7 مورد از بهترین کتاب های فرانسیس اسکات کی فیتز جرالد

فرانسیس اسکات کی فیتز جرالد (Francis Scott Key Fitzgerald) نویسنده تعدادی از مهم ترین رمان های قرن بیستم است. کتاب‌‌های او به لحظه معاصر می‌پردازند، و بر روی موضوعاتی چون ثروت و اخلاق تمرکز می‌کنند. داستان‌‌ها و کتاب‌‌های فیتز جرالد در مدارس سراسر جهان تدریس می‌شوند و فیلم‌‌های متعددی از روی آنها اقتباس شده است. بنابراین در این گفتار شبکه مترجمین راستین قصد داریم تا به معرفی مهمترین آثار وی بپردازیم.

 

بیوگرافی فرانسیس اسکات فیتز جرالد

فرانسیس اسکات کی فیتز جرالد در 24 سپتامبر 1896 در شهر سنت پل (Saint Paul) مینه سوتا ایالات متحده به دنیا آمد. او در یک خانواده متوسط به بالا چشم به جهان گشود، و دو خواهر داشت که اندکی قبل از تولدش فوت کردند. فرانسیس دوران کودکی خود را در بوفالو گذراند؛ زیرا پدرش در آنجا برای شرکت پروکتر اند گمبل (Procter & Gamble) کار می‌کرد. وی از اوایل جوانی به ادبیات علاقه داشت و نشان داد که فرد باهوشی است.

فرانسیس از سال 1908 تا 1911 در آکادمی سنت پل به تحصیل پرداخت. در این دوره با وجود اینکه تنها سیزده سال داشت؛ اولین داستان خود را منتشر نمود. او بعدها در یک مدرسه پیش دانشگاهی در شهر هکنساک (Hackensack) ایالت نیوجرسی تحصیل کرد و به فوتبال حرفه‌ای روی آورد. فیتز جرالد سرانجام در دانشگاه پرینستون ثبت نام کرد و در آنجا با چندین شخصیت مهم ادبی دیگر آشنا شد. او در آنجا برای کلوپ مثلث پرینستون (Princeton Triangle Club) مطلب می‌نوشت و علاوه بر این در چندین گروه مشارکت داشت.

فیتز جرالد در این مدت با زن جوانی به نام جینورا کینگ (Ginevra King) ملاقات کرد؛ او الهام بخش شخصیت‌‌هایی مانند ایزابل بورگه و دیزی بود. فرانسیس برای مدتی شیفته این زن جوان شد. این رابطه عاشقانه و علاقه فیتز جرالد به نویسندگی باعث شد تا وی از تحصیلات دانشگاهیش فاصله بگیرد و مشروط شود. به همین دلیل فیتزجرالد ترک تحصیل کرد و به ارتش پیوست و با عجله سعی کرد رمانی منتشر کند؛ زیرا نگران این بود که در جنگ کشته شود.

 

برترین رمان های فرانسیس اسکات فیتز جرالد

فیتزجرالد در ارتش به عنوان ستوان دوم در سال 1918 به آلاباما فرستاده شد، و در آنجا با همسر آینده خود زلدا سایره (Zelda Sayre) آشنا گردید. پس از نقل مکان فیتز جرالد به نیویورک و نامزدی، باز هم رابطه آنها ادامه پیدا کرد و به ازدواج انجامید. پس از این ازدواج، فیتز جرالد موفق شد آثار برتر زیر را منتشر نماید.

 

1. گتسبی بزرگ (The Great Gatsby)

کتاب "گتسبی بزرگ" در سال 1925 منتشر شد و بدون شک محبوب ترین اثر فیتز جرالد به شمار می‌آید. اما جالب است بدانید این رمان تا پس از جنگ جهانی دوم، یک شکست تجاری به حساب می‌آمد. این اثر به دشواری دستیابی به رویای آمریکایی و ایده ماندگاری طبقاتی می‌پردازد؛ زیرا جی گتسبی، شخصیت این رمان بیهوده تلاش می‌کند تا خود را بازآفرینی کند و عشق دیزی بیوکنن را با مهمانی‌‌های پر زرق و برق و سبک زندگی پیچیده‌‌اش به خود جلب کند.

