4 ابزار بررسی کننده گرامر برای نرم افزار لاتک (LaTeX)

اگر با نرم افزار لاتک کار می‌کنید؛ جالب است بدانید که می‌توانید از چندین ابزار مختلف برای بررسی نوشته خود و بازینی آن از نظر املا و دستور زبان استفاده نمایید. برخی از افراد تصور می‌کنند که برنامه گرامرلی بهترین گزینه برای تکمیل اسناد لاتک است. در مقابل برخی‌ها نیز عقیده دارند که بهتر است از ابزار بررسی کننده گرامر و املا مایکروسافت ورد استفاده کرد. در نهایت برخی‌ها نیز استفاده از ابزارهای بررسی و تصحیح متون خود لاتک را ترجیح می‌دهند.

 

لاتک (LaTeX) چیست؟

لاتک برای اکثر نویسندگان یک روش جدید و متفاوت برای نوشتن است. این نرم افزار اسنادی را ایجاد می‌کند که مانند نوع ایجاد شده در برنامه‌های پردازش کلمات معمول دارای سبک یا قالب بندی نیستند. همچنین برای نگارش در آن باید یک ویرایشگر مخصوص را نصب نمایید.

یادگیری نحوه نوشتن در لاتک معمولاً کمی زمانبر است؛ زیرا باید با یک سری کدهای پایه آشنا شوید که به شما امکان می‌دهند سند خود را دقیقاً مانند نوع مشابه در برنامه‌های پردازش کلمات قالب بندی کنید. در واقع در اینجا عناوین، اندازه صفحات، اندازه فونت نوشته‌ها و دیگر مشخصات اسناد نوشته شده با این کدها مشخص می‌شوند.

 

ابزارهای ویراستاری و تصحیح متون برای لاتک

مهم نیست که از کدام ویرایشگر لاتک استفاده می‌کنید؛ در اصل مهم این است ابزاری را برای بررسی املا و گرامر متون خود انتخاب کنید تا نوشته شما را کامل و عیب و نقص کند. متاسفانه از آنجاییکه ساختار لاتک با سایر برنامه‌های پردازش کلمات متفاوت است؛ لذا ابزارهای تصحیح متون متناسب با آن چندان دقیق و ساده نیستند.

اما بهتر است در اینجا نیز مانند سایر بخش‌های کار بر روی پروژه‌های دانشگاهی، گزینه‌های مختلف را مورد آزمایش قرار دهید تا بهترین ابزار بررسی کننده دستور زبان و املا که برای شما مناسب‌تر است را پیدا کنید. شبکه مترجمین راستین در این گفتار کار را برای شما راحت کرده؛ چون در زیر 4 ابزار برتر که در این زمینه عملکرد بهتری را دارند را معرفی خواهد کرد.

 

1. Grammarly (گرامرلی)

گرامرلیگرامرلی ابزار بسیار مناسبی برای تصحیح دستور زبان و املا در لاتک است. با این وجود برای دسترسی به قابلیت‌های آن به برخی روش‌های میانبر نیاز دارید. زیرا گرامرلی در حال حاضر با فایل های لاتک سازگار نیست؛ به همین دلیل در ابتدا باید فایل را کپی و در این برنامه جایگذاری کنید. در مرحله بعد باید متن را بازنگری کنید و ببینید که گرامرلی چه خطاهایی را در متن شما مشخص کرده است؛ بعد از آن باید این خطاها را در فایل لاتک به صورت دستی تصحیح کنید.

گرامرلی به صورت خودکار نوشته شما را ذخیره می‌کند؛ بنابراین می‌توانید هر زمانیکه لازم بود دوباره به فایل خود مراجعه کنید. برخی از برنامه‌های ویرایشگر لاتک از CodeMirror استفاده می‌کنند که با گرامرلی سازگار است. اگر احساس می‌کنید باز کردن همزمان دو فایل در کنار یکدیگر روند کاری شما را کند می‌کند؛ بهتر است یک ویرایشگر لاتک که با برنامه های غلط یابی سازگار است را انتخاب کنید.

خیلی زود متوجه خواهید شد که گرامرلی دارای قابلیت‌های بیشماری است که بسیار فراتر از بررسی املا و دستور زبان متون می‌باشند. به عنوان مثال شما می‌توانید لحن و نوع کلمات انتخابی را با کمک گرامرلی ویرایش کنید. در ضمن این ابزار به شما کمک می‌کند عبارتی را بیابید که بهترین عبارت ممکن برای بیان ایده‌های شما در یک سند لاتک است.

