چگونگی نوشتن مقاله مروری
- 23 آبان 1399
- آموزش آکادمیک
مقاله مروری (Article Review) به محققان یا دانشجویان اجازه میدهد تا کار سایر متخصصان را در یک زمینه علمی خاص تجزیه و تحلیل نمایند. معمولاً متخصصان خارج از سیستم آموزشی، کارهای همکاران خود را از نظر وضوح، اصالت و سهم آنها در پژوهشهای یک زمینه علمی خاص بررسی میکنند. هنگام پاسخ به این سوال که یک مقاله مروری چیست و چگونه نوشته می شود، باید عمق تحلیل و ارزیابی که به دنبال آن هستید را به خوبی درک کنید. اگر هنوز به این درک نرسیدهاید و میخواهید بیشتر با چگونگی نوشتن مقاله مروری آشنا گردید، در این مطلب با شبکه مترجمین راستین همراه باشید.
مقاله مروری چیست؟
یک نوع مقاله حرفهای است که نوشتن آن مستلزم سطح بالایی از تجزیه و تحلیل عمیق، و ارائهای کاملاً ساختارمند از استدلالهاست. مقاله مروری یک ارزیابی سازنده و تا حدودی انتقادی از پیشینه تحقیق در یک زمینه علمی خاص از طریق خلاصه کردن، طبقهبندی، تحلیل و مقایسه ارائه میدهد.
اگر قصد دارید یک مقاله مروری علمی بنویسید، برای به تصویر کشیدن تحقیقات باید پایگاه دادهها را جستجو کنید. هدف اصلی خلاصه کردن همه چیز و ارائه درکی صحیح از موضوعی است که بر روی آن کار کردهاید. در کل توجه داشته باشید که:
- مقاله مروری شامل جمع بندی، طبقه بندی، تجزیه و تحلیل، نقد و مقایسه است.
- تحلیل، ارزیابی و مقایسه انجام شده در مقاله مرروی به استفاده از نظریهها، ایدهها و تحقیقات مرتبط با موضوع مقاله نیاز دارد.
- اگر مقاله مروری موفق به ارائه دادن هیچ اطلاعات جدیدی نشود و بالعکس فقط واکنشی به کار نویسندگان دیگر باشد، ارزشمند نیست.
- برای شناخت بهتر نحوه نوشتن مقاله مروری، نمونههایی از این دست را مورد بررسی قرار دهید.
انواع مقاله مروری
حوزه کاری مقالات مروری بسیار گسترده است، بنابراین میتوان موارد مختلفی برای آنها مثال زد. ولی اگر بخواهیم یک دستهبندی کلی از مقالات مروری داشته باشیم، میتوانیم به سه دسته کلی زیر اشاره نماییم:
مقاله مروری ژورنالی (Journal Article Review)
مقاله مروری ژورنالی نیز دقیقاً مانند سایر مقالههای مروری، نقاط ضعف و قوت یک مقاله را ارزیابی میکند. یک نویسنده واجد شرایط باید نوعی تحلیل و تفسیر را در اختیار خواننده قرار دهد که نشان دهنده ارزش مقاله باشد.
مقاله مروری پژوهشی (Research Article Review)
روند تحقیق مقاله مروری پژوهشی با مقاله مروری ژورنالی فرق دارد؛ این تفاوت به این دلیل است که این مقاله روش تحقیق مورد استفاده در مقالات دیگر را ارزیابی میکند و اطلاعات را با نگاه به گذشته مورد تجزیه و نقد قرار میدهد.
مقاله مروری علمی (Science Article Review)
مقاله مروری علمی تقریباً شامل هر چیزی است که به آن حوزه علمی مربوط میگردد. معمولاً مقالات علمی حاوی اطلاعات زیادی در مورد پیشینه آن زمینه آکادمیک هستند؛ بنابراین میتوانید از تجزیه و تحلیل جامع آن مقالات هم استفاده کنید.
