10 مورد از بهترین کتاب های ادگار رایس باروز

ادگار رایس باروز (Edgar Rice Burroughs) خالق قهرمانان اکشن و یکی از برترین نویسندگان علمی تخیلی قرن بیستم به شمار می‌آید که شخصیت‌های به یاد ماندنی مانند جان کارتر (John Carter) و تارزان را خلق کرده است. خواندن کتاب‌های او به دلیل غیر قابل پیش بینی بودن بسیار لذت بخش هستند؛ به همین دلیل همواره طرفداران بیشماری داشته است.

اگر دوست دارید بیشتر با آثار ادگار رایس باروز آشنا شوید؛ توصیه می‌کنیم تا انتهای این مطلب شبکه مترجمین راستین با ما بمانید. شاید شما هم به یکی از طرفداران پر و پا قرص این نویسنده فقید تبدیل شدید.

 

شاخص ترین کتاب های ادگار رایس باروز

باروز در سال 1875 میلادی متولد شد و در اوایل قرن بیستم شروع به نوشتن کرد. وی کار نویسندگی را پس از تلاش‌های تجاری ناموفق آغاز نمود و در ابتدا با هدف کسب درآمد وارد این حرفه شد. اما او این بار برخلاف دفعات قبل موفق شد و به یک حرفه پر درآمد دست یافت که در کنار منفعت مالی فراوان، طرفداران پر و پا قرص زیادی را برایش به ارمغان آورد. باروز سرانجام در سال 1950 در سن 74 سالگی درگذشت و آثار شاخص زیر را از خود برجای گذاشت.

 

1. شاهزاده خانم مریخی (A Princess of Mars)

"شاهزاده خانم مریخی" اولین رمان ادگار رایس باروز بود که در سال 1912 منتشر شد. این رمان علمی تخیلی اولین کتاب از مجموعه بارسوم (Barsoom) است. داستان آن در مریخ اتفاق می‌افتد و درباره جان کارتر یک کهنه سرباز آمریکایی جنگ داخلی است که برای جستجو به غرب آمریکا می‌رود و در آنجا به مریخ منتقل می‌شود. او در آنجا قدرت و چابکی بی نظیری پیدا می‌کند، و به یک شاهزاده خانم سرخ پوست به نام دژا توریس (Dejah Thoris) دل می‌بندد.

باروز پس از انتشار این اثر، 10 کتاب دیگر در مجموعه بارسوم منتشر کرد که برخی از آنها عبارتند از: جنگ سالار مریخ (The Warlord of Mars)، جان کارتر از مریخ (John Carter of Mars)، شطرنج بازان مریخ (The Chessmen of Mars)، زیر قمرهای مریخ (Under the Moons of Mars) و مردان مصنوعی مریخ (Synthetic Men of Mars). بهرحال اکثر خوانندگان اذعان دارند که اولین اثر این مجموعه بیش از سایرین توجه آنها را به خود جلب کرده است.

 

تارزان میمون ها

 

2. تارزان میمون ها (Tarzan of the Apes)

مجموعه تارزان یکی از طولانی‌ترین مجموعه‌هایی است که باروز نوشته است. اولین اثر این مجموعه، رمان "تارزان میمون ها" نام دارد که در سال 1912 نوشته شده است. این کتاب موضوع بسیاری از فیلم‌ها و داستان‌های طنز اقتباسی بوده است. رمان از پسری می‌گوید که توسط میمون‌ها به دور از جامعه انسانی بزرگ می‌شود. دو میمون به نام‌های کالا (Kala) و شاه کرچاک (King Kerchak) به عنوان پدر و مادر او را بزرگ می‌کنند؛ همه چیز به خوبی پیش می‌رود تا اینکه وی با جین پورتر (Jane Porter) آشنا شده و عاشقش می‌شود.

اگر چه این کتاب برخلاف آثار سینمایی که از آن اقتباس شده‌اند پایان خوشی ندارد؛ اما همچنان بسیار محبوب است. تارزان و مردان پلنگ (Tarzan and the Leopard Men)، تارزان و لژیون خارجی (Tarzan and the Foreign Legion)، تارزان و امپراطوری گمشده (Tarzan and the Lost Empire)، تارزان و شیر زرین (Tarzan and the Golden Lion) و تارزان و مردان مورچه ای (Tarzan and the Ant Men) برخی از دنباله‌های این اثر هستند.

