مترجمان و مفسران افغانی در معرض خطر

مترجمان و مفسران افغانی که با نیروهای آمریکایی و ناتو همکاری کرده‌اند، در معرض خطر جدی قرار دارند و به کمک فوری نیازمند هستند. این افراد حتی قبل از خروج نیروهایی آمریکایی از افغانستان نیز از جانب طالبان تهدید به مرگ می‌شدند. در واقع تا قبل از اشغال افغانستان در سال 2001، حداقل 300 تن از آنها کشته شده‌اند. اما در حال حاضر این خطر به صورت تصاعدی افزایش یافته و چندین برابر شده است. در حالیکه ایالات متحده در حال خارج کردن نیروهای خود از همسایه شرقی ماست و طالبان به بخش عظیمی از این کشور سیطره پیدا کرده؛ افغان‌هایی که در طول جنگ 20 ساله به نیروهایی آمریکایی و ناتو کمک کرده‌اند، قصد دارند تا به هر شیوه ممکن از کشور خارج شوند.

اگر شما هم اخبار این وقایع را پیگیری کرده‌اید؛ حتما ماجرای فرودگاه کابل، و سقوط افراد از بال‌ها و چرخ‌های هواپیماهای نظامی را شنیده‌اید. هر چند این دست از وقایع بسیار ناراحت کننده است؛ اما از طریق همین روش‌ها نیز بخشی از افراد و حتی متخصصان خدمات زبانی موفق به گریختن شده‌اند. با این حال تعداد زیادی از آنها هنوز در حال فرار کردن از دست ستیزه‌جویان طالبان هستند؛ بنابراین سازمان‌های خیریه و افراد بشردوست در دنیا به فکر افتاده‌اند تا از طرق مختلف به آنها یاری برسانند، و کمک‌های خود را برای مترجمان افغان و خانواده‌های سایر پناهندگان ارسال نمایند.

 

سازمان‌های کمک کننده به مترجمان افغان گرفتار در افغانستان

مترجمان افغان و خانواده‌های آنها در حال حاضر به صورت موقتی در کشور مادریشان زندگی می‌کنند. با وجود اینکه ایالات متحده و دیگر متحدان ناتو جهت صدور ویزا برای آنها برنامه‌های ویژه‌ای تدارک دیده‌اند؛ اما این برنامه‌ها با تاخیر مواجه گردیده‌اند و شیوع بیماری همه‌گیر کووید - 19 هم باعث کندتر شدن این روند شده است. در نتیجه حتی افرادیکه سال‌ها پیش هم برای دریافت ویزا اقدام کرده بودند؛ در هنگام تصرف افغانستان توسط طالبان در آنجا گیر افتاده‌اند.

حدود 2 هزار نفر همزمان با سقوط کابل از افغانستان خارج شدند؛ اما هنوز ده‌ها هزار نفر از کسانیکه به ایالات متحده و متحدانش در ناتو (از جمله مفسران و مترجمان) کمک کرده‌اند، روز را با ترس و لرز به شب می‌رسانند. هرچند نیروهای آمریکایی قصد دارند تا روزانه 5 هزار نفر از این افراد را از افغانستان خارج کنند؛ ولی مردم همچنان منتظر کمک هستند و آینده برایشان تیره و تار است.

بسیاری از آنها با پیشروی طالبان در سراسر کشور، خانه‌هایشان را ترک کرده، و در کابل و اطراف آن آواره شده و در جستجوی راهی برای خروج از کشور می‌باشند. در حالیکه آنها در اسرع وقت به کمک برای خروج از این شرایط نیاز دارند؛ اما در عین حال نیازهای اساسی دارند که باید به آنها رسیدگی شود. شبکه مترجمین راستین در ادامه سازمان‌هایی را معرفی می‌کند که می‌توانند به رفع اینگونه نیازهای این افراد کمک کنند.

 

مترجمان افغان

شرایط کاری مفسرین  افغان

 

کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد (UNHCR)

سازمان هایی چون کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد و اتحادیه پناهندگان سازمان ملل، خدماتی همچون سرپناه اضطراری، آب، غذا و مراقبت‌های بهداشتی را به آوارگان افغانی ارائه می‌دهند. با مراجعه به وب‌سایت آنها می‌توانید بیشتر با فعالیت‌هایشان آشنا شده و در صورت امکان به آنها کمک نمایید.

 

کمیته بین المللی نجات (IRC)

این سازمان نیز با ارائه فعالیت‌هایی مثل کمک‌های نقدی اضطراری و خدمات حمایتی به طرق مختلف به افغانی‌های آواره یاری می‌رساند. در ضمن کمیته بین‌المللی نجات (International Rescue Committee) به مهاجران افغان کمک می‌کند تا در ایالات متحده مستقر شوند. با این حال متأسفانه این سازمان در پی کشته شدن پنج تن از کارمندانش در هرات، فعالیت‌هایش را به حالت تعلیق درآورده و منتظر آغاز شدن گفتگوهای صلح برای عادی شدن شرایط است.

 

افغان اید (AfghanAid)

سازمان AfghanAid نیز در زمینه ارائه نیازهای نقدی اضطراری، مواد غذایی و لوازم بهداشتی به خانواده‌های آواره فعالیت می‌کند، و توانسته با کمک وب‌سایت TheBigGive، کمک‌های مالی خود را دو برابر نماید.

 

شبکه انتقال کهنه سربازان (کانادا)

در ضمن شبکه انتقال کهنه سربازان نیز متعهد شده به مترجمان افغان و خانواده‌هایشان که در حال حاضر در افغانستان منتظر هستند، کمک کند و آنها را به کانادا انتقال دهد. با مراجعه به سایت این سازمان می‌توانید در خصوص نحوه فعالیت‌هایشان به اطلاعات بیشتری دست یابید.