دسته بندی انواع مقاله مروری
فرمت بندی مقاله مروری
در مقاله مروری قرار است تا به منابع پژوهشی دیگر به طور گسترده ارجاع دهید، بنابراین لازم است تا شیوه رفرنس دهی درستی برای این کار انتخاب نمایید. اگر در این زمینه اطلاعات خاصی ندارید، حتما از متخصصین این حوزه کمک بگیرید و از آنها بخواهید تا در مورد فرمت مورد نظر توضیحاتی به شما ارائه دهند. در صورتیکه چندین شاخص دیگر را برایتان روشن نمایند تا بتوانید فرمت بندی مقاله مروری را به درستی تکمیل کنید، حتما در مراحل چاپ مقاله بهتر عمل خواهید کرد. قبل از انتخاب شیوه رفرنس دهی به مقاله، بهتر است پاسخ پرسشهای زیر را پیدا نمایید:
- قصد دارید در چه فرمتی (فرمتهای MLA، APA، ASA، شیکاگو و غیره) به مقالات خود استناد کنید؟
- طول مقاله مروری چه اندازه باید باشد؟
- آیا مقاله باید از جمع بندی، نقد یا نظر شخصی تیز تشکیل شده باشد؟
- آیا لازم است در درون مقاله به یک موضوع یا ایده اصلی توجه داشته باشید؟ زمانیکه جواب این سوالات را دانستید، میتوانید نوشتن مقاله خود را شروع کنید.
در ادامه مقاله نمونههایی از فرمتهای MLA و APA را آوردهایم، چرا که استفاده از این دو سبک به عنوان رایجترین شیوههای رفرنس دهی پایان نامه و مقاله شناخته میشوند.
استفاده از فرمت APA برای نگارش مقاله مروری
معمولاً مقالات در ژورنالهای دانشگاهی، روزنامهها و وب سایتها منتشر میشوند. اگر قصد دارید یک مقاله مروری در فرمت APA بنویسید، باید فهرست ورودی منابع مورد استفاده را به صورت زیر در آورید:
- وب سایت: نویسنده [نام خانوادگی]، مخفف [نام نویسنده و حرف مابین نام و نام خانوادگی]. (سال، ماه، روز انتشار). عنوان. بازیابی شده از {لینک}.
- ژورنال: نویسنده [نام خانوادگی]، مخفف [نام نویسنده و حرف مابین نام و نام خانوادگی]. (سال انتشار مقاله). عنوان نشریه. عنوان نشریه دورهای، نسخه (شماره)، شماره صفحات از n تا m.
- روزنامه: نویسنده [نام خانوادگی]، مخفف [نام نویسنده و حرف مابین نام و نام خانوادگی]. (سال، ماه، روز انتشار). عنوان نشریه. عنوان مجله. صفحات، از n تا m.
استفاده از فرمت MLA برای نوشتن مقاله مروری
اگر مجله، روزنامه و وب سایتی که میخواهید مقاله مروری خودتان را در آن چاپ نمایید، از شیوه رفرنسی دهی به سبک MLA استفاده میکند، باید نسبت به استفاده از این فرمت توجه داشته باشید.
- وب سایت: نام خانوادگی، نام و حرف مابین نام و نام خانوادگی نویسنده. "عنوان نشریه". عنوان وب سایت. ناشر وب سایت، روز، ماه و سال انتشار وب سایت. تاریخ ماه و سال دسترسی به مقاله.
- روزنامه: نام خانوادگی، نام نویسنده. "عنوان نشریه". عنوان روزنامه [شهر] روز، ماه، سال انتشار: صفحهها. چاپ.
- مجله: نام خانوادگی، نام نویسنده. "عنوان نشریه". عنوان ژورنال جلد دوره. شماره (سال انتشار): صفحهها. نام پایگاه داده. وب سایت. روز، ماه و سال تاریخ دسترسی.
فرآیند قبل از نوشتن مقاله مروری
مواجه شدن با این کار در ابتدای امر بسیار گیج کننده است و همین موضوع باعث میشود تا ندانید از کجا باید شروع کنید. برای خلق یک مقاله مروری درجه یک، کار خود را با چند مرحله مقدماتی آغاز نمایید. در زیر دو مرحله مهم در شروع کار را معرفی میکنیم:
مرحله اول: یک ساختار مناسب برای مقاله مروری خود تعریف کنید. دانستن جزئیات بعدی به شما کمک میکند تا بفهمید چگونه باید مقاله را بازخوانی کنید. بدین منظور مراحل زیر را دنبال نمایید:
- خلاصه نمودن منابع – به دنبال نکات اصلی، ایدهها، ادعاها و اطلاعات عمومی ذکر شده در سایر منابع پژوهشی باشید.