 

3. در هسته زمین (At the Earth’s Core)

کتاب "در هسته زمین" در سال 1914 منتشر شد و اولین رمان مجموعه پلوسیدار (Pellucidar) محسوب می‌شود. این مجموعه شامل هفت اثر است که برخی از آنها عبارتند از: تارزان در هسته زمین (Tarzan at the Earth’s Core)، سرزمین وحشت (Land of Terror)، تانار از پلوسیدار (Tanar of Pellucidar) و بازگشت به عصر حجر (Back to the Stone Age). هر چند باروز در این کتاب ماجراجویی‌های فراوانی را مطرح کرده؛ اما بطن آن در اصل یک رمان عاشقانه است.

شخصیت اصلی این کتاب یعنی دیوید اینس (David Innes) با استفاده از یک وسیله نقلیه معدنی، 500 مایل به زیر زمین می‌رود؛ وی در آنجا متوجه می‌شود که هسته زمین توخالی است و در آن پادشاهی به نام پلوسیدار زندگی می‌کند. آنجا پر از موجودات متعلق به ماقبل تاریخ و انسان‌هایی است که شبیه موجودات خزنده و پرنده هستند. هر چند در این اثر ویژگی‌های ژانر فانتزی به خوبی انعکاس یافته است؛ اما متاسفانه دنباله‌های آن با استقبال مناسب منتقدان مواجه نشدند.

 

4. جادوگر ونوس (The Wizard of Venus)

تمام کتاب های مجموعه ونوس (Venus) که با رمان دزدان دریایی ونوس (Pirates of Venus) آغاز می‌شود؛ مملوء از ماجراجویی و دسیسه چینی هستند. رمان "جادوگر ونوس" آخرین و منحصر به فرد ترین عضو این مجموعه است که در سال 1964 یعنی 14 سال پس از مرگ نویسنده منتشر شد. ماجراجویی‌های قهرمان این داستان یعنی کارسون نایپر (Carson Napier) در آخرین کتابی که باروز در سال 1941 نوشت، به پایان می‌رسد.

در ابتدای این کتاب، نایپر در قلعه یک جادوگر به دام افتاده است؛ این جادوگر با استفاده از هیپنوتیزم مردم محلی را تحت کنترل خود قرار داده است. در ادامه داستان نایپر تلاش می‌کند مردم را از دست این ظالم آزاد کند. در ضمن در این کتاب یک داستان کوتاه به نام خون دزدان دریایی (Pirate Blood) وجود دارد که قطعاً لذت مطالعه این اثر را دو چندان می‌کند. از دیگر آثار مجموعه ونوس می‌توان به گمشده در ونوس (Lost on Venus)، فرار از ونوس (Escape on Venus) و کارسون ونوس (Carson of Venus) اشاره کرد.

 

5. سرزمینی که زمان فراموش کرد (The Land That Time Forgot)

این کتاب اولین و معروفترین رمان مجموعه کاسپاک (Caspak) است. کتاب "سرزمینی که زمان فراموش کرد" در سال 1974 و مجدداً در سال 2009 به فیلم تبدیل شد و به همین دلیل در فرهنگ مدرن ریشه دوانده است. این اثر تحت عنوان یک ماجراجویی دریایی در زمان جنگ آغاز می‌شود؛ اما در نهایت شخصیت‌های داستان به جزیره‌ای می‌رسند که در زمان فراموش شده است.

این جزیره پر از انسان‌های اولیه و دایناسور است؛ به همین دلیل خدمه کشتی و زندانیان مجبور می‌شوند برای زنده ماندن در آنجا با یکدیگر همکاری کنند. در این مکان سوالات زیادی در مورد اینکه چرا این سرزمین فراموش شده است مطرح می‌شود؛ زیرا قهرمان داستان یعنی بوئن تایلر (Bowen Tyler) باید برای بقای خود و کسیکه عاشق اوست و سایر کسانیکه در این جزیره گیر افتاده‌اند بجنگد. این کتاب دارای دو دنباله دیگر است: مردمی که زمان فراموش کرد (The People That Time Forgot) و خارج از شکاف زمان (Out of Time’s Abyss).

 

جادوگر ونوس

 

6. کنیز ماه (The Moon Maid)

"کنیز ماه" اولین کتاب از مجموعه سه گانه ماه (Moon) است؛ مردان ماه (The Moon Men) و شاهین سرخ (The Red Hawk) عناوین دو اثر دیگر این مجموعه هستند. این کتاب در اصل تحت عنوان زیر پرچم سرخ (Under the Red Flag) نوشته شده بود؛ زیرا یک موضع سیاسی بر علیه شوروی سابق داشت. ناشران از چاپ کتابی با این عنوان سرباز زدند؛ به همین دلیل باروز محیط اثر را به ماه تغییر داد و آن را به یک اثر علمی تخیلی تبدیل نمود.