نسخه رایگان گرامرلی امکانات مناسبی را در زمینه ایجاد اسناد تصحیح شده در اختیار کاربران خود قرار می‌دهد. اما اگر می‌خواهید از سایر قابلیت‌های بیشمار این برنامه استفاده کنید؛ بهتر است به دنبال خرید نسخه پولی آن باشید. این نسخه دارای قابلیت‌های گزارش دهی پیشرفته‌تری است که علاوه بر اینکه خوانایی نوشتار شما را افزایش می‌دهد؛ به شما کمک می‌کند ببینید که نوشته شما در طول زمان چگونه بهبود می‌یابد.

 

 

2. استفاده از قابلیت مایکروسافت ورد

کاربران لاتک برای استفاده از قابلیت بررسی کننده املا و دستور زبان مایکروسافت ورد باید از یک روش میانبر استفاده کنند. برای این کار ابتدا بایستی سند لاتک را در ورد کپی و جایگذاری کنید. سپس همانطور که نوشته خود را مرور می‌کنید و متوجه اصلاحات املایی و دستور زبانی آن می‌شوید؛ می توانید آنها را مستقیماً در سند لاتک خود اعمال نمایید.

در ضمن مایکروسافت ورد آماری از خوانایی مطلب را در اختیارتان قرار می‌دهد؛ به همین دلیل می‌توانید متوجه شوید که نوشته شما تا چه اندازه توجه خوانندگان هدف را جلب خواهد کرد. در عوض وقتی به آمار خوانایی در یک سند لاتک نگاه می‌کنید؛ ممکن است برخی خطوط کدهای درون سند از نظر خوانایی امتیاز مناسبی کسب نکنند، در حالیکه هیچگونه مشکلی ندارند.

 

3. LanguageTool

LanguageToolLanguageTool با اکثر ویرایشگرهای لاتک کار می‌کند و برای استفاده از آن احتیاجی نیست دو پنجره را در کنار هم باز کنید. به علاوه از آنجاییکه در آن از سیستم کد گذاری رنگی استفاده می‌شود؛ لذا تشخیص خطاهای مختلف را آسان‌تر می‌کند. با عنوان مثال در اینجا اشتباهات املایی با رنگ قرمز، اشکالات دستوری با رنگ زرد و پیشنهادات سبک نوشتار با رنگ آبی مشخص می‌شوند.

LanguageTool به شما اطمینان می‌دهد که متن بی عیب و نقص است. در ضمن می‌توانید امتیاز متن خود را مشاهده کنید تا ببینید که نوشته شما در طول زمان چه تغییراتی کرده است. در اینجا نیز مانند قابلیت بررسی املا و دستور زبان در مایکروسافت ورد، باید در هنگام مشاهده امتیازات خوانایی نوشته خود، کد نوشته را نیز در نظر داشته باشید.

یکی از ویژگی‌هایی که کاربران Language Tool به آن علاقه بسیاری دارند؛ Picky Mode است که در صورت انتخاب آن، این برنامه با عمق بیشتری نوشته شما را مورد بررسی قرار می‌دهد. در ضمن می‌توانید بین حالت‌های تاریک و روشن پس زمینه برنامه، هر کدام که برای چشمان شما مناسب‌تر است را انتخاب کنید.

 

4. TeXidote

برنامه TeXidote چند سال بیشتر قدمت ندارد و برای کسانی ایجاد شده که همیشه از کمبود گزینه‌های مناسب برای غلط گیری فایل‌های لاتک خود ابراز نگرانی کرده‌اند. در اینجا فایل‌ها مستقیماً مورد بازبینی قرار می‌گیرند و مانند LanguageTool در هنگام ویرایش فایل نیازی نیست چند پنجره را در کنار هم باز کنید.

این برنامه علاوه بر اطلاعات املایی و گرامری، بازخوردی در مورد سبک نوشتار را در اختیار شما قرار می‌دهد. در ضمن امکان کار کردن با 12 زبان مختلف در آن امکان پذیر است؛ از اینرو می‌توانید از برنامه TeXidote بدون توجه به زبان فایل استفاده کنید.

 

کلام پایانی

ما برای تهیه این لیست ده‌ها مورد از بهترین برنامه های بررسی کننده گرامر و ساختار نوشته را در سیستم عامل‌های iOS، اندروید، مک و ویندوز مورد بررسی و آزمایش قرار دادیم. در ضمن سعی کردیم با این ابزارها آثار نویسندگان فریلنسر را نیز بررسی کنیم تا صحت و دقت نتایج خود را ارتقا دهیم. به همین دلیل به جرات می‌توان گفت آنچه در این مطلب بیان گردید بهترین ابزارهای تصحیح متون برای نرم افزار لاتک هستند که فعلاً در سطح اینترنت موجود هستند.