جزء مشهورترین آثار او به شمار میآیند.
شافاک یک نویسنده تحصیلکرده و دارای مدرک دکترا در رشته علوم سیاسی است. او معمولاً درباره حقوق زنان و سایر اقلیتها مینویسد و بیشتر در این زمینهها فعالیت حقوقی دارد. به علاوه دارای چندین سخنرانی تد (TED Talk) است. وی در حال حاضر در فرانسه زندگی میکند.
3. احمد حمدی تانپینار (Ahmet Hamdi Tanpinar)
احمد حمدی تانپینار که در سال 1901 در قسطنطنیه (Constantinople) به دنیا آمد؛ به عنوان شاعر، مولف و رمان نویس ترک زبان شناخته میشود. وی بیشتر به خاطر رمان های "آنان که خارج از گود می ایستند (Those Who Stand Outside the Stage)"، "ذهن آرام (A Mind at Peace)" و "بنیاد تنظیم زمان (The Time Regulation Institute)" به شهرت رسیده است. تانپینار دارای 37 مجموعه شعر نیز است. وی علاوه بر نویسندگی، مدتی در مجلس ملی ترکیه به عنوان نماینده حزب جمهوری خواه خلق خدمت کرده است. تانپینار در سال 1962 بر اثر سکته قلبی درگذشت. چندین مورد از آثار او پس از مرگش منتشر شدند.
4. ناظم حکمت (Nâzım Hikmet)
شاعر، نمایشنامه نویس و رمان نویس اهل ترکیه به نام ناظم حکمت هیچگاه از مطرح کردن عقاید سیاسی خود هراسی نداشت؛ حتی اگر به قیمت دستگیری او تمام میشد. او به خاطر نوشتن شعرها و آثاری مثل "آن سوی دیوارها: شعرهای برگزیده (Beyond the Walls: Selected Poems)" و "دورنمایی از مردم کشورم: یک رمان حماسی در قالب نظم (Human Landscapes from My Country: An Epic Novel in Verse)"، بیشتر عمر خود را در تبعید سپری کرد.
حکمت در سال 1902 از یک خانواده دارای مقام دولتی در امپراطوری عثمانی به دنیا آمد. او از دوران نوجوانی شروع به نوشتن کرد و در 17 سالگی برخی از شعرهایش را منتشر نمود. وی در دوران جوانی به دشمن ترکیه تبدیل شد و به دلیل حمایت از کمونیسم و به خاطر نوشتن آثاری در این حوزه، همواره تحت تعقیب بود.
5. صباح الدین علی (Sabahattin Ali)
یکی از تاثیرگذارترین داستان نویسان قرن بیستم در ترکیه، صباح الدین علی نام دارد که در آثار خود بیشتر به مضامین اجتماعی پرداخته است. او دو مجموعه داستان کوتاه معروف به نامهای "آسیابان (The Mill)" و "گاری (The Oxcart)" دارد که نشان دهنده تواناییهایش هستند. در ضمن وی رمانهای مشهور "مدونا با پالتو پوست (Madonna in a Fur Coat)"، "یوسف کویوجاکی (Yusuf of Kuyucak)" و "شیطان درون ما (Devil Inside)" را نیز نوشته است.
علی در بلغارستان به دنیا آمد و در کودکی در استانبول زندگی کرد. او به "مدرسه معلم (Teacher School)" رفت، و در آنجا بسیاری از اشعار و داستانهای کوتاهش توسط روزنامه دانش آموزی مدرسه منتشر شدند. علی نیز مانند حکمت به دلیل نوشتن شعرها و داستانهای کوتاهی که حکومت وقت را مورد انتقاد قرار میدادند، دستگیر شد. متاسفانه وی در سال 1948 و بعد از آزادی از زندان به قتل رسید.
برترین نویسندگان ترکیه
6. یاشار کمال (Yaşar Kemal)
یاشار کمال نویسنده و فعال حقوق بشر اهل ترکیه بود که جوایز متعددی را برای آثارش دریافت کرده است. وی در زمینه نوشتن رمان، شعر و داستان فعالیت میکرد که از جمله آنها میتوان به "اینجه ممد (Memed, My Hawk)" و "زمین آهن است و آسمان مس (Iron Earth, Copper Sky)" اشاره نمود. اکنون بسیاری از آثار او به فارسی ترجمه شدهاند.