- مشخص کردن نکات مثبت – جنبههای قوی، ایدهها و مشاهدات آموزنده نویسنده را شناسایی کنید.
- پیدا کردن شکافها یا خلاءهای مقاله – تناقضات، خلاءها یا ناهماهنگیهایی احتمالی منابع پژوهشی را مشخص نمایید و ارزیابی کنید که آیا استدلالها و اطلاعات ارائه شده در مقاله به قدری قوی هستند تا بتوانند ایده نویسنده را تائید کنند یا خیر.
- شناسایی سوالات بی پاسخ – سرانجام اگر سوالی پس از مطالعه مقالات همچنان برایتان بی پاسخ ماند، آن را مشخص نمایید.
مرحله دوم: با استفاده از خدمات ترجمه تخصصی مقاله به خواندن و مطالعه مقالات ادامه دهید. در زیر یک راهنمای ساده و مختصر برایتان آوردهایم تا بتوانید در ادامه کار از آن استفاده نمایید:
- کار خود را با مشاهده و ارزیابی عنوان مقاله، چکیده، مقدمه، عناوین و زیر عنوانها، جملات آغازین پاراگرافها و نتیجه آن شروع کنید.
- ابتدا فقط سرآغاز و انتهای مقالات را بخوانید (مقدمه و نتیجه گیری). اینها بخشهایی هستند که نویسندگان تمامی استدلالها و نقطه نظرات خود را در آنها گنجاندهاند. بنابراین اگر کار خود را با خواندن این قسمت ها شروع نمایید، شناخت خوبی از نظرات نویسنده پیدا میکنید.
- در نهایت مقالات را به صورت کامل بخوانید.
مراحل پیش از نوشتن مقاله بیشتر شامل این سه مرحله است. پس از پایان این مراحل، میتوانید نوشتن مقاله مروری خود را شروع نمایید و ما نیز قصد داریم شما را در ادامه روند نوشتن مقاله مروری همراهی کنیم. توجه داشته باشید که ساختاربندی در چنین کارهایی از اهمیت بالایی برخوردار است. بهتر است قبل از شروع مراحل نگارش مقاله، طرح کلی یا الگوی مقاله مروری خود را مشخص کنید؛ در این صورت بهتر میتوانید افکارتان را سازماندهی نمایید.
طرح کلی یا الگوی مقاله مروری
همانطور که به بازخوانی و مطالعه مقالات ادامه میدهید، افکار خود را در قالب رئوس مطالب مقاله منسجم کنید. در هنگام مطالعه مقالات به حقایق مهم، مشارکتها یا تناقضات توجه داشته باشید و آنها را یادداشت کنید. به شیوه نگارش مقاله پژوهشی توجه کنید و ببینید نویسندگان از چه روشهایی برای بیان بهتر مطالب خود استفاده کردهاند و چه مواردی سبب ضعف مقاله آنها گردیده است. نقاط ضعف و قوت منابع پژوهشی را مشخص نمایید و براساس آنها به تنظیم رئوس کلی مقالهتان بپردازید.
اگر بخشهای خلاصه یا نقد شخصی به دردتان نمیخورد، آن قسمتها را از نوشته خود حذف کنید. این نوع از مقالات نیز دقیقاً مانند سایر مقالات باید شامل مقدمه، متن اصلی مقاله و نتیجه گیری باشند. بنابراین ممکن است بخواهید رئوس مطالب مقاله را با توجه به این بخشها و زیر عنوانهای متن اصلی مقاله تنظیم نمایید. اگر فکر میکنید در زمینه نوشتن مقاله اولیه و یا ایدهپردازی برای نوشتن مقاله مشکل دارید، به دنبال پیدا کردن یک طرح کلی مقاله باشید.
