برترین نویسندگان کوبایی؛ معرفی 10 نویسنده مشهور

معمولاً بهترین نویسندگان کوبایی به مضامینی چون بی عدالتی اجتماعی و سیاسی، و تجربه زندگی در کشوری با تاریخ پرفراز و نشیب می‌پردازند. ادبیات کوبا انواع ژانرها از داستان و شعر گرفته تا درام و غیرداستانی را در بر می‌گیرد؛ در ضمن انواع جنبش‌های ادبی از جمله مدرنیسم و رئالیسم جادویی نیز بر آن تاثیر گذاشته‌اند.

 

معروف ترین نویسندگان کوبایی

نویسندگان کوبایی غالباً از آثار خود برای نقد واقعیت‌‌های اجتماعی و سیاسی زندگی در کشورشان استفاده کرده‌‌اند؛ به همین دلیل اغلب نوشته‌‌های آنها براساس تجربیات زندگی تحت رژیم‌‌های استبدادی شکل گرفته است. علیرغم چالش‌هایی که نویسندگان کوبایی همیشه با آنها روبه‌رو بوده‌اند؛ اما این کشور همواره دارای فرهنگ ادبی پر رونقی بوده و آثار نویسندگانش همیشه در سراسر جهان مورد احترام و تحسین قرار گرفته‌اند. از اینرو شبکه مترجمین راستین در این گفتار فهرستی از برترین نویسندگان کوبایی را جمع آوری نموده است.

 

1. زوئی والدس (Zoé Valdés)

زوئی والدسزوئی والدس (متولد 1959) یک نویسنده کوبایی - فرانسوی است؛ وی به خاطر رمان‌‌ها، نمایشنامه‌‌ها و فیلم‌‌هایش که بیشتر به مضامین تبعید، هویت و تجربه زن بودن در کوبا می‌‌پردازند، شهرت دارد. والدس کار خود به عنوان بازیگر را در کشورش آغاز کرد؛ اما بعدها به فرانسه نقل مکان نمود و در آنجا به نویسندگی و کارگردانی پرداخت.

پدر والدوس در کودکی او را رها کرد و وی توسط مادرش بزرگ شد و آموزش دید. مادربزرگ والدوس تاثیر زیادی بر او داشت و مرتباً برایش شعر می‌خواند. سرانجام والدوس در سن نه سالگی شروع به نوشتن کرد. او اولین شعر خود را در 19 سالگی منتشر نمود.

 

2. آلخو کارپانتیه (Alejo Carpentier)

آلخو کارپانتیه (1904- 1980) رمان‌ نویس، مقاله ‌نویس و موسیقی ‌شناس کوبایی بود. وی بیشتر به خاطر رمان ‌های پادشاهی این جهان (The Kingdom of This World) و انفجار در کلیسای جامع یا قرن روشنفکری (Explosion in a Cathedral) به شهرت رسیده است؛ هر دوی این کتاب‌ها به بررسی مضامین تاریخی و خاطره ساز، و تاثیر حوزه کارائیب بر فرهنگ اروپایی می‌‌پردازند.

کارپانتیه یک شخصیت کلیدی در دوره رونق آمریکای لاتین (Latin American Boom) بود؛ این دوره شامل جنبش ادبی دهه‌های 1960 و 1970 است که به دنبال ترویج ادبیات و فرهنگ آمریکای لاتین در صحنه جهانی بودند. کارپانتیه علاوه بر دنیای ادبیات، در دنیای موسیقی و آهنگسازی نیز دستی بر آتش داشت و آثار فراوانی در مورد تاثیر موسیقی بر ادبیات و فرهنگ نوشته است. در ضمن وی مدافع سرسخت حقوق مردم بومی بود و در طول زندگی حرفه‌ای خود همواره به فعالیت‌های سیاسی می‌پرداخت.

