8 نویسنده کامرونی که آثارشان موجب شناخت ادبیات آفریقا میشود
- 05 فروردین 1402
- جهان کتاب
متون ادبی کشور کامرون به زبانهای انگلیسی فرانسوی و بومی نوشته شدهاند، و معمولاً به بررسی مضامین سنتی و سیاسی آفریقایی میپردازند. برخی از نویسندگان کامرونی استعمار این کشور را پذیرفتهاند؛ در حالیکه برخی از آنها ضد سیاست همسان سازی ایدهها بودهاند. بسیاری از نویسندگان کامرونی در گذشته به دلیل سانسور آثارشان و درگیریهای سیاسی، سالهای زیادی از عمر خود را در زندان گذراندند.
برترین نویسندگان کامرون
امروزه نویسندگان کامرونی اغلب بر ایدههای پان آفریقایی، فمینیسم، مهاجرت، ادغام هنر و جامعه تمرکز دارند. آنها در حال حاضر برای تسخیر دنیای ادب در سطح جهانی خیز برداشتهاند. بسیاری از نویسندگان کامرونی در رمانهایشان به تجربیات خود از رشد در این کشور و تجربیاتی که در سفر به سراسر جهان کسب کردهاند استناد میکنند. با توجه به اهمیت این موضوع، در ادامه این مطلب شبکه مترجمین راستین به معرفی نویسندگان برتر کشور کامرون میپردازیم.
1. ایمبولو امبوه (Imbolo Mbue)
ایمبولو امبوه (متولد 1981) نویسنده مشهور کامرونی - آمریکایی است که از مشهورترین آثار او میتوان به کتاب های رویاپردازان را ببین (Behold the Dreamers) و ما چقدر زیبا بودیم (How Beautiful We Were) اشاره کرد. امبوه در منطقه انگلیسی زبان کامرون متولد شد، و برای تحصیل در کالج دانشگاه راتگرز (Rutgers University) به ایالات متحده نقل مکان کرد.
امبوه در زمان زندگی در شهر نیویورک متوجه تفاوتهای طبقات اجتماعی شد. این موضوع که رانندگان سیاهپوست تاکسیهای نیویورک باید ساعتها منتظر بمانند تا تجار را در سطح شهر بگردانند؛ بیش از هر چیزی توجه وی را به خود جلب کرد.
آثار امبوه به بررسی رویای آمریکایی میپردازند. مبارزات و موفقیتهای شخصیتهای آثارش، بیشتر از تجربیات او به عنوان یک مهاجر الهام گرفته شدهاند. وی تمام سعی خود را میکند تا همدلی خوانندگان آثارش را جلب کند؛ زیرا معتقد است در آثار مرتبط با مهاجرت به ایالات متحده، این اصل چندان مورد توجه قرار نمیگیرد. امبوه در حال حاضر در شهر نیویورک ساکن است و همچنان از ساکنان این شهر الهام میگیرد.
2. فردیناند اویونو (Ferdinand Oyono)
فردیناند اویونو (1929- 2010) به دلیل استفاده از طنز ادبی و مسئولیتهایش به عنوان دیپلمات و سیاستمدار کامرونی معروف شده است. آثار او نشان میدهند که فریب دادن دیگران چقدر برای مردم ساده است. اولین رمان اویونو با عنوان پسر خانه (Houseboy) تأثیری ماندگار بر فرهنگ ادبی آفریقا گذاشته است. این کتاب در عین حال که شوخ طبعی وی را نشان میدهد؛ نگاهی جدی به مسائلی دارد که آفریقاییها را در اواسط قرن اخیر تحت تاثیر قرار دادهاند.
اویونو پس از اتمام دبیرستان در کامرون، برای تحصیل به پاریس رفت. او در سال 1960 یعنی سالی که کامرون استقلال خود را به دست آورد، به عضویت سازمان ملل درآمد. وی از سال 1965 تا 1974 به عنوان سفیر در کشورهای مختلف خدمت کرد، و سپس از سال 1974 تا 1982 نماینده دائم این کشور در سازمان ملل شد.
3. فرانسیس ببی (Francis Bebey)
فرانسیس ببی (1929- 2009) موسیقی دان، آهنگساز و نویسنده کامرونی است که توانست در هر دو زمینه موسیقی و نویسندگی به شهرت برسد. او در کامرون متولد شد و در دانشگاه پاریس (University of Paris) تحصیل کرد؛ سپس تحصیلات خود را در دانشگاه نیویورک ادامه داد. ببی بعدها برای ادامه تحصیل در رشته هنر به فرانسه بازگشت.