 

نحوه کمک به مترجمان افغان پس از خروج از افغانستان

قطعاً پناهندگان افغان پس از خروج از کشورشان برای شروع زندگی در مناطقی که برای آنها ناشناخته هستند به کمک نیاز دارند. انگلستان و کانادا هر دو برنامه‌ای برای پذیرش 20 هزار مهاجر افغان طراحی کرده‌اند. هر چند ایالات متحده در حال حاضر تعداد مشخصی را اعلام نکرده؛ اما مکانی برای اقامت حداقل 20 تا 22 هزار نفر در جاهایی مانند پایگاه نظامی فورت بلیس (Fort Bliss) تگزاس و حوزه سرشماری فورت مککوی (Camp McCoy) ویسکانسین را آماده نموده است. همه این افراد بدون توجه به جاییکه در آن مستقر می‌شوند، در ابتدا به کمک نیاز دارند. سازمان‌های زیر در این زمینه می‌توانند به مترجمان افغان پناهجو کمک کنند.

 

مترجمان افغان

وضعیت مترجمان افغان

 

سازمان هیچکس عقب نمانده (No One Left Behind)

سازمان No One Left Behind از جمله ارگان‌هایی محسوب می‌شود که قرار است به مترجمان افغان و خانواده‌های آنها برای اسکان مجدد در ایالات متحده کمک کند. این موسسه خیریه به کسانیکه دارای ویزای مهاجرتی ویژه هستند؛ مساعدت مالی ارائه داده، و در زمینه اشتغال و رفع سایر نیازها به آنها یاری می‌رساند. در واقع تنها سازمان غیرانتفاعی است که به صورت ویژه بر رفع نیازهای مترجمان افغان و خانواده‌هایشان متمرکز شده است.

 

پروژه کمک‌های پناهندگی بين‌المللی (IRAP)

مترجمان و مفسران افغان، و سایر افراد آسیب‌پذیر در موارد زیادی در بروکراسی‌ها و کاغذبازی‌های اداری افغانستان دچار گرفتاری می‌شوند. قطعاً در این مرحله خارج کردن افراد از آن فضا اولویت است. اما آنها حتی پس از خروج از این کشور درگیر هرج و مرج نیز در صورت نداشتن اسناد و مدارک لازم در بلاتکلیفی به سر می‌برند. پروژه کمک‌های پناهندگی بين‌المللی (International Refugee Assistance Project) در زمینه ارائه مساعدت‌های حقوقی به پناهندگان فعالیت می‌کند و به آنها کمک می‌نماید تا ویزای لازم برای شروع زندگی در یک جای امن را به دست آورند. با مراجعه به تارنمای این سازمان می‌توانید در مورد چگونگی فعالیت آنها، اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

 

خدمات مهاجرتی و پناهندگی لوتران (LIRS)

این سازمان غیرانتفاعی در حال حاضر به دنبال داوطلبانی است تا به خانواده‌های مهاجر افغان که در حال انتقال به ایالات متحده هستند کمک کنند، و بیشتر بر شهرهای هیوستون، سیاتل، واشنگتن دی سی و مناطق اطراف آن، و شهر فورت وورث (Fort Worth) تگزاس متمرکز می‌باشد. افرادیکه در این مناطق زندگی می‌کنند؛ از طریق سازمان خدمات مهاجرتی و پناهندگی لوتران (Lutheran Immigration and Refugee Service) می‌توانند داوطلب شده و به آنها خدمات مورد نیاز را ارائه دهند. در ضمن این سازمان مردم نهاد، آمادگی پذیرش کمک‌های موسسه خیریه Neighbors in Need: Afghan Allies Fund که به خانواده‌های افغان ارائه می‌شوند را دارند.

 

آینده کاری مترجمان افغان

در حالت کلی در همه جا دنیای سازمان‌هایی وجود دارند که به مهاجران فرار کرده از خشونت کمک می‌کنند، و به آنها غذا، سرپناه و خدمات قانونی ارائه می‌دهند. حتی در کشورمان نیز نهادهایی مانند هلال احمر، مجموعه‌های نظامی و سپاهی، انجمن‌های خیریه مردمی و جهادی در حد بضاعتشان به مهاجرانی که از ترس طالبان به طرز مرزهای ایران گسیل شده‌اند کمک می‌کنند؛ ولی چون هدف ما در این گفتار بررسی آینده فعالان خدمات زبانی افغان بود و از آنجا که آنها به مهاجرت به کشورهای غربی تمایل بیشتری دارند؛ لذا به معرفی پاره‌ای از سازمان‌های خیریه بین‌المللی پرداختیم.

قطعاً این لیست کامل نیست و سازمان‌هایی که در اینگونه اقدامات بشردوستانه مشارکت دارند، بسیار بیشتر از اینها هستند. با این حال امیدواریم شرایط زندگی نه تنها در افغانستان، بلکه در کل دنیا به گونه‌ای در آینده پیش رود که نیاز به هیچکدام از این مجموعه‌ها نیاز نشود. متأسفانه اخباری که طی چند هفته گذشته از افغانستان مخابره شدند، واقعاً ناگوار بودند. این اخبار به راحتی هر کسی را در هر جای جهان تحت تاثیر قرار می‌دهند. انشاالله بار دیگر مردم این کشور آسیای میانه روی صلح را ببینند، و مترجمان و مفسران افغانی بتوانند آزادانه به فعالیت بپردازند.

 

در ادامه حتما بخوانيد: بهترین مترجمان تاریخ