 

آلخو کارپانتیه

 

3. گیلرمو کابررا اینفانته (Guillermo Cabrera Infante)

گیلرمو کابررا اینفانته (1929 – 2005) رمان ‌نویس، مقاله ‌نویس، مترجم و روزنامه ‌نگار کوبایی متولد استان اورینته (Oriente) بود. وی در دوران کودکی به همراه والدینش به هاوانا نقل مکان کرد که زندگی در آنجا پیش زمینه بسیاری از آثار را او تشکیل می‌دهد. اینفانته بیشتر به خاطر نوشتن رمان سه ببر به دام افتاده (Three Trapped Tigers) معروف شده است؛ کتابی که شاهکار ادبیات آمریکای لاتین به شمار می‌آید و در فهرست 100 رمان برتر اسپانیایی زبان روزنامه El País قرار گرفته است.

کابررا اینفانته علاوه بر فعالیت در عرصه ادبی در زمینه‌های مترجمی، روزنامه نگاری و نقد فیلم نیز برای چندین روزنامه و مجله کار می‌کرد. او منتقد سرسخت دولت کوبا بود و بیشتر دوران حرفه‌‌ای خود را در تبعید گذراند؛ وی این دوران را ابتدا در لندن و بعداً در مادرید سپری کرد. اینفانته علیرغم انتقاداتش از رژیم کوبا، عمیقاً با این جزیره و فرهنگ آن ارتباط داشت. آثار او جایگاه مهمی در ادبیات کوبا و آمریکای لاتین دارند.

 

4. رینالدو آرناس (Reinaldo Arenas)

رینالدو آرناسرینالدو آرناس در لیست برترین نویسندگان کوبایی قرار دارد که در سال 1943 به دنیا آمد و در سال 1990 درگذشت. آرناس بیشتر به خاطر نوشتن رمان شبه خود زندگی نامه ای پیش از آغاز شب (Before Night Falls) به شهرت رسیده که در این کتاب داستان زندگی خود در کوبا و تجربیاتش به عنوان یک شهروند غیرمعمولی تحت رژیم فیدل کاسترو را روایت می‌کند. وی نویسنده‌‌ای پرکار و مورد تحسین بود که آثارش به زبان‌‌های متعددی ترجمه شده‌اند و جوایز متعددی را از آن خود کرده‌اند.

آرناس علاوه بر نویسندگی از فعالان و منتقدان سرسخت دولت کوبا بود؛ او به همین دلیل بیشتر دوران زندگی حرفه‌ای خود را ابتدا در ایالات متحده و سپس در اسپانیا در تبعید گذراند. وی با وجود چالش‌های متعددی که در زندگی با آنها روبه‌رو بود؛ اما عمیقاً به هنر و فعالیت‌های خود متعهد بود، و به همین دلیل آثارش همچنان الهام‌ بخش نویسندگان و خوانندگان سراسر جهان هستند.

 

5. آکی اوبهجاس (Achy Obejas)

آکی اوبهجاس در سال 1956 در هاوانا به دنیا آمد و در سال 1964 به همراه خانواده‌اش به ایالات متحده مهاجرت کرد. بسیاری از آثار اوبهجاس نشان دهنده تلاش‌های او برای انطباق با فرهنگ ایالات متحده است. وی چندین رمان نوشته که همگی درباره مضامینی چون هویت، مهاجرت و تجربه زندگی در ایالات متحده به عنوان یک کوبایی هستند. برخی از این آثار عبارتند از: روزهای هیبت (Days of Awe)، خاطره مامبو (Memory Mambo) و برج آنتیل (The Tower of the Antilles).

اوبهجاس علاوه بر نویسندگی در زمینه روزنامه نگاری نیز فعالیت می‌کند، و به عنوان گزارشگر، ویراستار و مترجم برای برخی از نشریات برجسته از جمله شیکاگو تریبون (Chicago Tribune) و سان فرانسیسکو کرونیکل (San Francisco Chronicle) کار کرده است. به او بورسیه نویسندگی خلاقانه از بنیاد ملی هنر اعطا شد. اوبهجاس در سال 1998 برنده جایزه پیتر لیزاگور (Peter Lisagor Award) برای گزارشگری سیاسی شد.