کمال مدتی را به اتهام انجام فعالیتهای کمونیستی زندانی شد؛ اما با وجود این چالشها همچنان به نوشتن ادامه داد. آثار او جزء پایههای ادبیات ترکیه محسوب میشوند، و توانسته به تثبیت این کلام به عنوان زبان ادبی کمک شایانی بکند.
7. عدالت آقا اوغلو (Adalet Ağaoğlu)
یکی از رمان نویسان و نمایشنامه نویسان برتر ادبیات ترکیه در قرن بیستم، بدون شک عدالت آقا اوغلو است. وی در زمینه نوشتن خاطرات خود فعال بوده، و داستانهای کوتاه، رمانها و تالیفات بسیاری دارد. او در سال 1995 "جایزه لیاقت ریاست جمهوری ترکیه (Turkish Presidency Merit Award)" را برای آثار فاخرش به دست آورد.
زندگی تحت لوای قانون اساسی لیبرال ترکیه در دهه 1960 بسیار به نفع آقا اوغلو بود. او در آن زمان مدرک خود را در رشته ادبیات فرانسه از دانشگاه آنکارا گرفت. سپس با رادیوهای محلی کار کرد و شرکت تئاتر آرنا (Arena Theatre Company) را نیز تاسیس نمود.
8. عزیز نسین (Aziz Nesin)
عزیز نسین با داشتن بیش از 100 عنوان کتاب، نویسندهای بسیار پرکار بود. او نیز مانند بسیاری از نویسندگان ترک، در اوایل دهه 1900 به خاطر نوشتهها و اعتقاداتش زندانی شد. برخی از آثار معروف وی عبارتند از: بروید کنار! سوسیالیسم دارد می آید (Out of the Way! Socialism’s Coming)، گوسفندی که گرگ شد (The Shepherd and the Lamb) و تا کتک نخورم آدم نمیشم. بعضی از کتابهای او از جمله "پسر استانبول (Istanbul Boy)" و "خاطرات یک تبعیدی (Memoirs of an Exile)" بیشتر به شرح حال زندگی خود او پرداختهاند.
9. لطیفه تکین (Latife Tekin)
لطیفه تکین یکی از تاثیرگذارترین نویسندگان زن ترکیه در قرن بیستم است. کتاب "مرگ عزیز بیعار (Dear Shameless Death)" مشهورترین رمان او به شمار میآید که در سال 1983 منتشر شد. این کتاب درباره دختر جوانی است که در ترکیه بزرگ میشود و با جامعه جن زدهای پر از جن و روح مواجه میگردد.
بسیاری از نوشتههای تکین تحت تاثیر شهر قیصریه (Kayseri) هستند؛ زیرا او دوران کودکی خود را در این شهر چند فرهنگی که مملوء از فرهنگهای مختلف است، پشت سرگذاشته است. بیشتر آثار او در ژانر رئالیسم جادویی نوشته شدهاند.
10. خالده ادیب آدیوار (Halide Edip Adivar)
خالده ادیب آدیوار در طول زندگی خود به سختی برای حقوق زنان مبارزه کرد. وی در یک خانواده از طبقه بالای اجتماع در قسطنطنیه به دنیا آمد و به دلیل ثروت خانوادگیاش توانست به تحصیل بپردازد. آدیوار از رمانهایش برای گسترش عقایدش استفاده میکرد و همیشه از موقعیت اجتماعی پایین زنان در ترکیه انتقاد مینمود. کتاب های "پیراهن آتشین (Ateşten Gömlek یا The Daughter of Smyrna)" و "آزمایش سخت ترکیه (The Turkish Ordeal)" دو نمونه از آثار معروف وی محسوب میشوند.
11. اورهان ولی کانیک (Orhan Veli Kanik)
اورهان ولی کانیک، شاعر ترک دارای 6 کتاب شعر است که بین سالهای 1941 تا 1949 منتشر شدهاند. مجموعه اشعار او نیز پس از مرگش منتشر گردیدند. شعرهای او در ابتدا در مجله وارلیک (Varlik) به چاپ رسیدند. او در آثار خود سعی میکرد معیار و سبک شعر ترکی را به آهنگهای محلی تبدیل کند.
کانیک تحصیلات خود را در دانشکده ادبیات دانشگاه استانبول به پایان رساند. او ابتدا در اداره پست آنکارا مشغول به کار شد، سپس به عنوان افسر به ارتش ترکیه پیوست و قبل از اینکه ویراستار شود به عنوان مترجم فعالیت میکرد. وی در سال 1950 درگذشت.