ببی در مدت تحصیل هیچگاه از نوشتن دست برنداشت و مشهورترین رمان خود یعنی پسر آگاتا مودیو (Agatha Moudio’s Son) را منتشر کرد. این کتاب در سال 1967 به چاپ رسید و مورد استقبال منتقدان و خوانندگان قرار گرفت، و توانست جایزه بزرگ ادبیات آفریقایی نوآر را از آن نویسنده خود کند. آثار ادبی ببی بیشتر به این دلیل معروف شدهاند که در سنتهای دیرینه آفریقایی به کاوش میپردازند؛ زیرا او از تجربیات خود از زندگی در کامرون برای جذاب کردن رمانهایش استفاده میکند.
4. ورور لیکینگ (Werewere Liking)
ورور لیکینگ (متولد 1950) نمایشنامه نویس و نویسنده کامرونی است که در حال حاضر در ساحل عاج زندگی میکند. او به خاطر تأسیس یک گروه تئاتر به نام کی - یی امبوک (Ki-Yi Mbock) در سال 1980 و ساخت دهکده کی - یی در سال 1985 که مکانی برای تحصیل جوانان خلاق در این کشور آفریقایی است، به معروفیت زیادی دست پیدا کرده است.
لیکینگ موفق شد جایزه پرنس کلاوس (Prince Claus Award) سال 2000 را به دلیل نقشی که در بهبود جامعه جهانی داشته است، دریافت کند. رمان وی به نام Elle Sera de Jasper ed de Conrail که به عنوان یک آهنگ نوشته شده است؛ نحوه تاثیر استعمار و مرد سالاری بر زنان، به ویژه زنان آفریقایی تبار را مورد بررسی قرار میدهد. در ضمن او جایزه نوما (Noma Award) را برای نوشتن کتاب La Memoire Amputee در سال 2005 دریافت کرد.
لیکینگ علاوه بر نوشتههایش که به خاطر ترویج ایدههای پان آفریقایی مشهور شده است؛ معتقد است که بایستی کشورهای قاره آفریقا به جای ناسیونالیسم با هم کار کنند و در عین حال کشورهای جداگانه تمایز خود را از یکدیگر حفظ نمایند.
5. رنه فیلومبه (Rene Philombe)
رنه فیلومبه (1930- 2001) نام مستعار فیلیپ لوئیس اومده (Philippe Louis Ombede) است که رمان نویس، شاعر، روزنامه نگار و نویسنده برتر کامرونی است. او به عنوان دبیر انجمن شاعران و نویسندگان کامرونی و یکی از بنیانگذاران این سازمان، سالها به فرهنگ و ادبیات کشورش خدمت کرد. پدرش نکولو، نویسندهای از نوادگان سران قبیله باتشنگا (Batschenga) و مادرش شاهزاده قبیله بابوته (Baboute) بود. اومده یک انجمن فرهنگی در قبیله پدرش تاسیس کرد و به این ترتیب توانست عشق خود را در قالب شعر به دیگران منتقل کند.
با وجود اینکه اومده از دوران دبیرستان شروع به نوشتن کرد؛ اما پس از فارغ التحصیلی به عنوان افسر پلیس مشغول به کار شد. او پس از پنج سال خدمت در این سمت به فلج اطفال مبتلا گردید و برای همیشه ویلچرنشین شد. از آنجاییکه اومده دیگر نمیتوانست به عنوان یک افسر خدمت کند؛ تمام وقت خود را صرف نوشتن کرد. وی بیشتر به خاطر نوشتن "کتاب کامرونی و نویسندگانش (The Cameroonian Book and its Authors)" معروف شده است. وی به دلیل مسائل مربوط به سانسور، در سال 1961 زندانی شد، و در این مدت کتاب Choc Anti-Choc: A Novel in Poems را نوشت.
حتما بخوانيد: بهترین نویسندگان داستان ها و رمان های تاریخی را بشناسید
6. بیت بسونگ (Bate Besong)
بیت بسونگ (1954- 2007) شاعر، منتقد و نمایشنامه نویس اهل کامرون بود. او کار خود در زمینه ادبیات را در دانشگاه کالابار (University of Calabar) آغاز نمود، و در حین تحصیل مجموعهای از اشعار را با عنوان Polyphemus Detainee and Other Skulls منتشر کرد. پیر فاندیو (Pierre Fandio) منتقد ادبی، بسونگ را اینگونه معرفی کرده است: "یکی از منظمترین نویسندگان است که میتوان از او به عنوان نماینده نسل دوم ادبیات نوظهور کامرون در زبان انگلیسی یاد کرد".