مقاله مروری باید شامل قسمتهای زیر باشد:
- صفحه پیش از عنوان: در این بخش باید نوع مقاله مروری خود، عنوان نشریه، نام کلیه نویسندگانی که در نوشتن مقاله مشارکت داشتهاند، مشخصات نویسندگان (مقام آنها، دانشکده، موسسه، شهر، استان، کشور و آدرس ایمیل) را ذکر کنید.
- جزئیات نویسنده مربوطه (اختیاری): این بخش شامل نام، آدرس، شماره تلفن، ایمیل و شماره فکس است.
- سر صفحه: این قسمت فقط در فرمت APA وجود دارد که شامل عنوان مقاله شماست که در کمتر از 40 حرف خلاصه میشود.
- صفحه خلاصه: این بخش به نظر ژورنال ارسالی بستگی دارد و اختیاری است. خلاصه باید حداکثر 800 کلمه باشد. برای نوشتن این بخش از یک زبان غیر فنی و ساده استفاده کنید. متن مقاله را به صورت تحتاللفظی تکرار نکنید و در این بخش به منابع مقاله ارجاع ندهید. این بخش باید شامل سه قسمت باشد: 1) زمینه علمی مربوطه، 2) توضیح دلیل کار و 3) خلاصه کردن نتایج مقاله و شرح روش کار.
- صفحه عنوان: این بخش حاوی عنوان کامل مقاله، چکیده 250 کلمهای و پس از آن 4 تا 6 کلمه کلیدی است.
- مقدمه
- متن اصلی: شامل عناوین و زیر عنوانهاست.
- پژوهشهای استناد شده / منابع
- صفحه پیشنهادات (اختیاری)
- جدولها و راهنمای شکلها (اختیاری)
مراحل نوشتن مقاله مروری
بعد از اینکه مطالب مورد نظر را جمعآوری نمودید و منابع پژوهشی را انتخاب کردید، تقریبا ساختار مقاله مروری برایتان مشخص میگردد. اگر مقاله نویسی طبق اصول انجام پذیرد، نویسنده از بابت انجام یک کار علمی عذاب نخواهد کشید. بنابراین برای در امان ماندن از این نوع عذابها، مراحل زیر را برای نوشتن مقاله مروری دنبال نمایید:
مراحل نوشتن مقاله مروری
مرحله اول: نوشتن عنوان مقاله
اول از همه باید عنوانی برای مقاله خود انتخاب کنید که تمرکز اصلی پژوهش شما را نشان دهد. عنوان مقاله به ترتیب میتواند پرسشی، توصیفی یا توضیحی باشد.
مرحله دوم: تعیین شیوه رفرنسدهی به سایر مقالات
در مرحله بعد یک شیوه رفرنس دهی مناسب برای مقاله مروری خود تعیین کنید. مهمترین نکتهای که در این مرحله باید به یاد داشته باشید، سبک استنادی است که توسط ژورنال و به عنوان الزامات مقاله مشخص شده است.
مرحله سوم: تعیین هویت مقاله
در ادامه باید مشخصات مقاله مروری خود را وارد کنید. تمامی اطلاعات زیر باید در پاراگراف اول مقاله گنجانده شوند:
- عنوان مقاله
- نویسنده
- عنوان ژورنال
- سال انتشار
مرحله چهارم: نگارش مقدمه
ساختاربندی مقاله در این قسمت از اهمیت بالایی برخوردار است. قبل از شروع مراحل نوشتن مقاله، باید رئوس کلی مقاله را مشخص کنید و یا از یک الگوی مقاله مروری برای سازماندهی انسجام فکری خود استفاده نمایید.
- اگر در این فکر هستید که چگونه مقاله را شروع کنید؛ نوشتن مقاله را با مقدمهای شروع نمایید که به مروری بودن مقاله شما اشاره دارد.
- در ادامه به خلاصهای از نکات اصلی مقاله اشاره کنید.
- جنبهها و حقایق مثبت ذکر شده در مقاله را برجسته نمایید.
- با شناسایی خلاءها، تناقضات، اختلافات موجود در متن مقاله و سوالات بی پاسخ از سایر منابع انتقاد کنید.