 

 

6. کارلوس فرانکی (Carlos Franqui)

کارلوس فرانکی (1921- 2010) نویسنده، روزنامه نگار و فعال سیاسی کوبایی بود. او کتاب زندگی نامه کامیلو سینفوئگوس (Camilo Cienfuegos) یکی از انقلابیون بزرگ کوبا را نوشته است. فرانکی به خاطر فعالیتش در عرصه روزنامه نگاری و سردبیری بسیار معروف بود، و نقشی کلیدی در توسعه رسانه‌های مستقل کوبا در دهه‌های 1950 و 1960 ایفا کرد. فرانکی یکی از اعضای جنبش 26 جولای بود که به دنبال سرنگونی دولت کوبا بودند؛ او بعدها در انقلاب کشورش که فیدل کاسترو را به قدرت رساند نیز شرکت کرد.

فرانکی پس از انقلاب به فعالیت در زمینه سردبیری و روزنامه نگاری پرداخت و در چندین نشریه معتبر از جمله روزنامه Revolución که یکی از مهم‌ترین روزنامه‌‌های مستقل کوبا در آن زمان بود به فعالیت پرداخت. فرانکی در دهه 1970 به یکی از منتقدان سرسخت رژیم کاسترو تبدیل شد، و ابتدا به اسپانیا و سپس به ایتالیا تبعید شد. وی علیرغم این چالش‌ها همچنان به کار خود به عنوان یک نویسنده و روزنامه‌ نگار متعهد ماند، و آثار او هنوز هم مورد احترام و تحسین قرار می‌گیرند.

 

7. الیسیو آلبرتو (Eliseo Alberto)

الیسیو آلبرتوالیسیو آلبرتو دیگو (1951- 2011) در کوبا از والدینی مکزیکی به دنیا آمد و به شدت تحت تاثیر فرهنگ این کشور بود. در آثار دیگو مضامین اخلاقی مسیحی از جمله مجازات، نجات و بخشش مکرراً به چشم می‌خورند. او بیشتر در آثارش بر شخصیت‌هایی از هاوانا، زادگاهش تاکید داشت. یکی از معروف ترین کتاب های آلبرتو، یک شب در شب (One Night Within the Night) نام دارد.

از جمله کتاب‌های او که در هاوانا اتفاق می‌‌افتند می‌توان به افسانه خوزه (José’s Fable) و ابدیت نهایتاً در یک دوشنبه آغاز می ‌شود (Eternity Finally Begins on a Monday) اشاره کرد؛ رمان آخر درباره زندگی یک مربی شیر به نام تارتوفو است که برای از دست دادن شیری به نام گلدوین مایر (Goldwyn Mayer) سوگوار است.

آلبرتو پس از یک سری رویدادهای سیاسی در جریان انقلاب کوبا به مکزیک گریخت. او از منتقدان سرسخت دولت کوبا بود و بارها در مورد نحوه درخواست این رژیم از او برای جاسوسی از پدرش و تبعیدیان کوبایی نوشت. آلبرتو رمان ‌نویس، شاعر و فیلم ‌نامه ‌نویس سینما و تلویزیون نیز بود. او در مدارس فیلم کوبا، مکزیک و آمریکا مانند موسسه ساندنس (Sundance Institute) تدریس کرده است.

 

8. خوزه لزاما لیما (José Lezama Lima)

خوزه لزاما لیما (1910- 1976) یکی دیگر از مشهورترین نویسندگان کوبایی است. وی به دلیل اینکه پدرش یک سرهنگ بود در نزدیکی هاوانا و در یک اردوگاه نظامی کلمبیا به دنیا آمد. نوشتن رمان پارادیزو (Paradiso) که شاهکار ادبیات آمریکای لاتین محسوب می‌شود و مورد مطالعه و تحسین منتقدان ادبی قرار گرفته است؛ باعث شد لیما در عرصه ادبی به شهرت زیادی دست پیدا کند.