جولیان (Julian) شخصیت اصلی این داستان‌ کاملاً از زندگی گذشته و حال خود آگاه است، و برای مبارزه با کالکان ها (Kalkans)، همان مردمی که پشت ماه زندگی می‌کنند در تلاش است. از آنجاییکه سرنخ‌های ضد کمونیستی با تار و پود این کتاب عجین شده است؛ لذا به اثری جذاب تبدیل شده که معانی سیاسی را با مضمون‌های علمی تخیلی ترکیب کرده است.

 

7. ماکر (The Mucker)

واقع گرایانه‌ترین داستان ماجراجویانه باروز، "ماکر" نام دارد که در سال 1914 منتشر شد و پس از آن دو کتاب بازگشت ماکر (The Return of the Mucker) و ماجرای اوکدیل (The Oakdale Affair) به چاپ رسیدند. اولین کتاب این مجموعه با بیلی بیم (Billy Byme) شروع می‌شود؛ مرد فقیری که در یک محله فقیرنشین شیکاگو زندگی می‌کند. در اینجا برخلاف دیگر آثار باروز خبری از موجودات افسانه‌ای و ماجراجویی‌های فضایی نیست؛ در عوض شخصیت اصلی داستان همراه با شکارچیانی با اصالت ژاپنی از عرش به فرش می‌رسد.

 

8. رئیس جنگ (The War Chief)

اگر چه باروز غالباً به عنوان یک از بهترین نویسندگان آثار علمی تخیلی شناخته می‌شود؛ اما او چند داستان وسترن نوشته است که "رئیس جنگ" یکی از آنهاست. این کتاب در سال 1927 منتشر شد و داستان پسری سفید پوست را روایت می‌کند که به عنوان یک آپاچی بزرگ شده است. او برای نوشتن این رمان از تجربه زندگی خود در کالواری (Calvary) در جنوب آریزونا استفاده کرد.

هر چند قوس داستانی رئیس جنگ در بیشتر مواقع بدیهی است؛ اما باروز باز هم با مهارت چشمگیر آن را به تصویر می‌کشد. به سختی می‌توان باور کرد که باروز همان نویسنده‌ای که در نوشتن ماجراهای سیارات بیگانه مهارت دارد؛ به ناگاه سر از بیابان‌های برهوت غرب آمریکا در بیاورد. در هر صورت این کتاب نشان می‌دهد که وی به عنوان یک نویسنده تا چه اندازه تاثیرگذار بوده است.

 

رئیس جنگ

 

9. قاره گمشده (The Lost Continent)

"قاره گمشده" یک رمان کوچک سرگرم کننده است که در ابتدا تحت عنوان فراتر از سی (Beyond Thirty) منتشر شد. این کتاب به این موضوع می‌پردازد که اگر نیمکره غربی زمین به دلیل بروز یک جنگ شدید ارتباط خود را بقیه جهان قطع کند چه اتفاقی می‌افتد. در طی این داستان انگلستان با ویرانی مواجه می‌شود و زمانیکه مردم قاره آمریکا دوباره آن را کشف می‌کنند؛ متوجه می‌شوند که تمدن بریتانیای کبیر در اثر جنگ نابود شده است.

 

10. دختر غار (The Cave Girl)

"دختر غار" درباره زنی است که به همراه وحشی‌ها در یک جزیره زندگی می‌کند؛ اما خیلی زود متوجه می‌شود که دختر یک نجیب زاده است. این کتاب شامل ماجراجویی و مضامین عاشقانه است؛ زیرا یک مرد جوان او را در جزیره می‌یابد، و تلاش می‌کند وی را آزاد کرده و به دنیای متمدن باز گرداند.

این اثر در ابتدا در دو قسمت منتشر شد. قسمت اول با نام دختر غار در سال 1913 در مجله The All-Story به چاپ رسید و قسمت بعدی تحت عنوان مرد غار (Cave Man) در سال 1914 انتشار یافت. در نهایت در سال 1925 این داستان‌ها با هم ترکیب شدند و به صورت یک کتاب در آمدند.

 

کلام پایانی در مورد کتاب های ادگار رایس باروز

آنچه در این مطلب تحت عنوان برترین کتاب های ادگار رایس باروز معرفی شد؛ خیال طرفداران آثار علمی تخیلی را راحت می‌کند. چون آنها با مجموعه بی نظیری از رمان‌های سرگرم کننده نویسنده‌ای آشنا شده‌اند که باور بسیاری از منتقدان جزء شاخص ترین نویسندگان این حوزه است. پس در اولین فرصت ممکن به خواندن یکی از این 10 اثر بپردازید و حاصل تجربه خودتان را با ما در میان بگذارید.