 

گتسبی بزرگ

 

2. داستان های عصر جاز (Tales of the Jazz Age)

کتاب "داستان های عصر جاز" که در سال 1922 به چاپ رسیده؛ شامل یازده داستان کوتاه است و براساس مضمون به سه قسمت "آخرین فلاپرزهای من"، "فانتزی‌ها" و "شاهکارهای طبقه بندی نشده" تقسیم شده‌اند. معروف‌ترین این داستان‌‌ها عبارتند از: آبنبات پاستیلی (The Jelly-Bean)، پشت شتر (The Camel’s Back)، روز می (May Day)، چینی و صورتی (Porcelain and Pink)، الماس به بزرگی ریتز (The Diamond as Big as the Ritz) و مورد عجیب بنجامین باتن (The Curious Case of Benjamin Button). دو داستان آخر بخشی از این مجموعه فانتزی هستند.

 

3. آخرین قارون (The Last Tycoon)

نوشتن کتاب "آخرین قارون" به دلیل مرگ فیتز جرالد ناتمام ماند و توسط دوستش ادموند ویلسون (Edmund Wilson) براساس یادداشت‌هایی که نویسنده بر جای گذاشته بود به پایان رسید. مونرو استار شخصیت اصلی رمان است که از شخصیت اروینگ تالبرگ (Irving Thalberg)، رئیس شرکت رسانه‌ای مترو گلدوین مایر (MGM) الهام گرفته شده است. فیتز جرالد در حین کار برای این شرکت با او آشنا شد. این کتاب در اصل سال 1941 منتشر شد و سپس با نام "عشق آخرین قارون" در سال 1993 دوباره چاپ گردید.

 

 

4. لطیف است شب (Tender is the Night)

"لطیف است شب" چهارمین رمان و آخرین کتابی است که فیتز جرالد در طول زندگی خود تمام کرد. این کتاب در چهار قسمت در مجله اسکرایبنر (Scribner’s Magazine) در سال 1934 منتشر شد. با این حال به اندازه سایر رمان‌های این نویسنده مورد استقبال قرار نگرفت. این اثر در حالی نوشته شد که فیتز جرالد و همسرش زلدا در حال رفع مشکلاتی بودند که بر سر ازدواج آنها وجود داشت. برخی از جنبه‌های داستان، آینه وقایعی است که آنها در زندگی خود تجربه کرده‌اند. در حالیکه فیتز جرالد در حال نوشتن رمان "لطیف است شب" بود؛ زلدا به نگارش نسخه داستانی زندگی مشترک خود و همسرش در اروپا مشغولیت داشت.

امروزه دو نسخه متفاوت از این رمان وجود دارد. اولی در سال 1934 منتشر شد و دومی پس از اصلاحات مالکوم کولی (Malcolm Cowley) براساس یادداشت‌های فیتز جرالد، مورد بازیابی قرار گرفته و در سال 1948 منتشر گردید. فیتز جرالد قبل از مرگش رمان "لطیف است شب" را بزرگترین دستاورد خود توصیف کرد.

 

5. زیبا و ملعون (The Beautiful and the Damned)

زیبا و ملعون (1922) یکی دیگر از رمان های مشهور فیتز جرالد است که به عشق و طمع می‌پردازد. این کتاب جامعه کافه‌‌های نیویورک و زندگی نخبگان ساحل شرقی را در سال‌‌های منتهی به جنگ جهانی اول و بعد از آن به تصویر می‌کشد.