مرحله پنجم: خلاصه کردن مقاله
با مرور مجدد موضوعی که نویسندگان درباره آن نوشتهاند، خلاصهای از مقاله تهیه کنید. به هر گونه حقایق مطرح شده در مقالات و یافتههای آنها توجه داشته باشید. نتیجه گیری نویسنده مقاله را نیز در این بخش بگنجانید.
مرحله ششم: نقد منابع
نقاط ضعف و قوتی که در منابع پژوهشی پیدا کردهاید را ذکر کنید. به اطلاعات و دانش نویسنده اصلی در این زمینه علمی هم اشاره نمایید. به هر نوع تضاد یا شکافی که در منابع رسیدهاید، در هنگام مقاله نویسی اشاره داشته باشید. در هر صورت سعی کنید مواضع خود را داشته باشید (چه از موضع نویسنده حمایت و چه نمیکنید)؛ باید به استدلالهای خود تکیه کنید، ولی این استدلالها باید مرتبط با حقایق و نظریههای مطرح در آن زمینه علمی باشند. در ضمن از سرفصلها و الگوها برای ارزیابی و درجهبندی شخصیت نویسنده مقاله نیز میتوانید استفاده نمایید.
مرحله هفتم: آماده کردن نتیجه گیری
در این بخش نکات مهم مقاله، یافتهها و انتقادات خود را مرور کنید. همچنین باید در مورد صحت، اعتبار و مرتبط بودن نتایج مقاله مروری به مطالبی اشاره نمایید. راهی برای ادامه تحقیقات در این زمینه علمی در آینده ارائه دهید. قبل از ارسال مقاله حتماً به شاخصهای زیر توجه کنید:
- هنگام اشاره به منابع پژوهشی دیگر، نکات کلیدی را برجسته کنید. این کار به شما کمک میکند تا استدلال اصلی مقاله و شواهدی که برای تائید این استدلال از آنها استفاده کردهاید را مشخص نمایید.
- همزمان که نقد را مینویسید از شواهد برگرفته از منابع خود برای بحث کردن استفاده کنید. بهتر است در این زمینه از نقلقولهای مستقیم بهره بگیرید.
- به اندازه کافی از نقلقولها و شواهد پشتیبان استفاده کنید، و وقت کافی برای تجزیه و تحلیل مقاله بگذارید.
- هر بار که به یک مقاله ارجاع میدهید و یا از نقلقولهای مستقیم استفاده میکنید، نقلقولها را در داخل پرانتز قرار دهید تا مقاله شما سرقت ادبی محسوب نشود.
- یک روز پس از پایان نوشتن مقاله، آن را دوباره بخوانید. این کار به شما کمک میکند تا به اشتباهات گرامری و نقایص ساختار مقاله خود پی ببرید.
- از غلطگیر استفاده کنید و نظر شخص دیگری را نیز درباره مقاله جویا شوید.
روند پس از نوشتن مقاله مروری
پس از اینکه سرانجام تمام بخشهای مقاله مروری را تنظیم و آماده کردید؛ آخرین کاری که باید انجام دهید، غلط گیری و ویراستاری مقاله است. هر چند که برخی از دانشجویان از این مرحله چشمپوشی میکنند، اما باید بدانید که غلطگیری قسمتی بسیار مهم از روند نوشتن مقاله است، و به شما کمک میکند تا مقاله خود را جلا دهید و مطمئن شوید که مقاله فاقد هیچگونه خطا و مغایرتی است. برای اینکه به شکلی صحیح مقاله خود را ویراستاری کنید، آن را کاملاً مطالعه کرده و نکات زیر را بررسی نمایید:
- دستور زبان
- نشانهگذاری
- روال کلی مقاله
- سایر اشتباهات
در مرحله بعد هر گونه اطلاعات غیر ضروری در مقاله خود را شناسایی کرده و یا حذف کنید. در آخر نکاتی که در مقاله درباره آنها بحث کردهاید را دوباره بررسی نمایید و مطمئن شوید که حداقل درباره 3 تا 4 نکته اصلی به بحث پرداختهاید.
در ادامه حتما بخوانيد: مقاله پژوهشی و مقاله مروری: تفاوت در چیست؟