12. رشاد نوری گونتکین (Reşat Nuri Güntekin)
رشاد نوری گونتکین، رمان نویس، نمایشنامه نویس و داستان نویس در سال 1912 از دانشگاه استانبول فارغ التحصیل شد. او در بخش آموزشی فعالیت می کرد و نماینده ترکیه در یونسکو بود. "چکاوک (Çalıkuşu یا The Wren) معروف ترین رمان رشاد نوری گونتکین است و داستان زنی را روایت میکند که در آناتولی مشغول تدریس است و آزمایشهایی را انجام میدهد. در ضمن او کتاب های از "لب تا قلب (Dudaktan Kalbe یا From the Lips to the Heart)" و "برگ ریزان (Yaprak Dökümü یا The Fall of Leaves)" را نیز نوشته است. وی در سال 1956 در سن 67 سالگی بر اثر سرطان ریه درگذشت.
13. سلچوک آلتون (Selcuk Altun)
سلچوک آلتون در سال 1950 به دنیا آمد و در ترکیه زندگی میکند. او در دانشگاه به تحصیل در رشته مدیریت پرداخته و ریاست بانک "یاپی کردی (Yapi Kredi)" را در کارنامه کاری خود دارد. آلتون در سال 2004 از دنیای اقتصاد خداحافظی کرد، و به صورت تمام وقت به نویسندگی مشغول شد و توانست کتاب موفق کتاب "سلطان بیزانس (The Sultan of Byzantium)" را بنویسد. وی در این کتاب در مورد افسانه امپراطور کنستانتین یازدهم (Emperor Constantine XI) صحبت میکند که جسد او هرگز پیدا نشد. این اثر یک نمونه عالی از داستانهای تاریخی است که فرهنگ مردم ترکیه را مورد بررسی قرار میدهد.
14. محمت آز (Mehmet Oz)
خیلیها نمیدانند که دکتر آز برنامههای تلویزیونی در اصل ترک- آمریکایی است. وی در کلیولند از یک پدر و مادر مهاجر ترک به دنیا آمد. در دانشگاه هاروارد تحصیل کرد و در بیمارستان پرسبیترین (Presbyterian Hospital) شهر نیویورک به عنوان پزشک مشغول به کار شد. بعد از اینکه چندین بار به عنوان مهمان در برنامه اپرا وینفری شرکت کرد؛ به او پیشنهاد همکاری داده شد و اینگونه بود که برنامه تلویزیونی دکتر آز متولد شد. دکتر محمت آز با همکاری مایکل رویزن (Michael Roizen) در مورد غذا و سلامت، کتابهای زیادی نوشته است.
معروف ترین نویسندگان اهل ترکیه
15. یوسف آتلیگان (Yusuf Atilgan)
یوسف آتلیگان در سال 1922 در شهر مانیسا (Manisa) به دنیا آمد. او که در طول زندگی پربار خود به عنوان مترجم، مشاور، سردبیر و نویسنده فعالیت کرده؛ خالق رمانهای معروفی چون "آیلاک آدام (مرد علاف = The Loiterer)" و "هتل آنایورت (Motherland Hotel)" است. آتلیگان در کتابهایش به موضوعات عمیق روانشناسی مانند تنهایی و معنای زندگی پرداخته است. در این بین به دلیل فعالیتهای سیاسی دستگیر نیز شده و حدود 10 ماه را در زندان گذرانده است.
16. برهان سونمز (Burhan Sönmez)
معروف ترین اثر برهان سونمز،"استانبول استانبول (Istanbul Istanbul)" نام دارد. وی در این کتاب به چهار نفر میپردازد که در سلولی در زیر شهر استانبول با هم دیدار میکنند. حکایتهای آنها نشان دهنده تلاش مردم استانبول برای باز پس گیری شهر خود از چنگال حاکمان مستبد است. سونمز مدعی است که این کتاب سیاسی نیست؛ اگر چه دارای مواضع سیاسی است.
سونمز دارای تابعیت دوگانه ترکیه و بریتانیا است و در ترکیه متولد و بزرگ شده است. او قسمت اعظم عمر خود را صرف مبارزه برای استیلای حقوق بشر خلق کًرد نموده و در سال 1996 به دلیل اعتقاداتش مورد حمله پلیس قرار گرفت. وی دریافت چندین جایزه ادبی در اروپا را نیز در کارنامه خود دارد.