قهرمان این اثر، آنتونی پچ نام دارد که گمان می‌رود وارث احتمالی ثروت کلان پدربزرگش باشد. او با گلوریا ازدواج می‌کند که مشخصه این ازدواج اعتیاد به الکل، مهمانی‌های پر زرق و برق، خیانت و مشغولیت به ثروت و موقعیت است. وقتی آنها متوجه می‌شوند که آنتونی حتی یک پنی از پدربزرگش به ارث نمی‌برد؛ زندگی آنها شکل بدی به خود می‌گیرد. گفته می‌شود که این رمان از بی اعتمادی‌های خود اسکات و زلدا الهام گرفته شده است.

 

زیبا و ملعون

 

6. دزد ساحلی (Flappers and Philosophers)

مجموعه داستان کوتاه "فلاپرها و فیلسوف‌ها" که در ایران با نام "دزد ساحلی" معروف گردیده؛ در سال 1920 در نیویورک منتشر شد و شامل این داستان‌‌هاست: دزد دریایی ساحلی (The Offshore Pirate)، قصر یخی (The Ice Palace)، سر و شانه‌‌ها (Head and Shoulders)، کاسه شیشه‌ای بریده (The Cut-Glass Bowl)، برنیس موهایش را کوتاه می کند (Bernice Bobs Her Hair)، دعای برکت (Benediction)، دالیریمپل اشتباه می ‌کند (Dalyrimple Goes Wrong) و چهار مشت (The Four Fists).

در قسمت اول این داستان، قایق یک زن توسط دزدان دریایی به تصرف در می‌آید، و او در نهایت عاشق کاپیتان دزدان دریایی می‌شود. داستان "قصر یخی" برای اولین بار در مجله ستردی ایونینگ پست (The Saturday Evening Post) منتشر شد. نام این کتاب از یک قصر یخی واقعی در کارناوال زمستانی سنت پل در سال 1887 الهام گرفته شده است. شخصیت اصلی این کتاب، سالی کارول هاپر نام دارد، و سعی می‌کند بفهمد در زندگی چه می‌خواهد. فیتز جرالد در داستان "سر و شانه‌‌ها" درباره مرد جوانی می‌‌نویسد که علی‌رغم تلاش‌‌هایش، عاشق یک رقاص می‌شود.

 

7. این سوی بهشت (This Side of Paradise)

کتاب "این سوی بهشت" در سال 1920 منتشر شد و شهرت ادبی را برای فیتز جرالد به ارمغان آورد. این رمان برمبنای داستان قبلی وی، یعنی خودخواه رمانتیک (The Romantic Egotist) بنا نهاده شده است. او در اوایل کارش تلاش کرده بود این رمان را منتشر کند؛ اما تلاش‌هایش با شکست مواجه شد. فیتز جرالد پس از انتشار این کتاب توانست بودجه لازم برای ازدواج با زلدا را پیدا کرد.

رمان "این سوی بهشت" به زندگی چند جوان آمریکایی پس از جنگ جهانی اول می‌پردازد. آموری بلین قهرمان داستان با این تصور که زندگی باورنکردنی در پیش دارد، به پرینستون می‌رود. او پس از این نقل مکان مدت کوتاهی عشق را تجربه می‌کند، در جنگ جهانی اول خدمت می‌کند، دوباره عاشق می‌شود، برای یک آژانس تبلیغاتی کار می‌کند و پول زیادی از دست می‌دهد. او در نهایت بی خانمان شده و در اطراف نیویورک سرگردان می‌شود. در پایان آموری متوجه می‌‌شود که فقط خودش را می‌شناسد، همین و بس!

 

کلام پایانی

خوانندگان با مطالعه این آثار برتر فیتز جرالد می‌توانند با چندین سبک مختلف نوشتاری وی آشنا شوند و بخشی از تاریخ معاصر ایالات متحده را نیز درک نمایند. شما تاکنون کدام یک از این کتاب‌ها را خوانده‌اید؟ نظرتان در مورد رمان های فیتز جرالد چیست و کدام یک از آنها را برای مطالعه به دیگران توصیه می‌کنید؟ لطفاً در بخش ثبت نظرات، دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.