لزاما لیما یکی از اعضای گروه سیزده (Group of Thirteen) بود؛ این گروه جمعی از نویسندگان و روشنفکران کوبایی را شامل می‌شد که به دنبال ترویج ادبیات و فرهنگ بودند. لیما علاوه بر فعالیت در زمینه نوشتن آثار ادبی، یک منتقد فرهنگی و روشنفکر نیز محسوب می‌شد. وی در موضوعات مختلف از جمله ادبیات، هنر و فلسفه آثار زیادی را به رشته تحریر درآورده است. لزاما لیما علیرغم چالش‌هایی که به دلیل مخالفت با دولت کوبا با آنها مواجه بود همچنان به کار خود به عنوان یک نویسنده متعهد ماند.

 

خوزه لزاما لیما

 

9. لیدیا کابررا (Lydia Cabrera)

لیدیا کابررا (1899- 1991) به دلیل تحقیقاتش در خصوص فرهنگ عامه آفریقایی - کوبایی، یک نویسنده مطرح و مورد تحسین بود. رویکرد کابررا در این زمینه باعث شد که او در قرن بیستم به یکی از نویسندگان برجسته جهان تبدیل شود. معمولاً آثار او دنباله مطالعات آفریقایی - کوبایی فرناندو اورتیز (Fernando Ortiz) محسوب می‌شوند. در ضمن وی در مورد سایر پدیده‌های فرهنگی از جمله مذهب نیز نوشته است. یکی از جذاب ترین رمان های کابررا، ال مونته (El Monte) نام دارد.

لیدیا کابررا در خانواده‌ای سرشناس به دنیا آمد. پدرش رایموندو کابررا یک وکیل و نویسنده با نفوذ بود. دیدگاه‌های سیاسی استقلال طلبانه پدرش بر زندگی او در دوران کودکی تاثیر زیادی گذاشت. او در دوران کودکی در خانه آموزش می‌دید و فقط برای مدت کوتاهی توانست به مدرسه برود. با این حال لیدیا توانست تحصیلات متوسطه خود را به پایان برساند و در سن هجده سالگی اولین مقاله خود را در Diario de la Marina منتشر کرد.

 

10. دولس ماریا لویاناز (Dulce María Loynaz)

دولس ماریا لویانازدولس ماریا لویاناز (1902- 1997) شاعر و نویسنده کوبایی بود. او در خانواده‌ای ثروتمند و سرشناس به دنیا آمد، و پدرش ژنرال معروف انریکه لویاناز دل کاستیلو (Enrique Loynaz del Castillo) بود. خانواده او ذاتاً بسیار میهن پرست بودند. لویاناز با موسیقی بزرگ شد و اطراف او را باغ‌های سرسبز و مجلل احاطه کرده بودند. وی در دوران نوجوانی با هنرهای مختلف آشنا شد و شعرهای زیادی نوشت. او اولین شعر خود را در روزنامه La Nacion منتشر کرد، و بعدها به ترکیه و مکزیک سفر نمود.

لویاناز پس از انقلاب 1959 کوبا، نوشتن شعر را متوقف کرد؛ اما قبل از آن مجموعه تنهایی مطلق: اشعار منتخب (Absolute Solitude: Selected Poems) را به رشته تحریر درآورد. آثار لویاناز باعث شدند او در سال‌های آخر عمر خود، تحسین منتقدان را کسب کند. وی در سال 1992 جایزه میگل دو سروانتس (Miguel de Cervantes Prize) و دکترای حقوق مدنی را از دانشگاه هاوانا دریافت کرد.

 

کلام پایانی در مورد مشهورترین نویسندگان کوبا

کشور کوبا در دهه‌های اخیر درگیر کشمکش‌های سیاسی بسیاری بوده و مشکلات اقتصادی و اجتماعی زیادی این سرزمین را احاطه کرده است. این موضوعات در ادبیات کوبا منعکس شده و نویسندگان برتر این کشور کوشیده‌اند تا چالش‌های مردمشان را در آثار خود بیاورند. آنچه در این مطلب بیان شد؛ نام برخی از این نویسندگان بود که در صورت علاقه می‌توانید رمان‌ها و کتاب‌هایشان را مطالعه کنید.