17. ایلهان برک (Ilhan Berk)
ایلهان برک را یکی از تاثیر گذارترین شاعران ترکیه مدرن میدانند. برک در سال 1918 در امپراطوری عثمانی به دنیا آمد و 89 سال عمر کرد. او در دانشگاه غازی (Gazi University) آنکارا به مطالعه زبان فرانسه پرداخت، و 10 سال به عنوان معلم مشغول به کار بود تا اینکه مترجم یک دفتر انتشاراتی گردید و از آن به بعد بیشتر بر روی اشعارش متمرکز شد. اشعار برک ذهنیت شاعرانه ترکیه را به خوانندگان نشان میدهند.
18. یعقوب قدری قراعثمان اوغلو (Yakup Kadri Karaosmanoglu)
رمان نویس، روزنامه نگار و دیپلمات معروف، یعقوب قدری قراعثمان اوغلو در خانوادهای اهل مانیسا در قاهره به دنیا آمد. از آنجاییکه قاهره در آن زمان بخشی از امپراطوری عثمانی بود؛ لذا او یک شهروند ترک به شمار میرود. وی از اوایل تا اواسط سده 1900 میلادی، چندین رمان از جمله "وحشی" و "یابان (Yaban یا Stepmother Earth)" را نوشته است. بسیاری از آثار او به بحث درباره جنگ و سیاست میپردازند.
19. عرفان اورگا (Irfan Orga)
عرفان اورگا نویسنده رمان "پرتره یک خانواده ترک (Portrait of a Turkish Family)" است. او در این کتاب به این موضوع میپردازد که چگونه یک خانواده ثروتمند عثمانی در آخرین روزهای امپراطوری عثمانی از نظر مالی و روحی دستخوش انحطاط شدند. این کتاب به شکلی جالب به مطالعه تاریخ و فرهنگ آن زمان مردم ترکیه پرداخته و به خوبی تاثیرات جنگ جهانی اول بر مردم ترکیه را به تصویر کشیده است.
اورگا علاوه بر نویسندگی، در ارتش ترکیه خلبان جنگنده بود. او به دلیل جنگ، دوران دبیرستان را در یک مدرسه نظامی سپری کرد و در نهایت مجبور شد به لندن فرار کند. او سفرهای بسیاری کرده، و انبوه کتابهایش خبر از سفرهای بی شمار او میدهند.
20. سعید فائق آباسیانیک (Sait Faik Abasıyanık)
سعید فائق آباسیانیک یکی از بهترین شاعران و نویسندگان داستان های کوتاه ترکیه بود که نقش مهمی در توسعه ادبیات این کشور داشته است. او با به تصویر کشیدن زندگی شهری و جنبه ناشناخته استانبول، سبک جدیدی را در ژانر داستانی کوتاه در ادبیات ترکیه به وجود آورد. "مفقود الاثر (Kayıp Aranıyor یا The Missing)" و "قایق معیشت (Medarı Maişet Motoru یا The Boat of Livelihood)" دو مورد از رمان های معروف آباسیانیک هستند. در ضمن او مجموعه گستردهای از داستانهای کوتاه را هم به رشته تحریر درآورده است.
آباسیانیک در جوانی در استانبول به تحصیل پرداخت و بعدها به سوئیس و سپس به فرانسه مهاجرت کرد. وی در ترکیه اقامت گزید و ضمن پرداختن به نویسندگی، به عنوان معلم نیز مشغول به کار شد. آباسیانیک در سال 1954 درگذشت و تمام ثروت خود را به یک پرورشگاه بخشید. در ضمن "جایزه داستان کوتاه سعید فائق (Sait Faik Short Story Prize)" نیز به اسم وی نامگذاری شده است.
پیش به سوی مطالعه آثار بهترین نویسندگان ترک
اکنون که با شناخته شده ترین نویسندگان و رمان نویسان ترک زبان آشنایی پیدا کردهاید و میدانید آثار معروف هر یک از آنها چیست؛ میتوانید دست به انتخاب بزنید و در فرصت مناسب یکی از آنها را برای مطالعه برگزینید. خوب شما کدام یک از این آثار را انتخاب میکنید؟ دوست دارید در ابتدا با کتاب کدام نویسنده به بررسی فرهنگ و زبان مردم ترکیه بپردازید؟ لطفاً دیدگاه خودتان را در این باره برایمان بنویسید.
در ادامه حتما بخوانيد: 12 نویسنده مجارستانی مطرح تاریخ