بسونگ علاوه بر محبوبیت گسترده شعرهایش، برای کمک به دیگران توانست عشق خود به نوشتن را کشف کند. وی در حین تحصیل در کالج، با همکاری بابیلا موتیا (Ba’bila Mutia) توانست مجله شعر اوراکل (Oracle) را تاسیس نماید که اشعار آن توسط دانشجویان کالج ویرایش و منتشر میشد. او پس از پایان تحصیلات دانشگاهی به کامرون بازگشت و در آنجا به عنوان مدرس دانشگاه بوئا (University of Buea) مشغول به کار شد.
نوشتن نمایشنامه جانوران بدون کشور (Beasts of No Nation) در سال 1992 باعث شد که بسونگ علاوه بر شعر، در زمینه نویسندگی نیز به شهرت برسد. او پس از اجرای این نمایش توسط ماموران دولتی ربوده شد و تحت شکنجه قرار گرفت تا اینکه خبر ربوده شدنش علنی شد. بسونگ پس از آزادی از زندان، برنده جایزه انجمن نویسندگان نیجریه شد (وی مدرک کارشناسی خود را در نیجریه اخذ کرد) و بعدها در رشته مطالعات ادبی به درجه دکتری رسید.
7. فریدا اکوتو (Frieda Ekotto)
فریدا اکوتو (متولد 1959)، استاد مطالعات آفریقا - آمریکا و ادبیات تطبیقی در دانشگاه میشیگان به خاطر کتابها و آثار علمی بیشمارش معروف شده است. دکتر اکوتو به خاطر تکمیل تحقیقات و همکاری مشترک با کالجها و دانشگاههای آفریقایی، کمک هزینه بنیاد فورد را دریافت کرد. وی در سراسر جهان از جمله کشورهای استرالیا، کوبا، ساحل عاج، مالزی، سنگاپور و غیره سخنرانی کرده است.
از جمله آثار معروف اکوتو میتوان به خیلی زمزمه نکن، پرتره یک هنرمند جوان از بونا امبلا (Don’t Whisper Too Much, Portrait of a Young Artiste from Bona Mbella) و نژاد و جنسیت در آن سوی اقیانوس اطلس (Race and Sex Across the Atlantic) اشاره کرد. وی در آثار خود به موضوعاتی میپردازد که به مردم سراسر جهان کمک میکنند زندگی شهروندان آفریقایی را بشناسند.
8. سورین سیسیل آبگا (Severin Cecile Abega)
سورین سیسیل آبگا (1955- 2008) محقق، نویسنده و انسان شناس اهل کامرون است. وی در جوانی به مطالعه مردم شناسی پرداخت و در همان ابتدای کار خود به نویسندهای مشهور تبدیل شد. بسیاری از آثار او درباره فرهنگ کشورش صحبت میکنند؛ از اینرو کسانیکه هرگز آفریقا را ندیدهاند با مطالعه آثار آبگا میتوانند تا حد زیادی با نحوه زندگی مردم کشورهای آفریقایی آشنا شوند.
آثار آبگا حس شوخ طبعی را حتی در هنگام بحث در مورد موضوعات جدی حفظ میکنند و به همین دلیل خوانندگان راحتتر میتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند. آبگا بیشتر به خاطر نوشتن کتاب Les Bimanes در سال 1982 معروف شد. این کتاب مجموعهای از هفت داستان کوتاه است که تقریباً همه انسانها میتوانند با آنها ارتباط برقرار کنند؛ اما در اصل قصد دارند خواننده را با جنبههای خاصی از مشکلات زندگی در کامرون آشنا نمایند.
کلام پایانی در مورد مشهورترین نویسندگان کامرون
اکثر نویسندگان کامرونی که در این مطلب بدانها اشاره شد؛ جزء مشهورترین نویسندگان سیاه پوست هستند که با بررسی شیوههای فرهنگی سنتی آفریقا در آثارشان سعی دارند فرهنگ خود را در عرصه جهانی معرفی کنند. آنها به دلیل تسلط به زبانهای اصلی ارتباطی جهان یعنی انگلیسی و فرانسوی توانستهاند این هدف را به بهترین شکل ممکن دنبال نمایند.
در ادامه حتما بخوانيد: معروف ترین نویسندگان مراکشی؛ 8 مورد از برترین ها